Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tépkedős kenyér sörkedvelőknek

Tépkedős kenyér sörkedvelőknek
Tépkedős kenyér sörkedvelőknek
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férfiasítottam az annyira lágy és nőies tépkedős kenyeret, amit Fahéj töltött fel. Tej helyett sört adtam hozzá, erőteljesebb ízű rozslisztet, füstölt sajtot, és fűszereket. Férfias háznál ebben a kitörni készülő kánikulában úgyis mindig akad néhány üveg sör a hűtőben. Ha elcsenünk egyet belőle a tésztához, a maradékot pedig megisszuk, a párunk végül megbocsát, amikor megkóstolja ezt a vagány kis kenyeret! Az adaghoz 4 főt írtam, de a tapasztalat azt mutatja, hgy olykor még kettőnek sem elég....

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Sör? ;-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis lábasban felmelegítjük a sört a vajjal, míg ez utóbbi el nem olvad.
  2. A dagasztógép üstjébe öntjük, és miután langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a liszteket, és egy mélyebb tálban jól elkeverjük a sóval és a cukorral.
  4. A lisztes keveréket is beleöntjük az üstbe, elindítjuk a "tészta" programot és hagyjuk, hogy a gép helyettünk megdagassza és kelessze a tésztát (nálam ez másfél óra).
  5. Ez idő alatt lereszeljük a sajtot, rászórjuk a kétféle paprikát, sót, borsot, koriandert, és alaposan összeforgatjuk, hogy a pirosas bunda mindenhol fedje a sajtot, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
  6. A sörmelegítésre használt lábasban felolvasztjuk a maradék 4 dkg vajat, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mustárt és a Worcestershire szószt, és habverővel simára keverjük, félretesszük.

Állítsuk össze a kenyeret:

  1. Kivajazunk egy hosszúkás kenyérsütő vagy püspökkenyér formát, egyelőre  félretesszük.
  2. Bőségesen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, és 40*40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  3. Egyenletesen megkenjük a mustáros-szószos vajjal, megszórjuk a fűszeres sajttal és megpróbáljuk 10*10 cm-es kockákra vágni.
  4. A kockákat hármasával-négyesével egymásra illesztve lazán elrendezzük a sütőformában, ügyelve arra, hogy a két szélső kocka a sajtos felével befelé nézzen.
  5. Letakarjuk és jó fél órát még kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
  6. Középső álláson, hőlégkeveréssel pirosra sütjük a kenyrünket.
  7. Amikor kész, óvatosan kiborítjuk a formából, rácson hűlni hagyjuk.
  8. Langyosan már tépkedhetjük is a szeleteket!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 258
elküldve: 0
receptkönyvben: 205
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: sörös receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

gourmet tépkedős kenyér sörrel, tépkedős kenyér sajttal és mustárral sütve, sörös kenyér

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pogi81
pogi81 Mon, 2012-10-29 18:03

Szia Viki! Nagyon tetszik a recepted és mindenképpen ki fogom próbálni, de sajnos a tésztanégyzet-pakolgatós résznél elakadtam. Hogy kell őket rakni? egymás tetejére v egymás mellé? Előre is köszi a választ.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Mon, 2012-10-29 23:44

Kedves pogi81!
A kinyújtott tésztát megkened, aztán azonos méretű kockákra darabolod. Ügyelj arra, hogy a kockák oldalai ne legyenek nagyobbak a sütőforma szélességénél, hogy beleférjenek. Ezután a kockákat egymásra teszed, mondjuk négyet-ötöt egyszerre, és beállítod őket a formába. Tehát a megkent oldalak párhuzamosak legyenek a tepsi aljával. Hogy a dolgod könnyebb legyen, a tepsit felállíthatod az egyik keskeny oldalára, és akkor csak sorban egymásra pakolod a kockákat. Arra is ügyelj, hogy a tepsi két végéhez ne érjen töltelék, mert ráégne, ezért a két szélső kockát a töltelékkel befelé fordítsd!
Remélem segítettem, és nem kavartalak csak még jobban össze!!! :-)
Sok sikert!

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-07-05 17:22

Kedves Viki!
Fantasztikus a recepted:) elmentve, férjem imádja a sört és a friss kenyeret biztosan nagyon fog neki ízleni. Köszönöm szépen!
Üdv,
Kristina

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-07-06 09:53

Remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket!
Láttam, hogy szereted többek között a francia konyhát is. Tervezem egy blog indítását a francia gasztronómiáról: a francia konyha kialakulásának részletes történetével, a különféle tájegységek konyháinak jellemzésével, francia ételek és italok, alapanyagok leírásával, és természetesen (lehetőség szerint) általam is kipróbált receptekkel. A coq au vin-hez már meg is vettem a kakast a piacon! Jövő hétvégére anyumat várom látogatóba, neki szeretnék kedveskedni vele elsősorban.
Kicsit rosszul ért utol az ötlet, hiszen így nyáridőben nagyon kevés idő marad az írásra, úgyhogy talán őszre lesz is belőle valami. Várlak majd szeretettel az olvasóim sorába!
És jóétvágyat a kenyérkéhez!

