Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisu inf3rno konyhájából

Tiramisu inf3rno konyhájából
Tiramisu inf3rno konyhájából
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom az olasz konyhát, és már nagyon régóta el szerettem volna készíteni ezt az édességet. Azért is volt logikusabb nyáron elkészíteni, mert a jégkrémtől könnyen megfázok, ez viszont szintén hűvösebb édesség, de mégsem annyira fagyos, mint a jégkrém. Az eredeti receptet egy ismerősöm ajánlotta az apróséf oldaláról, azt módosítottam a saját szájízem szerint.

hozzávalók / 10 adag

Krémhez

Piskótához

  • 40 db babapiskóta (olasz piskóta (savoiardi), nagyságrendekkel jobb ízre és állagra, mint a többi)
  • 4 dl feketekávé (kevés amarettoval, de a kávé helyett lehet eperszószt (30dkg eper, 2.5 dl tej, cukor, mixer) is használni, ha az szimpatikusabb)

ajánlat

Mivel desszertről van szó, ezért nyilván desszertbort, pezsgőt, vagy habzóbort lehet mellé ajánlani. A száraz vörössel elég kemény kontrasztot alkotnának... :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük fel a kávét. Amíg a kávé lefő, tegyük a habtejszínt a fagyasztóba, körülbelül 15 perc elég neki, de maradhat tovább is. (Egy óránál tovább semmiképp se hagyjuk bent, mert ha kifagy belőle a víz, akkor onnantól használhatatlan. Ha csak a benne lévő zsír dermed meg, azzal nincs probléma, ki lehet kaparni a dobozából. Minél hidegebb a tejszín, annál könnyebb belőle habot verni.)
  2. Amíg a tejszín hűl, addig tegyünk fel kevés vizet egy edényben, ezzel fogjuk gőzölni a tojást. (Az elején nyugodtan fel lehet tenni maximum fokozatra a gázt, amíg felforr a víz, és csak utána visszavenni. Főzőlapnál már macerásabb, ott jobb, ha alapból takarékon van.)
  3. Amíg a víz melegszik, addig tegyük a lapzselatint egy kevés vízbe, hogy megszívja magát.
  4. Amíg a zselatin magába szívja a vizet, addig keverjük simára a tojást és a cukrot habverővel. (Csak annyi a lényeg, hogy egyenletesen elkeveredjenek.)
  5. Mire ez megtörténik, addigra a vizünk már remélhetőleg felforrt. Vegyük a gázt takarékra, tegyük föléje a tojásos masszát, és kezdjük el melegíteni. (Addig kell melegíteni, amíg csípős nem lesz. Akkor jó, ha belemártjuk az ujjunkat, és érezzük, hogy egy kicsit éget. Hőmérővel sosem néztem meg, de biztos, hogy valamivel 40 fok felett lehet a hőmérséklete. Ennek leginkább fertőtlenítés szempontjából van jelentősége. Aki nem fél a szalmonellától, vagy fél, hogy rántottát kap, az nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést.)
  6. Miután a tojás felmelegedett (max 10 perc), vegyük le a tűzről, nyomjuk ki a felesleges vizet a zselatinból, és tegyük be a tojásba. A zselatin szépen feloldódik a langyos masszában. (Ha nem melegítettük előzőleg a tojást, akkor kénytelenek leszünk felmelegíteni a zselatint, hogy feloldódjon. Ehhez egy kevés meleg víz elég. Ne tegyük tűzre, ha a tojás melegítés nem ment, mert abból csak baj lesz. Lehet kapni hidegen elkeverhető port is. Nekem azzal nincsenek jó tapasztalataim, a lapzselatinnal viszont garantáltan betonkemény krém lesz, amit tiramisu kockákra tudunk majd vágni. Ha ez nem szempont, akkor jó a hidegen elkeverhető változat is, vagy rábízhatjuk magunkat a habfixálóra, amit a tejszínhez adunk, bár ez utóbbit még sosem próbáltam.)
