Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tésztában sült sertésszűz vargányaraguval

Tésztában sült sertésszűz vargányaraguval
Tésztában sült sertésszűz vargányaraguval
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, gyors, finom. Mit finom, mennyei! Vendégváráshoz - akár karácsonyra is - ideális. Az elősütött, tésztába csomagolt hús a hűtőben elvan magának, s csak akkor kell készre sütni, ha megjött a vendégsereg. A vargányaragu is egész jól tűri a melegítést (természetesen a mikró közelébe se menjünk!), csakúgy, mint a diómártás. Ha besűrűsödik, pici víz, illetve tej hozzáadásával felmelegítve "magához tér."
Plusz javaslatom, hogy előre kinyújtott, kész leveles tésztából készítsük, így ezzel is időt takarítunk meg.
 
Mindenesetre, akárhogy is számolom, egy óra alatt készen van, mindenestül.

hozzávalók / 4 adag

A tésztában sült sertésszűzhez

A raguhoz

A diós kéksajt-mártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárnyasmájat kevés zsíron megsütjük, hűtjük, majd a  sütéshez használt zsiradékkal együtt robotgéppel pépesítjük. Sóval, kevés őrölt borssal ízesítjük.
  2. A sertésszüzet félbevágjuk (így könnyebb vele dolgozni) sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon minden oldalát, oldalanként kb. 2 percig elősütjük. Hűlni hagyjuk.
  3. A leveles tésztát kinyújtjuk (vagy előre kinyújtott tésztát vásárolunk), és egy akkora darabot vágunk belőle, hogy a sertészűzet bele lehessen csomagolni, de ne legyen túl nagy.
  4. Pármai sonkával beterítjük, és vékonyan megkenjük a májpéppel. A szélére helyezzük a szüzet, és becsomagoljuk/feltekerjük. Illesztéssel lefelé tepsire helyezzük, megkenjük tojássárgával, és hűtőbe tesszük egy negyed órára. Ismét megkenjük tojássárgával, majd forró sütőben kb. 10, maximum 15 percig sütjük, míg a tészta szép színt kap. Fázisfotók itt.
  5. A vargányaraguhoz a felhevített vajon a vargányát addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta (ezáltal jön ki ugyanis a vargánya jellegzetes, diószerű íze), majd kevés friss kakukkfüvet morzsolunk rá, és felöntjük a borral, amit nagy lángon kiforralunk.
  6. A diót a sütőben enyhén megpirítjuk. A barna, külső héját kézzel ledörzsöljük (ami lejön róla). Majd késsel gorombára vágjuk. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, ezen a diót átpirítjuk, sóval ízesítjük (éppen hogy csak), majd tejszínnel felöntjük, belemorzsoljuk a kéksajtot, és beforraljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 20 798
elküldve: 14
receptkönyvben: 495
elkészítve: 14/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
konyhatechnológia: wok receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

bundás sertéshús vargányaraguval és kéksajt-mártással, leveles tésztában sült sertésszűz gombaraguval

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mynea
Mynea Mon, 2012-01-09 17:30

No én is kipróbáltam karácsonykor. Nekem egy kicsit domináns volt a máj íze, de ettől függetlenül nagyon finom, és nagy sikere volt. Még a nagymamámnak is nagyon ízlett! ^^ A vargányaragu meg egyenesen isteni, egyetlen hibája, hogy hatszor ennyi se lett volna elég ennek az éhenkórász családnak. :)

catalinca
catalinca Sun, 2011-12-18 12:48

A Wellington-bélszín szűzpecsenyéből. Mindenképpen gazdaságosabb, kérdés, hogy azt az ízvilágot tudja-e pótolni.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2011-12-18 17:58

még csak véletlenül sem Wellington, hiszen ez májpéppel készült. Más az ízvilág. Valóban gazdaságosabb, bár a szűzpecsenye sem az akciós áru kategória:)

bubek06
bubek06 Fri, 2011-12-02 16:09

Vauuu!! Nem semmi! Tuti kiprobalom, de elgondolkodtato a kari asztalra is! Ugyi vagy gratula!

1100
sertésszűz 60 dkg
kacsamáj 20 dkg
sertészsír 4 ek
leveles tészta 1 csomag
serrano sonka 10 dkg
vaj 2 ek
vargánya gomba 40 dkg
fehérbor 0.5 dl
kakukkfű 2 szál
0 ízlés szerint
vaj 1 ek
dió 15 dkg
főzőtejszín 2 dl
kéksajt 3 dkg