Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tikka masala csirke kókuszosan

Tikka masala csirke kókuszosan
Tikka masala csirke kókuszosan
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta szemezgetek az indiai konyhával, de olyan extrém összetevőkkel dolgoznak, hogy inkább távolról nézegettem, mint közelről. Azt sem értettem, hogy mi a nyavalyáért raknak egy húsos raguba olyan fűszereket, amik süteménybe valók. Bár a pho levessel is hasonló érzésem volt, amíg ki nem próbáltam... talán éppen ez győzött meg arról, hogy annyira nem is hülyeség.

Indiai éttermek kipróbálása híján ez a fantáziálásom továbbra is fantázia maradt, amíg meg nem néztem az Ízek, imák, szerelmek című filmet. Addig az olasz konyhával való viszonyom is igencsak felszínes volt, de a film után hirtelen szárnyra kaptam, és rendre minden nap olasz kajákat főztem. Aztán jött a Pi élete, ami végül megnyitotta a kaput, és elkészítettem életem első indiai ebédjét.

A garam masala fűszerkeverékről annyit tudni kell, hogy lehet venni boltban, készen úgy, hogy minden bele van darálva, de az összetevők 90%-a megtalálató egy átlagos magyar háziasszony konyhájában is (az enyémben legalábbis tuti, bár én lehet, hogy nem vagyok átlagos). Ezért teljesen fölöslegesnek tartom megvenni ugyanazt összekeverve, ami egyébként külön-külön is ott van a polcunkon, főleg mert ha keverve van, másra már tuti nem használható fel.

Tehát fogtam szépen a kis laptopomat, néztem pár tikka masala receptes videót igazi indiai háziasszonyoktól, olvasgattam kicsit, és megalkottam a saját receptemet. A kókusztej a titkos adalék, amit egyik receptben sem találtam, ettől lesz az enyém egyedi gyártmány.

hozzávalók / 4 adag

Naan kenyér

Garam masala fűszer és pácolás

Szósz a főzéshez

ajánlat

Nézzétek meg evés közben az említett filmek valamelyikét, és igyatok hozzá valami jóféle, indiai jeges teát. Természetesen ha igényli a gyomrotok, rizst is lehet főzni hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

Hús pácolása és sütése

  1. A csirkemellet felkockázzuk, és az összes fűszerrel, valamint a joghurttal együtt alaposan összekeverjük, majd egy éjszakára eltesszük a hűtőbe pácolódni.
  2. Kétféle módja van a sütésnek: 1. Hurkapálcikákra tűzdeljük és grillezzük, vagy tepsi peremére sorakoztatva megsütjük a sütőben. Egyébként ez a hagyományos módszer. 2. A pácléből kiszedve a húskockákat olajon megsütjük egy serpenyőben. A páclét semmiképp ne öntsük rá, az a lényeg, hogy pirosra süljön, és ne főjön! A sült húst félretesszük.
  3. Külön fazékban megdinszteljük az aprított vöröshagymát, majd a paradicsomszószt, reszelt fokhagymát, gyömbért és kókusztejet hozzáadva gyakori kevergetés mellett összefőzzük. A páclé maradékát is öntsük bele, amit nem használtunk fel a sütésnél. Beleforgatjuk a sült csirkét, kicsit még kevergetünk rajta, és készen is van. Tálaláskor szórjuk meg friss, aprított korianderrel.

Naan kenyér

  1. Felhevített serpenyőben (palacsintasütő tökéletes) kevés olívaolajon másfél percig sütjük az alját, majd megfordítjuk, hogy a magos fele kerüljön lentre. Ekkor már kezd buborékosodni, ami miatt könnyen odaéghet a puklis részén, míg a többi része nyers marad, ezért kicsit le kell lapítani lapáttal, és így sütni még másfél percig.
  2. A tejet és a vizet összekeverve meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut.
  3. A lisztet, sót, olajat és joghurtot egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk a felfuttatott élszetőt. Alaposan összedagasztjuk. Ha még ragad, liszttel kompenzáljuk, majd kb. fél órára eltesszük kelni. Közben lehet sütni-főzni a húst.
  4. Ha jól csináltuk, egy nagy szimpatikus, könnyen kezelhető, kissé rugalmas tésztát fogunk kapni. Ökölnyi gombócokat szaggatunk belőle (nekem 8 db jött ki), majd nyújtófával fél cm vékonyra nyújtjuk. Megszórjuk petrezselyemmel és a magkeverékkel, és még egyszer végigmegyünk rajta a sodrófával, hogy a magok beleragadjanak.
  5. Hagyományosan kézzel szokás enni a tikka masalát, vagyis a naanból nagyot tépve kanalat hajtogatunk, és azzal lapátoljuk fel az ételt.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 570
elküldve: 1
receptkönyvben: 85
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
76 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból, maradék rizsből és tésztából, maradék tejtermékből
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: wok receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkeragu indiai módra, csirke curry

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

697
friss élesztő 25 g
cukor 1 teáskanál
víz 1 dl
tej 1 dl
finomliszt 400 g
1 kávéskanál
napraforgó olaj 1 ek
joghurt 1 dl
olívaolaj 1 ek
petrezselyem 0 ízlés szerint
szezámmag 2 ek
csirkemell filé 1 db
joghurt 2.5 dl
fokhagyma 3 gerezd
gyömbér 1 ek
1 teáskanál
bors 1 kávéskanál
cayenne bors 1 csipet
chilipehely 1 kávéskanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
curry por 1 kávéskanál
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
babérlevél 1 db
zöld kardamom 1 kávéskanál
szerecsendió 1 kávéskanál
ánizs 1 kávéskanál
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
gyömbér 1 teáskanál
kókusztej 2 dl
paradicsomszósz 2 dl
koriander 0 ízlés szerint