Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tészta alaprecept - pasztásíts

Tészta alaprecept - pasztásíts
Tészta alaprecept - pasztásíts
40 perc / előkészület: 35 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kis Giulia Buitoni számára elérkezett a nagy nap. Végre olyan magas lett, hogy már szék nélkül is, pusztán a földön állva eléri az asztalt. Miért is fontos fordulópont ez egy kisgyermek életében? Tulajdonképpen lehet, hogy más gyermek esetében ez csak egy állomás lenne, csupán egy testi, fizikai tulajdonság meglétét, egy kor betöltését jelentené, de Buitoni számára több volt ennél. Egy ígéret beteljesülését jelentette számára, ugyanis az imádott nagyapja, aki egyébként 1750 óta cipészkedett a városban, megígérte neki, hogy ha feléri az asztalt, akkor segíthet neki cipőket készíteni, javítani. Nagyapjának egy kis műhelye volt a pincében és a kis Buitoni szinte egész nap a műhelyben szaladgált. Szerette a kikészített bőr semmihez sem hasonlítható illatát. A ragasztó és a cipőkrém szagát egyenesen imádta.
Szóval elérkezett a nagy nap. Mától már nem csak lesi nagyapja minden mozdulatát, hanem tevékenyen részt vesz, részt vehet a feladatok elvégzésében, és feladat az volt bőven. Miközben egy nagy fa keverőkanál segítségével a tűz felett keverte a fekete masszát, ma ez volt a dolga, elábrándozott. Látta maga előtt a kis elegáns cipőboltot, amely nem ám a pincében volt, hanem a fő utca legjobb helyén, a piactér sarkán. Csupa elegáns cipő volt a boltban, és a vevők csak úgy tolongtak a kirakat előtt. A bolt nem volt más, mint az Ő, az Ő saját cipőboltja. Aztán valami furcsa morgó hangot hallott, amely visszarántotta a valóságba. Először nem tudta, hogy mi az, de aztán rájött, hogy a nagyapját hallja, amint kiabál:

