Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tesoro di Parma pizza

Tesoro di Parma pizza
Tesoro di Parma pizza
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kedvenc pizzám, a feltétet innen-onnan szedett ötletekből raktam össze, többek közt a kedvenc pizzériámtól, és Gennaro Contaldótól, aki szabadtéri kemencében sütött pizzát, és parmezánnal szórta meg a paradicsomszószt.

Ez egy igazi olasz jellegű pizza, vékony, ropogós tésztával és kevés, de annál pikánsabb feltéttel. Aki szereti a hagyományos olasz ízeket, és fájlalja, hogy a magyar pizzériák nagy része meg sem közelíti azt, az ezt imádni fogja. Főleg mert otthon is könnyedén elkészíthető, és ha betartjuk a szabályokat, nem lehet elrontani.

Kicsit beszélek olaszul, és amikor a kész pizzába beleharaptam, az első szó, ami eszembe jutott: tesoro, vagyis kincs. A feltét miatt természetesen Párma kincse lett, hiszen a sonka és parmezán egyaránt onnan származik. Amikor Olaszországban jártam, úgy tanították, a pizzát négy felé kell vágni, és félbehajtva fogyasztani. Ketchup és egyéb szentségtörő szószok alkalmazása szigorúan tilos!

hozzávalók / 4 adag

Tészta (4 db 32 centis pizzához)

Feltét (4 db pizzához)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta (4 db 32 centis pizzához)

  1. A vizet 1 percre mikróba tesszük, így pont azt a hőmérsékletet kapjuk, amit az élesztő szeret. Belemorzsoljuk a cukorral együtt, 10 percig várunk, míg felfut. A többi hozzávalóval együtt alaposan összedagasztjuk, és letakarva duplájára kelesztjük. Napokig eláll, a hosszabb kelesztés csak javít a minőségén, de ha nincs időnk várni, már 1 óra múlva is jó tésztát fogunk kapni.
  2. Előmelegítjük a sütőt a legforróbb fokozatra (általában 250 °C-ra), és négy felé osztjuk a tésztát. A lehető legvékonyabbra nyújtjuk, és tésztasütő formán kerekre egyengetjük.

Feltét (1 db pizzához)

  1. Meglocsoljuk nagyon kevés olívaolajjal, majd elkenjük rajta a paradicsomszószt. Megszórjuk a morzsolt fűszerekkel, és olyan sorrendben tesszük rá a feltétet, ahogy a hozzávalók közt leírtam.
  2. A sonkát és a mozzarellát autentikusan tépjük (ne vágjuk!) kisebb darabokra. A bazsalikomlevél a legtetejére kerüljön, szépen díszíti majd az amúgy is gyönyörű pizzánkat.
  3. Betoljuk a forró sütőbe a legalsó polcra, és pontosan 10 perc alatt megsütjük. Az a titka, hogy minél gyorsabban, minél közelebb a tűzhöz, minél forróbb sütőben süljön, ezért ha nincs szabadtéri kemencénk, konyhai sütőnket csak alul sütéses funkcióban használjuk.
  4. A kész pizzát még meglocsolhatjuk fűszeres olívaolajjal, hogy még intenzívebb hatást érjünk el.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 3 226
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
75 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
kategória: pizza
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Párma kincse pizza, Hagyományos olasz vékony pizza, Sonkás parmezános pizza, Vékony tésztás pizza

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

928
finomliszt 50 dkg
1.5 kávéskanál
olívaolaj 1.5 ek
friss élesztő 10 g
cukor 1 csipet
víz 250 ml
paradicsomszósz 8 ek
olívaolaj 40 csepp
fokhagyma 4 gerezd
oregánó 4 csipet
rozmaring 4 csipet
bors 4 csipet
parmezán sajt 80 g
pármai sonka 80 g
mozzarella 400 g
bazsalikom 24 levél