Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisu beszter konyhájából

Tiramisu beszter konyhájából
Tiramisu beszter konyhájából
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tiramisut azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni.

A világon a legismertebb, hazájában pedig a leggyakrabban készített olasz édesség. Nem hiába, hiszen kevés hozzávalóból, néhány egyszerű lépéssel, 10 perc alatt elkészül. Hűs, krémes, édes. A kakaótól és a kávétól ugyanakkor mégsem émelyítő, koffeintartalmuknak köszönhetően pedig frissítő. Kicsik és nagyok kedvence.

Eredetéről még ma is megoszlanak a vélemények, de a leghihetőbb történet az 1600-as évek végebeli Toszkánába, Siena városába vezet vissza. A legenda szerint a sienai cukrászok céhe a toszkán nagyherceg látogatására egy teljesen új tortát alkotott "zuppa del duca" néven, ami azonnal a herceg kedvencévé vált. Ő tette ismertté és közkedveltté a lombard-velencei régiókban is. Abban az időben Firenze volt a félsziget kulturális és szociális központja, így az édesség gyorsan elterjedt, messze a Nagyhercegség szűk határain túlra is.

Mai elnevezése a velencei kurtizánoktól ered. Széles körben elterjedt a pletyka stimuláló hatásáról és afrodiziákum tulajdonságairól, így fogyasztása bevett szokássá vált minden fontosabb találkozó előtt. Ehhez igazodva hamarosan tiramisuként kezdték emlegetni, s mai napig is így ismerjük világszerte. "Tira mi su!" nem jelent mást, minthogy "Dobj fel!"

A történet ugyanitt, Velencében folytatódik. Az összetevők sorába bekerült a mascarpone, s így vált a dózsék kedvencévé. Az évek múlásával a középosztály is hozzájuthatott egyes "gyarmati" alapanyagokhoz, többek között a kávéhoz és a rumhoz is. Ekkor vált a tiramisu igazán népszerűvé nagyszerű íze és könnyű, gyors elkészíthetősége miatt. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Készíthetjük koffeinmentes kávéval, így a gyerekek sem maradnak ki a jóból!  

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babapiskótákat egy tálcára sorakoztatjuk, a kávét pedig egy olyan tálba öntjük, melyben könnyen megmártogathatjuk őket.  
  2. A krémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Egy külön tálban ugyanígy teszünk a sárgákkal és a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét, s addig verjük, míg egynemű krémet nem kapunk. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  3. Egy kerámia vagy üvegtál alját vékonyan kikenjük a krémmel. Magunk elé készítünk minden összetevőt.
  4. A babapiskótákat egyesével kávéba mártjuk (csak pár pillanatra, nehogy nagyon elázzanak), és egymás mellé fektetjük a tálba. A krém felét rákenjük, s megszórjuk kakaóval.
  5. Most egy másik réteg babapiskóta következik, de ezeket az előző sorokra merőlegesen fektetjük le.
  6. Egyenletesen rákenjük a megmaradt krémet, tetejét megszórjuk kakaóporral, s alufóliával letakarva hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára pihenni.
  • tepsi mérete: 30x23 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 674
elküldve: 3
receptkönyvben: 61
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

beszter

Mióta szakács: 2013.06.30.
11 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tira mi su, kávés-mascarponés-babapiskótás desszert sütés nélkül, házi tiramisu

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lulugazdi
lulugazdi Sat, 2015-12-26 16:20

Nekem ez a recept vált be a legjobban, gyors,egyszerű és finom !!

631
babapiskóta 300 g
kávé 4 dl
mascarpone 500 g
tojás 4 db
cukor 6 ek
cukrozatlan kakaópor 4 ek