Giulia! - kiabált az öreg. - Pasztásíts! - azzal fogta és fejbe kólintotta a kis Giulia-t, mert a gyerek az ábrándozás közben odaégette a cipőpasztát, ezért kezdhettek mindent elölről. Giulia ezen nagyon megsértődött. Hirtelen elszállt minden szeretete, imádata a cipészet iránt. Megutálta az egészet. A kis bolt ábrándja szertefoszlott. Otthagyott mindent, felrohant a lépcsőn, és többet nem jött le a műhelybe. Olyannyira mély nyomott hagyott benne ez a kis affér, hogy megfogadta, nem lesz cipész, sőt majd Ő megmutatja. Felnőtt fejjel1827-ben először eljegyezte a kedvesét, majd eladta a jegygyűrűjét, és pasztásított. Pasztásított, de másként. Megalakította az első komoly, modern tésztaüzemet Olaszországban…Hát így is lehetett volna, egyébként a jegygyűrűs rész igaz is, és meg is értem, hogy eladta:).
Akkor, ahogy már többször ígértem készítsünk pasztát, illetve pasta-t. Ahány olasz városban jársz, szinte annyi igazi, eredeti olasz tésztarecepttel találkozol, és mindenki állítja, hogy az övé az igazi, a valódi. Alapvetően 2 félével dolgoznak. Az egyik egy finomra őrölt durumbúzából és sima vízből álló alaprecept, a másik egy finomlisztből és tojásból készülő tészta. Mi most ez utóbbit készítjük. Aszonygyahogy: Amire szükség lesz az az utálat. Bármilyen utálat jó. Nem, nem útállat, pl. a zebra, az nem jó. Kizárólag rövid „u”-val jó. Tehát, ha utálod a főnököd, a hétfőt, a főnöködet hétfőn, vagy valakit, vagy valamit, az jó. Azt készítsd elő. Meg vegyél elő 50 dkg finomlisztet is, egy keverőtálat és 5 db normál méretű tojást. A keverőtálba szitálj bele (ha nincs szita vagy szűrő, akkor apám szórjad, vagy boríccsad, mit akacc fent ilyeneken?) 50 dkg liszet (ha mérleg sincs, akkor az 1 kg-os liszt felét szórd bele a tálba). A liszt közepébe csinálj egy mélyedést, majd üsd bele a tojásokat. Fogj egy villát (nem, nem egy Kázát, akarom mondani Casa-t), és a tojásokat ott bent a lisztben verd fel, keverj hozzájuk egy kis lisztet is közben. Ha megvan, akkor lisztezd be a kezed (ami ugye tiszta?), és gyúrd össze az egészet. A lényeg, hogy egy rugalmas, homogén tésztát kapj. Gyorsan megy, kb. 5-8 perc. Amint észrevettétek, nincs benne só. Ez nem véletlen, és ne okoskodjon senki, nem kell bele. Ha kész, akkor vegyél elő folpack-ot vagy alufóliát, vagy csak egyszerűen takard le egy tiszta konyharuhával, és tedd be 30 percre a hűtőbe.
Közben vegyél elő egy gyúródeszkát. Na, most, akiknek van kézi tésztakészítő gépe, mint nekem J, az beljebb van. Nekik nem írom le részletesen, hogy hogyan készítsék, mert ők tudják. Ők most 5-ös-6-os vastagságúra nyújtsák ki, és készítsenek tagliatelle tésztát, vagy amit szeretnek, és várjanak a többiekre. Viszont, aki tésztakészítő géppel áll neki, az hiába dühös, hiába készítette elő az utálatát, az utálat benne fog maradni a szervezetében, mert nem dolgozódik ki. Akinek nincs gépe, az jöjjön most. Lisztezd be a gyúródeszkát, vedd ki a tésztát a hűtőből, formázz belőle egy rudat, és késsel vágd el 4 egyenlő részre. Vedd elő az utálatodat, és engedd bele a kezedbe. Fogj egy tésztadarabot, alaposan lisztezd be, majd a nyújtófával kezd el kinyújtani. Az utálat fog segíteni, mert egyébként nem lenne könnyű, de így de. Képzeld oda…, akit nem szeretsz, aztán szép lassan nyomd ki belőle a szuszt. Közben a tésztát fordítsd, és lisztezd meg. A cél, hogy kb. 1,5 mm-es vékonyságúra nyújtsd. Ha kész, akkor egy pizzavágóval, éles késsel vágd fel kb. 0,5 cm-es vékonyságú csíkokra.
Fogj sok papírtörlőt, teríts ki a pultra, lisztezd meg őket, és erre terítsd ki száradni a felszeletelt tésztát. A tésztát is lisztezd meg, majd kb. 1 órát hagyd száradni. Ezt mind a 4 résszel csináld meg. Ha kész, akkor észreveheted, hogy elszállt a dühöd, ha mégsem, akkor klinikai eset vagy, akkor húzz le egy grappa-t, vagy ha nincs, akkor egy páleszt. Ha ez sem segít, akkor te nem vagy ember…Tegyél fel vizet forrni egy nagy fazékban vagy tésztafőzőben. Ezt sem kell sózni. Még! Ha forr, akkor közvetlenül a tészta berakása előtt sózd meg alaposan a vizet, majd mehet bele a tészta. Ne főzd szét! Csak al dente legyen! Aki összekeveri a dente-t Dante-vel, az csak kötözködik, azzal nem foglalkozunk. Szóval hogy meddig kell főzni. Kb. 5 perc, de ez függ azért a tészta vastagságától, hogy kinek mennyi a 1,5 mm. Akkor jó, ha kicsit kemény marad. Próbálgasd, megéri. A megfőtt tésztát nem öblítjük le hideg vízben, az egy nagyon rossz szokás. Ha kész, akkor tálald.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hogy mivel? Pl. ezzel.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. A közepébe egy mélyedést készítünk, és beleütjük a tojásokat. (Fontos, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek. Ha nem vetttük ki előre a hűtőből, akkor langyos vízzel alaposan mossuk át.)
  2. A tojásokat egy villával felverjük, és egy kis lisztet is belekeverünk.
  3. Mindkét kezünket belisztezzük, majd alaposan megyúrjuk. A cél, hogy egy homogén, rugalmas tésztát kapjunk, kb. 5-10 perc elég hozzá. Lefóliázzuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre pihenni.
  4. Egy belisztezett nyújtódeszkán rudat fromálunk a tésztából, 4 részre osztjuk. Minden részt kb. 1,5 mm-es vékonyságúra nyújtunk, nyújtás közben forgatjuk, és lisztezzük.
  5. A kinyújtott tésztát egy pizzzavágóval vagy késsel 0,5 cm széles csíkoka vágjuk. Kiterítünk papírtörlőket, belisztezzük őket, majd a felcsíkozott tésztát ezekre terítjük. A tészták tetejét is meghintjük liszttel.1 órán át szárítjuk.
  6. Felteszünk vizet forrni. Ha a víz forr, akkor közvetlenül a tészta belerakása előtt alaposan sózzuk meg a vizet.
  7. A tésztát al dente módra készítsük, kb. 5 perc, majd leszűres után, ne öblítsük le hideg vízzel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 36 524
elküldve: 2
receptkönyvben: 270
elkészítve: 17/18
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tészta, pasta, szélesmetélt

