Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tepsis karfiol habos besamelmártással

Tepsis karfiol habos besamelmártással
Tepsis karfiol habos besamelmártással
43 perc / előkészület: 20 perc főzés: 3 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ettől a recepttől a karfiol teljesen átlényegül. Azt eddig is tudtam, hogy a vaj csodákra képes, de arról fogalmam sem volt, hogy egy zöldséget képes ennyire alapvetően megváltoztatni. Dobos C. József receptje a Magyar-franczia szakácskönyvből, részletek itt.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Önálló fogásként is bőven megállja a helyét, de köretként is fogyaszthatjuk pl. csirkéhez, vagy más, nem túl karakteres húshoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet egy evőkanál sóval és ugyanennyi vajjal feltesszük forrni. Amíg melegszik, kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, és megmossuk.
  2. A karfiolrózsákat a lobogó vízbe tesszük 2-3 percre, ezután rögtön kiszedjük, és egy tiszta konyharuhán száradni hagyjuk.
  3. Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi vajat, majd megpirítjuk rajta a karfiolokat. Hagyjuk, hogy kapjanak egy kis színt, de azért ügyeljünk rá, hogy oda ne kozmáljanak.
  4. Egy nagyobb (vagy több kisebb) tepsiben terítsük el a karfiolokat, és sózzuk meg őket.
  5. Elkészítjük a besamelt: egy lábosban 2 evőkanál vajat melegítünk, majd kicsit megpirítjuk rajta a lisztet, és folyamatosan habverővel kevergetve hozzáöntjük a tejet. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
  6. A karfiolt megszórjuk a lereszelt parmezán felével, majd meglocsoljuk a forró mártás felével és rászórjuk a maradék sajtot.
  7. A megmaradt besamelt félretesszük hűlni. Ez idő alatt 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot hozzákeverjük a besamelmártáshoz, majd elterítjük a karfiolon.
  8. Egy evőkanálnyi vajat megolvasztunk, és rálocsoljuk a habos mártásra, végül megszórjuk zsemlemorzsával. 190-200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 21 763
elküldve: 11
receptkönyvben: 606
elkészítve: 26/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

besameles karfiol, csőben sült karfiol

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

234
karfiol 1 nagy db
víz 3 l
1 ek
vaj 5 ek
finomliszt 3 evőkanál
tej 5 dl
szerecsendió 1 kk
parmezán sajt 5 dkg
tojásfehérje 3 db
zsemlemorzsa 2 ek