Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tihanyi sajtos rudacskák

Tihanyi sajtos rudacskák
Tihanyi sajtos rudacskák
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem valami olcsó ropogtatni-való, de annál finomabb!
Tegnap este beesett Robikám egy kis dumcsira, borozgattunk, felfalta majdnem az összeset (2 teljes tepsi készül ennyiből!) - Vilmos kicsit durcás lett!  /Tudniillik ő kérte, hogy süssek már tihanyit./

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Borozgatáshoz, kártyapartihoz vagy a gyereknek a gépezéshez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat 20 dkg reszelt sajttal és a liszttel összemorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejfölt (1 evőkanálnyit félreteszünk a kenéshez), só és a Cayenne-bors, összegyúrjuk, "téglát" formálunk belőle.
  3. A vajas tésztánál szokásos módon legalább két órán át hűtőszekrényben pihentetjük, folpackba bugyolálva.
  4. Fél cm vastagra nyújtjuk (ezt a mennyiséget én két részletben nyújtom).
  5. A kinyújtott tésztát a tepsibe terítjük, felszeleteljük.
  6. Az evőkanál tejfölhöz hozzáütünk egy tojást, felverjük és megkenjük a tésztát.
  7. A maradék reszelt sajtot rászórjuk.
  8. Előmelegített sütőben nem túl erős lángon sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 69 878
elküldve: 1
receptkönyvben: 601
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos rúd, sajtos rudacska

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-23 07:41

Sziasztok! Jön a Húsvét,kellene egy jó omlós sós recept.

takacsvivien12
takacsvivien12 Fri, 2009-10-16 14:43

Szia Harmathy Ildikó!
Azt szeretné mmegkérdezni,hogy az nagyon nagy gond lenne ha nem raknék bele borsot?

Köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-11-10 13:31

Ha engem kérdeztél, tojás nem kell bele, azt elfelejettem írni, hogy a tetejére bármit lehet kenni, tojást, tejfölt, de a sima tej is megteszi, csakhogy valamire ragadjanak a rászórt anyagok. Ja és nagyon egyszerű semmi "előképzetteséget" nem igényel. Jó sütögetést!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2008-11-07 10:46

Szia Hanna!

Fagyasztani - úgy értem mélyhűtőben - még nem próbáltam a tésztát. Hűtőszekrényben, folpackban napokig eláll.
Szerintem véletlenül írtam, hogy közepes, mindjárt ki is javítom. Ha jól összedolgoztad a sütit már csak a sütésre kell figyelni, mert ha túl lassan sül kiszárad.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-11-07 09:04

Azt elfelejtettem, hogy jól bírja a tészta a fagyasztást?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-11-07 09:03

Ildikó! Szeretném a hétvégén ezt a remek receptet megcsinálni, de kissé megijedtem, hogy 'közepes' nehézségű. Mire kell nagyon figyelni? Én csak a 'könnyű' sütikkel próbálkoztam eddig. Várom válaszod.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-10-31 15:32

Ja, és nagyon jól tűri a mélyhűtést, ha ráérek 2-3 szoros adagot szoktam csinálni, olyan jó elővenni egy egy adagot, amikor pl. váratlan vendég jelentkezik be estére, egy óra alatt kiolvad, és lehet sütni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-10-31 15:29

Próbál ki az én kedvenc sajtosomat. 60 dkg finomliszt, 40 dkg margarin 2 kk. só, kb 6 ek víz 2 ek 10%- os ecet. ezt kell összegyúrni, a vizet lassan adagolva, először kicsit ragad, de jól oda kell csapkodni a tálhoz, akkor hamar kisimul. Nylon zacskóba téve egy éjszakára hűtőbe, /de tovább is állhat/ kb 3-5 mm-re kinyújtani, reszelt sajtal megszórva 1 cm szélesre vágni, /derelyevágóval/ szorosan egymás mellé lehet tenni, mert sülés közben felfelé nő. Erős tűznél világosbarnára sütni. Lehet rá napraforgómagot, köményt, szezámmagot szórni, ki hogy szereti. Olyan mint a hájas tészta. Ha kevesebb sóval készül, akkor 10 cm-s lapokat vágok belőle, megtöltöm lekvárral, olyan mint a szerelmeslevél. Jó étvágyat!!!

atina
atina Mon, 2012-06-18 20:32

Szia, szerintem is ez a legeslegjobb sajtos recept, de nem találtam még ezen az oldalon felrakva. Úgy is lehet, hogy só helyett cukrot raksz bele és akkor édesen lehet megtölteni szinte bármivel, kifli formákra feltekerve.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-11-07 23:19

Tojást nem teszel bele?

472
sajt 25 dkg
rétesliszt 32 dkg
vaj 16 dkg
tojássárgája 2 db
tojás 1 db
tejföl 2 dl
0 ízlés szerint
cayenne bors 0.5 kávéskanál