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Krityó
Krityó / Krityó Wed, 2012-02-01 09:31

Haláli sztori... :)
Már 1000 éve van tésztagépem, de még nem használtam. A férjem rágja is a fülemet miatta, mert ő mindent szeret ami házi :)
Ebből lehet cérnametéltet is csinálni? Meddig tárolható, ha esetleg nem használom el mindet és sodrófán kiszárítom?
Köszi a receptet...
Szép napot!
Kriszti

torkika
Torkika / torkika Sun, 2011-06-26 08:19

Ismét hatalmas a stori! Bevallom mostanában találtam rá a receptjeidre, de amint van egy kis időm olvasom a storikat. Ok, utána a recepteket is:) De itt komolyan kedvet kaptam a tészta készítéshez!
Gratula!
Üdv!

Blazsanna
Blazsanna Mon, 2011-05-23 14:18

Jajj, nagyon jó a sztori rész, csatlakozva kiscsiguszhoz, az elkészítés és a megevés rész is nyerő nálam. Bár nekem tésztagépem van, de az összegyömöszkölésnél ki szoktam adni a feszültséget magamból. Az ízesítés családfüggő, hagyományos: diós, mákos, krumplis, káposztás, darás, de jöhet az olasz design is, különböző sugókkal, egyéb mártásokkal nyakonöntve.... nyamm! :)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Mon, 2011-05-23 14:32

Köszönöm:), ...halkan mondom... nehogy a többiek meghallják..., nekem is van tésztakészítő gépem, azzal azért könnyebb:)
...és igen, bármiylen, bármikor jöhet
Üdv

kiscsigusz
kiscsigusz Mon, 2011-05-23 13:36

Imádom! Imádom! Imádom!
Először a sztorit, másodszor a tésztát, harmadszor pedig tésztát. Vagy azt már mondtam? Akkor mondjuk legyen a harmadik: megenni a tésztát! :)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Mon, 2011-05-23 14:34

Kiscsigusz!
Én is szeretem a lyukas, a kerek, a hosszú, a széles, a csavart, vékony, a szószós, a pestós, a gombás, a csípős, az édes, stb tésztákat, is...
Üdv :)

542
finomliszt 50 dkg
tojás 5 db