  7. Indítsuk el a habverőt, és egészen kihűlésig keverjük a tojásos masszánkat. (Itt nem érdemes spórolni az idővel, mert ha nem kihűlésig keverjük, akkor megolvasztja a zsírt a tejszínben, és könnyen folyóssá válhat a krémünk. Körülbelül 5-10 percről van szó évszaktól függően. Nagy melegben érdemes ezután a hűtőbe tenni a tojásos masszát, amíg a tejszínnel foglalkozunk.)
  8. Ha megvan a tojásos rész, akkor vegyük ki a hűtőből a tejszínt, és verjük fel keményre azt is a habfixálóval és a vaníliás cukorral. (A vaníliás cukrot már az elején beletehetjük, a habfixálót pedig körülbelül 3 perc után, amikor már kezd krémesedni. Ezek után további 2-3 percig kell verni, és kész a tejszínhab. Akkor jó, ha egyáltalán nem folyós, ezt viszont tényleg csak hideg tejszínnel lehet elérni.)
  9. Először lágyítsuk fel a mascarponét a tojásos habbal, majd ezt az elegyet keverjük el a tejszínhabbal. A tejszínhabnál mindenképp figyeljünk arra, hogy ne törjön össze a hab. Lehetőség szerint csak fakanállal, vagy spatulával dolgozzunk, nagy széles mozdulatokkal a kevergetés helyett. Ha idáig eljutottunk, akkor kész a krémünk, és foglalkozhatunk a tiramisu összeállításával, ami körülbelül 15 percet fog igénybe venni.
  10. Tegyük az asztalra a piskótákat, a kávét és a krémet. A piskótákat mártsuk a kávéba, ami remélhetőleg eddigre már kihűlt. (Egy másodperc merülés elég nekik. Ha sokáig marad bent, akkor szétmállik, ha nem mártjuk be rendesen, akkor száraz lesz.)
  11. A kávés piskótákat rétegezzük egy (vagy több) lehetőleg szögletes edénybe úgy, hogy egy irányba mutassanak. Ha nem jön ki hosszra, akkor nyugodtan el lehet törni.
  12. Az első réteg piskótára tegyünk egy réteg krémet, majd szépen simítsuk el azt. (Az első rétegre lehet opcionális dolgokat tenni, mint pl csoki reszelék, eper, cseresznye, lekvár, stb... A gyümölcsöket nehéz elvágni, úgyhogy a tökéletes, cukrászdai tiramisura jellemző kocka forma velük nem garantált.)
  13. Csináljunk egy második réteget is ugyanúgy, mint az előzőt.
  14. A második réteg tetejére lehet kakaót, fahéjat, vagy bármi egyéb opcionális dolgot szórni.
  15. Legalább néhány óra kell neki a hűtőben mire a hab megdermed és a piskóta meglágyul. Amennyiben kristálycukorral dolgoztunk, azt is meg kell várni, amíg felolvad. (Lehetőleg fedjük le, vagy ne tartsuk füstölt húsok mellett.)
  16. Forró késsel vágjuk kocka formára, és úgy tálaljuk, bár nálunk már a dobozából el szokott tűnni mire a tálalásra kerülne a sor... ;-)
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 936
elküldve: 2
receptkönyvben: 80
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

inf3rno

Mióta szakács: 2011.03.18.
6 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tiramisu, mascarponés-kávés babapiskótás desszert, kávés-mascarponés-tejszínes desszert

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2014-11-21 19:18

Kis kiegészítés a tojásos masszához. Egész pontosan 45°C a fájdalom küszöb, bár ez testtájanként 1-2°C-al eltérhet. Szóval 50°C-nál nem hiszem, hogy melegebb lenne a massza. A legtöbb fehérje egyébként is ilyen hőmérséklet körül kezd kicsapódni. ;-)

566
mascarpone 25 dkg
habtejszín 600 ml
habfixáló 3 csomag
vaníliás cukor 3 csomag
tojás 4 db
cukor 33 dkg
lapzselatin 1 csomag
babapiskóta 40 db
feketekávé 4 dl