Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tigris kenyér

Tigris kenyér
Tigris kenyér
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régen terveztem a megsütését, de valahogy mindig elmaradt. Most viszont olyan szép, kövér kenyeret sütöttem belőle. Azt nem tudom, miért tigrisnek hívják. Nekem ez gepárd. Végül is mindegy, finom, extra ropogós héjú kenyér.

hozzávalók / 8 adag

Mázhoz:

  • 1 dkg friss élesztő
  • 5 dkg rizsliszt
  • 80 ml meleg víz
  • 1/2 tk cukor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet megmelegítjük, a mézet elkeverjük benne, majd az élesztőt belemorzsoljuk, megkelesztjük.
  2. A kenyér hozzávalóból rugalmas tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük langyos helyen.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk néhányszor, és cipóformát alakítunk ki belőle. Kerek fedővel rendelkező sütőformába tesszük.
  4. A tigrismázhoz valókat összekeverjük, és negyed óra alatt magasra, habosra kelesztjük. A kenyeret vastagon bekenjük vele, és még negyed órát kelesztjük, mielőtt a sütőbe tennénk.
  5. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és hőlégkeverésen lefedve sütjük fél órát. Ezt követően a fedőt levesszük, a hőt is 180 fokra, és további 15-20 percet sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 44 407
elküldve: 5
receptkönyvben: 287
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tigris mintás kenyér, foltos kenyér, házi kenyér

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vojsz
vojsz Wed, 2019-08-28 13:42

Kedves Évi néni!
Ismét nagyon jól sikerült a recepted alapján készített kenyér, amit régóta sütök a receptúrád alapján. Gondoltam most már megírom. Egyébként nagyon tetszenek a kovásszal készült receptjeid. Én is szeretek kovásszal dolgozni. Köszönet!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2019-08-28 18:42

Kedves Vojsz! Köszönöm, hogy még osztotta a sikeredett velem. Én már csak kovászos kenyeret, kalácsot, péksüteményt és süteményt sütök. Rabul ejtett a dolog és ez már egy örök szerelem.
Üdv Évi néni

ficildi
ficildi Sun, 2019-04-14 13:37

Én sima fehér liszttel csináltam a mázat és tökéletes lett. Szerintem a titok nyitja a vastagon kenésben van.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2015-11-23 19:08

Szia Évi néni!
Segíts nekem lécci. Van 1 tökéletes, bevált kenyér receptem. Azt sütöm rendszeresen, max a bagettemmel csere-berélem. Viszont nagyon szeretem az auchanban kapható tigris kenyeret. (tényleg miért is tigris?) ha van friss mindig veszek. Gondoltam én is csinálok. Limaránál találtam mázt. De az nem jó. Keresgéltem a neten, belebotlottam a tiedbe. Ma a bevált kenyeremet lekentem a mázzal, de nem pöttyösödött be. Inkább tényleg tigris. Imitt-amott repedések. fél kg. lisztből készül a kenyér, kb. akkora jénaiban sütöttem mint a Te teflonosod. Gyönyörűen megkelt, annyira, hogy a jénai tetejére tapadt. 30 perc után levettem a jénai tetőt, hibátlan maradt a kenyér. 25 percet sütöttem még, de nincs pötty.....A férjem azt mondta ne mérgelődjek, mert így is finom. De én mérgelődök. Bizti ismered azt az érzést amikor nem 100 %-os valami. Van valami tipped? Köszönöm:) Gabi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2015-11-23 19:15

Szia Gabi!
Ismerem az érzést, tökéletesen megértelek. A "tigris" névre nincs magyarázatom. Rizsliszttel készítetted a mázt a kenyérre? Ha nem, lehet, hogy ott a bibi. Ez csak egy ötlet. Én is csak kétszer sütöttem meg, de mindkétszer pöttyös lett. Az is biztos, hogy az élesztő nem por volt. Sőt arra is emlékszem, hogy többször is átkentem, hogy biztosan elég vaskos legyen a máz, tudjon mi repedni. Kitartás, biztosan sikerül. Én neked drukkolok.:-)
Szép estét!
Üdv: Éva

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2015-11-23 19:24

Úúúúúúú, köszönöm a szuper gyors választ. Rizsliszttel készítettem, viszont instat (5keres) élesztővel ami hibátlanul felhabosodott. Egyszer kentem le, viszont vastagon (szerintem) mert picike maradt a tálam alján a mázból. Nahh, akkor újra kezdtem, mert tényleg bosszant a dolog+ nehezen adom fel:) Rákenem az egészet és több fázisban. Köszönöm, hogy drukkolsz:) Ahogy elfogy a kenyér újra sütöm, és vagy dicsekszem, vagy panaszkodom:))) Köszi, Gabi

Chris71
Chris71 Thu, 2013-05-09 21:56

Kedves Évi néni! Megsütöttem ezt a csodaszép kenyeret, igaz a lisztekkel variáltam, mert nem akartam fehér kenyeret. Lenne pár kérdésem: a sütőedény milyen átmérőjű v. űrtartalmú legyen. Én a nagy zepter tálamba sütöttem, de majdnem kifutott belőle... Az edényt ki kell vajazni, lisztezni? Én megtettem, de így is alig sikerült kiszednem az edényből, nem tudom miért. Máskor ebben sütöttem a dagasztás nélküli kenyeret és az mindig szépen kijött belőle. Ha tudnál ezekben segíteni, légy szíves írd meg. Előre is köszönöm válaszod! Kriszta

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-05-12 16:28

Kedves Kriszta!
Most megfogtál. Nem is figyeltem melyik lábasba tettem. Én vastag falú teflon lábasba szoktam sütni a kenyeret, melynek domború üveg teteje van. Sajnos nem emlékszem, hogy a 2 v. 3 literesbe tettem, de szerintem a 3 literesbe (24 cm felül és 10 cm magas a fala + a tető). Soha nem kenem ki, mert a teflon miatt nem ragad oda semmi. Remélem, valamennyit segítettem. Üdv: Évi néni

Chris71
Chris71 Sun, 2013-05-12 17:39

Köszönöm a választ! A zepter nem olyan vastagfalú, mert ez nem lábas, hanem egy tálalótál...van egy kisebbje, azt fordítottam a tetejére. Finom lett a kenyér, még ma is puha, csak nem tudom mitől morzsolódik. 25 dkg rozslisztet, 25 dkg tk tönkölyt, és 25 dkg fehér tönkölylisztet tettem bele.
Készülök venni egy cserép v. vaslábast a kenyérsütés végett, csak nem tudtam mekkora méretben keressem, így ez az infó nagyon hasznos, köszönöm szépen.
Most sült ki a sokmagos rozsos zsemle, kíváncsi vagyok milyen lett, de még nagyon forró.
Szép estét! Kriszta

evapauer
Jolimami / evapauer Wed, 2013-05-08 21:34

Hű, de gyönyörű! Mielőtt megnyitottam a recit, már tudtam, hogy a Te műved. Mentve! Puszi! Éva

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-05-08 15:22

Köszönöm szépen. Megpróbáltam előtte kukoricaliszttel, de az nem lett ilyen. Jó kis popogós, ízletes. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-05-08 15:20

Nagyon köszönöm a kedvességedet Piroska, igazán hízelgő. Szép napot! Üdvözlettel: Évi néni