Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teriyaki lazac

Teriyaki lazac
Teriyaki lazac
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdekesség, hogy a lazacban eléggé hangsúlyos az umami íz, tehát az ötödik alapíz. Az alapvető édes, sós, keserű, savanyú íz mellett, 1908-as publikációjában említi először Kikunae Ikeda vegyész professzor az umamit. Ikeda, a japán konyha tradicionális alapanyagából, a kombu nevű tengeri algából nyerte ki az umamit kiváltó glutaminsavat. A nyugat nem igazán hitt neki, amíg 1996-ban a Miami egyetem kutatói umamira specializálódott receptorokat találtak a nyelvén.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lazacot pikkelyezzük le, mossuk meg, és itassuk fel a vizet papírtörlővel.
  2. Sózzuk meg a halat, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
  3. Közben készítsük el a teriyaki szószt: a mirint, a szakét, a szójaszószt és a cukrot keverjük össze.
  4. A lazacot vegyük ki a hűtőből, és vágjuk hosszanti irányba két egyenlő részre, majd forgassuk meg lisztben. Ha evőpálcikával szeretnénk enni, akkor érdemesebb 4-5 cm-es darabokra vágni.
  5. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, helyezzük bele a lazacszeleteket, és közepes lángon süssük barnára az összes oldalát. Ez kb. oldalanként 2-3 percet jelent.
  6. Öntsük a lazacra a teriyaki keveréket, és a halat gyakran forgatva főzzük, amíg a szósz egy kicsit be nem sűrűsödik.
  7. Tálaljuk rizzsel.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 997
elküldve: 3
receptkönyvben: 99
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

dnbsoldiers

Mióta szakács: 2013.01.27.
26 recept

receptjellemzők

főzőverseny: halételek főzőverseny
konyha: japán
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

japán lazac teriyaki, lazac, teriyaki szószos lazacfilé

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2013-08-30 09:33

Kedves Szakácshölgy!
Sajnos a hiányos angol tudásommal nem tudtam megfejteni a nevedben lévő " dnb " rövidítést, de ez a kisebbik baj. Nagyon gusztusos a tálalásod és szép a fénykép, de az egész sztori nekem teljesen " japánul " van. Átnéztem a többi receptedet is , azokat értem . Ebben viszont olyan alapanyagokat írsz, amiről azt sem tudom, hogy micsoda. Kisvárosban lakom, ezért az alapanyagokat, ha tudnám is , hogy mi, nem tudnám beszerezni. Ezért légy szíves le, mivel lehet helyettesíteni. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen műveletlen. Egyébként figyelmedbe ajánlom a vietnami cápaharcsa, vagy pangasius tenyésztését ( megtalálod, ha rákeresel ) és garantálom, hogy többet nem fogod használni. Várom a válaszod:
Zoli

dnbsoldier
dnbsoldiers / dnbsoldier Fri, 2013-08-30 12:13

Kedves Zoli!
Kezdjük azzal, hogy a helyes megszólításom inkább úr lenne :)
Ha rákattintasz az adott alapanyagra, előjön egy leírás róla. Ha pedig beírod a nevét a google-ba sok ezer leírást találsz.
Helyettesíteni nem igazán lehet az alapanyagokat, mivel semmihez sem hasonlítható az ízük. Talán a sake helyett lehet használni száraz sherryt, de úgy nem az eredeti ízeket kapjuk.
Ezeken a helyeken meg lehet rendelni a hozzávalókat, bárhová kiviszik:
http://www.culinaris.hu/
http://www.tokyoplaza.hu/

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2013-08-30 13:28

Kedves Szakácsúr!
Köszönöm a gyors választ és a tanácsokat. További jó sütés - főzést kívánok!
Zoli