Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisu horlillus konyhájából

Tiramisu horlillus konyhájából
Tiramisu horlillus konyhájából
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept alapja a kedvenc amerikai sütő-főző párosomtól származik, 1-2 kisebb változtatással, hogy saját magam egyéniségére szabjam. Tényleg pofonegyszerű és egyben ellenállhatatlan, gyorsan kész, de nálunk gyorsan el is fogy! :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a kávét: főzzünk le egy adag jó erős kávét, majd keverjük össze egy kisebb tálban 2 evőkanál rumaromával, 2 tk vanília aromával és 1 evőkanál cukorral.
  2. Készítsük el a tölteléket: adjunk hozzá a tojássárgákhoz 2 evőkanál rumaromát és 3 evőkanál cukrot (lehet nád vagy barna is, picit színezni fogja, de úgy is tökéletes), majd vízgőz felett verjük fel (kb. 5-8 percet igényel), akár kézzel, akár gépi habverővel.
  3. A felvert keverékhez adjuk hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét, és addig verjük, amíg krémes állagú nem lesz. Ezt inkább géppel javasolt.
  4. Verjük fel a habtejszínt (de használhatjuk a 3 tojásfehérjét is, ha nem zavar, hogy nyersen kerül a süteménybe, ilyenkor érdemes minél frissebbet, jobb minőségűt beszerezni), majd óvatosan és fokozatosan forgassuk bele a mascarponés masszába.
  5. Rakjuk össze a süteményt: ehhez vegyünk egy kb. 23 cm hosszú tálat, jénait. A babapiskótákat picit mártsuk bele a legelején elkészített kávés folyadékba (elég csak a felét, nehogy túlságosan elázzon), és kezdjük el a tál aljába egymás mellé rakosgatni. Ha kibéleltük az alját (kb. 6-7 fér egymás mellé, lehet, hogy le is kell törni belőle, hogy méretben stimmeljen), jöhet rá a mascarponés masszából egy adag. Ezt szépen simítsuk el, majd ismét a kávéba mártott babapiskóta réteg jön, amit újra a massza követ.
  6. Nekem 3 réteget sikerült csinálnom ebből a mennyiségből, tehát 3 réteg babapiskóta és arra 3 réteg massza. Ha van kéznél keserű csokoládé, reszeljük meg a tetejét, sőt, akár minden masszaréteg után reszelhetünk rá. Ezt kakaópor is nyugodtan helyettesítheti.
  7. Fontos, hogy összeálljon a süti, minimum 6 órára, de ha lehet, egy éjszakára tegyük hűtőbe (ha tudjuk, légmentesen zárjuk le, akár alufóliával), és ott is tároljuk, amíg el nem fogy. Érdemes azért 2 napon belül elfogyasztani, de azt hiszem, ezzel nem lehet gond! Jó étvágyat hozzá ;)
  8. Megjegyzés: rumaroma helyett rumot, brandyt vagy más likőrt is használhatunk, sőt el is hagyhatjuk. A masszát picit színezik, de a képből látszik, hogy így is szép világossárga lesz.
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 192
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

horlillus

Mióta szakács: 2014.04.06.
3 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Tiramisu pofonegyszerűen, mascarponés-kávés piskóta, olasz desszert, olasz mascarponés-rumos-kávés desszert

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

653
feketekávé 120 ml
rumaroma 60 ml
vaníliaaroma 2 teáskanál
tojássárgája 3 db
cukor 50 g
mascarpone 250 g
habtejszín 175 ml
babapiskóta 20 db
étcsokoládé 30 g