Fodor Ildi
Fodor Ildi / Fodor Ildi Tue, 2012-05-22 01:17

Ma megsutottem a kenyeret, nagyon finom lett! En a hagyomanyos modon dagasztottam-kelesztettem, de megeri a munkat! Koszonet a receptert meg az otletert! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-05-22 09:19

Kedves Ildi!
Jaj, nagyon örülök a sikerednek!! Megkérdezhetem, hogy hagyományos dagasztásnál milyen sorrendben adagolod a hozzávalókat? A folyadék mennyisége miatt érdekel elsősörben, akarom mondani elsősorban. ;-)) Megy sima felületen is vagy dagasztótálat igényel? Amióta megvan a kenyérsütőgépem, nagyon elkényelmesedtem és szinte mindent abban dagasztok-kelesztek.
Üdv,
Viki

Fodor Ildi
Fodor Ildi / Fodor Ildi Tue, 2012-05-22 17:11

Szia Viki,
Meg annyi, hogy por alaku elesztot hasznaltam. A folyamat a kovetkezo:
a sorbol 1 dl-t felmelegitettem ugy, hogy 43 es 46 C kozott legyen a homerseklet (az itt kaphato elesztonel legalabbis igy kell - en Amerkaban elek). Abba beletettem az 1 kanal cukrot es a csomag elesztot, osszekevertem es hagytam, hogy felfusson. Nagy ritkan ki lehet fogni rossz elesztot, ha nem fut fel, ki kell dobni es masikat kezdeni. Miutan jo habos lett, hozzaadtam a liszt-so keverekhez, majd felolvasztottam a vajat, azt es a maradek sort is belekevertem a masszaba. Aztan dagasztottam kb. 5 percig, majd 50 perc piheno letakarva, meleg helyen. Megint 5 perc dagasztas, 50 perc piheno. Akkor kinyujtottam es csinaltam a recepted szerint.
Egy sima fa nyujtodeszkan dagasztottam, be is liszteztem kicsit, de konnyen ment, nem igen ragadt oda.
Nem nehez igy sem, csak idobe telik, viszont meg a karod is megizmosodik :))
Szia,
Ildi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-05-22 19:38

kedves Ildi, nagyon szépen köszönöm a részletes útmutatót, amivel nemcsak nekem, de a hagyományos dagasztás híveinek is kapaszkodót adtál a kenyér elkészítéséhez. Éljenek az izmos karú nők!!
Hm, Amerika.. Hát nem épp a szomszédban van. Megkérdezhetem, mi szél sodort ily messze?

Fodor Ildi
Fodor Ildi / Fodor Ildi Thu, 2012-05-24 15:55

Szia Viki,
Orulok, ha segitettem! :)
Koszi a kerdesed, hogy hogyan kerultem Amerikaba, az egy nagyon hosszu tortenet, ugyhogy annak nem kezdek itt neki :). Roviden, dolgozni jottem ki (mar 11 eve), mint sokan masok, nekem szerencsem volt, mert vart mar egy munka, office manager lettem egy irodaban New York-ban. Tobb, mint 7 evig dolgoztam ott, egeszen addig, mig a kisfiam megszuletett. Nagyon imadtam (most is) minden pillanatat az ittletemnek, persze nem volt egyszeru nullarol ujrakezdeni az eletem egy idegen orszagban, dehat szeretem a kihivasokat :). Itt ismerkedtem meg a ferjemmel is, van egy gyonyoru, majdnem 4 eves fiacskank, csak hat a csalad, baratok hianyoznak otthonrol. Szuleimet evente ketszer latjuk, hol itt, hol otthon, na meg hal Istennek, hogy van Facebook :).
Megegyszer koszi, hogy erdeklodtel, tovabbi jo sutest-fozest Neked, figyelem majd a recepteket! :)
Ildi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-05-25 08:42

Szia Ildi,
Köszönöm, hogy megtiszteltél a válaszoddal. Néha nagyon messze sodor minket a szél a szeretteinktől, én csak 300 km-re lakom a családomtól, mégis ritkábban látjuk egymást, mint szeretnénk. De ahogy te is, úgy én is találtam új barátokat, ismerősöket és a páromnak köszönhetően "új" családot.
Remek oldal ez, maradj velünk, töltsd meg a receptkönyveddel finomabbnál finomabb étkekkel! Azokból találsz itt bőven!
Legyen szép napod! Üdv: Viki

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-05-10 18:23

Hű, ezzel most kíváncsivá tettél! Hamarosan én is megsütöm ezt a "vagány kis kenyeret". Nagyon ügyes vagy, hogy ezt kitaláltad!
Üdv: Fahéj

kicsivik
kicsivik / kicsivik Thu, 2012-05-10 18:42

Szeretem elengedni a fantáziám a konyhában is. Izgulok is néha, milyen lesz az eredmény.
A kenyér fűszerezéséhez még annyit hozzátennék, hogy próbáltam eltalálni azt a mennyiséget, ami elég ahhoz, hogy önmagában, még melegében tépkedve is kellemes ízélményt nyújtson, ugyanakkor másnap, szeletelve sajtokkal, felvágottal, vagy szendvicsnek elkészítve is megállja a helyét.
Nagyon örülök, hogy kedvet kaptál hozzá, és mindenképp számítok a visszajelzésre!
Üdv,
Viki

744
sör 2.75 dl
vaj 4 dkg
friss élesztő 2 dkg
finomliszt 25 dkg
rozsliszt 20 dkg
cukor 1 ek
1 tk
vaj 1 ek
vaj 4 dkg
dijoni mustár 1 ek
worcestershire-szósz 1.5 teáskanál
chili 1 csipet
fűszerpaprika 0.5 teáskanál
bors 0.5 tk
0.5 tk
koriander 1 csipet
füstölt sajt 15 dkg