Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tintoretto szelet

Tintoretto szelet
Tintoretto szelet
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok-sok éve síelni voltunk a barátainkkal. Egyik este otthon főztünk az appartmanban, és leugrottunk a helyi supermercato-ba alapanyagokért. Sertéspörköltet szerettünk volna csinálni, és már minden megvolt hozzá, amikor az egyik srác visszalépett egy kis erőspaprikáért. Mindjárt az egyik lány tiltakozott, hogy ő nem szereti az erőset. Erre a srác visszarakta. Mire a pénztárhoz értünk a kosárban mégis ott volt az erőspaprika. Kérdőre vontuk a srácot, hogy miért vette vissza, mire így felelt: -Na jó, csak az íze végett!Mire a lány mérgesen vágott vissza neki: -Hát pont azt nem szeretem, az ízét!
Azóta ez nálunk visszajáró poén, ha valaki valamit nem szeret, és reklamál, hogy miért van úgy: -Hát, csak az íze végett!
A párom ugyanis nem rajong a csokoládés sütikért. Így aztán duzzogva kérdezte, hogy miért is kellett az aljára a csoki...

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémalap

A csokoládés krémhez

A vaníliakrémhez

A krémrétegek közé

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta hozzávalóiból gyúrjunk linzertésztát, majd félórás, hideg helyen való pihentetés után nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy tatin formát, vagy gyümölcstorta formát. Szurkáljuk meg villával, tegyünk rá sütöpapírt és nehezéket (lencse, bab, sárgaborsó...) majd süssük 180 fokon kb. 15 percig, majd távolítsuk el a nehezéket és a papírt, és süssük még 5 percig. Tegyük félre hűlni.
  2. A két krémnek egy alapja lesz, amit majd kettéveszünk, és az egyik lesz a csokoládés, a másik meg a vaníliás réteg. Ehhez az alaphoz keverjük el a 4 sárgáját a cukorral és a keményítővel, adjuk hozzá a felforralt tejet, és gőz felett főzzünk sűrű krémet belőle. Osszuk ketté, két tálba.
  3. Gőz felett olvasszuk fel a csokoládét, és keverjük a fele krémalapba. Gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón és keverjük a csokoládés krémhez, adjuk hozzá a rumot, majd simítsuk a kihűlt linzertésztába.
  4. Zselatint keverjük el a vízzel, gőz felett olvasszuk meg és keverjük a krémalap másik felébe. Ugyancsak gőz felett verjük habosra a tojásfehérjéket a cukorral, kicsit forrósítsuk át, keverjük ezt is a krémalaphoz, adjuk hozzá a vaníliát. Keverjük szép krémesre.
  5. Szórjuk a gyümölcsöket a csokoládés krémre -néhányat tegyünk félre a díszítéshez-, majd kenjük rá a vaníliás krémet.
  6. Tetejét díszítsük gyümölcsökkel.
  7. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe legalább 2 órára.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 783
elküldve: 2
receptkönyvben: 241
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokoládés erdei gyümölcsös torta, krémes gyümölcsös torta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kiswackor
Rusvai Katalin / Kiswackor Wed, 2012-09-12 07:09

Nagyon jó recept, de azt szeretném kérdezni, hogy a fagyasztott gyümölcsöt kiolvasztás után teszed rá lecsöpögtetve vagy hogy?

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2012-09-12 09:34

Szia Kiswackor!
Legjobb felengedni, és egy kicsit hagyni lecsöpögni, mert különben előfordulhat, hogy elúszik a krém a sok gyümölcslé miatt.
Most egyébként, amikor friss szeder van, érdemes azzal készíteni.
Üdv.:
T.

dkicsi
dkicsi Thu, 2011-11-24 10:21

Szuper ez a recept, tegnap megcsináltam, tényleg isteni lett! :) bár a végén, a vaníliás krémnél kicsit megakadtam. Azt írod, hogy "gőz felett verjük habosra a tojásfehérjéket a cukorral, kicsit forrósítsuk át" - itt mennyi cukorra gondolsz? Porcukor kell vagy sima kristály is jó? Egyszerre kell hozzátenni, vagy több lépésben?
Előre is köszi a választ :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2011-11-24 11:19

Hűűű, tényleg lemaradt :(
2 ek porcukrot kell hozzáadni (édesszájúaknak esetleg 3-at), akkor, amikor már a fehérje kemény habbá összeállt, akkor kell apránként hozzászórni.
Mindjárt megnézem, hogy tudom-e javítani, mert ebben az új rendszerben még nem próbáltam.
Üdv.:
T.

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Wed, 2010-10-20 15:04

Gratulálok a fotóhoz is és persze a recepthez. Ki fogom próbálni már csak "az íze végett" is. Ugyanis mi nagyon is szeretjük a csokit. Köszi, üdv.
gubigabi

osztriga
OsztriGa / osztriga Fri, 2010-10-15 15:01

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek!!
Annyit bénáztam ezzel a fényképezéssel, először azért vittem a tükröt, hogy visszaverjem vele a fényeket, mert sok volt az árnyék... Aztán ez lett belőle.
T.

762
finomliszt 280 g
vaj 170 g
tojássárgája 2 db
porcukor 1 ek
víz 1 evőkanál
1 csipet
tojássárgája 4 db
cukor 2 ek
étkezési keményítő 2 csapott ek
tej 375 ml
étcsokoládé 140 g
gesztenyemassza 250 g
rum 1 ek
zselatin 10 g
víz 3 evőkanál
vaníliaaroma 1 teáskanál
tojásfehérje 3 db
porcukor 3 ek
erdei gyümölcs mix 350 g