Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisu torta

Tiramisu torta
Tiramisu torta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meglátni és megszeretni! - ennyi volt. Persze a saját ízlésem alapján készítettem el, nem úgy, ahogy a videóban láttam :)

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Piskóta locsolásához

Krém

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Először a piskótát készítjük el, ami nálam a szokásos és jól bevált vizes piskóta volt. Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. Mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sütőport.
  3. Aztán a tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük kemény habbá, tegyük félre.
  4. A sárgáját a cukorral és a vízzel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a vaníliát. Apránként keverjük bele a lisztet.
  5. Mostantól egy keverő lapáttal dolgozzunk! A tojáshabot több részletben, óvatosan keverjük a tésztába. Nem szabad összetörni a habot, így lesz szép magas a piskótánk.
  6. Öntsük a tortaformába, és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 30-35 percre. Az első 20 percben TILOS! kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már ki lehet nyitni, és le lehet ellenőrizni, mennyire sült meg. Egy hústűvel ellenőrizzük. 20 perc alatt nem fog megsülni, szóval 25 perc környékén végezzünk először tűpróbát. Amikor a tű tisztán jön ki a piskótából, akkor kész van. A sütőből kivesszük, a tortaformából óvatosan, mert forró, kivesszük. Eltávolítjuk a sütőpapírt is, és egy rácsra téve teljesen kihűtjük.

Krém

  1. A krémhez a mascarponét habosra keverjük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha szobahőmérsékletű, tehát mielőtt dolgoznánk vele, vegyük ki a hűtőből, hagyjuk felmelegedni.
  2. A cukrászhabot egy másik tálban verjük kemény habbá. Ha habtejszínt használunk, akkor a porcukorral verjük kemény habbá, és a fixálóval a leírásnak megfelelően fixáljuk. A cukor mennyiségét az ízlésünk határozza meg. Kb. 2-3 evőkanál. A cukrászhab jobb, mert cukrozott és tuti megtartja a formáját.
  3. A habtejszínt keverjük óvatosan a mascarponéhez, ezzel kész is a krém.

Piskóta locsolásához

  1. Közben a kávét lefőzzük, ízesítjük cukorral és rummal, majd hagyjuk kihűlni.

Díszítés

  1. A kihűlt piskótát vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük egy tortatálra az alját, körben pedig tegyünk alá sütőpapír csíkokat, ez a tányért megvédi, nem lesz koszos, mikor kész a torta simán kihúzhatjuk alóla.
  2. A kávé felével locsoljuk meg a piskótát, majd a krém kicsivel kevesebb, mint a felét kenjük el rajta.
  3. A másik piskóta vágott felületét a maradék kávéval locsoljuk meg, majd fordítsuk a krémre.
  4. A maradék krémből a díszítéshez tegyünk el egy keveset, majd a többivel vonjuk be a torta tetejét és oldalát.
  5. A félretett krémből nyomjunk egy csillagcsöves habzsákból rózsákat a torta tetejére. Én az oldalát csíkozással díszítettem. Szórjuk meg a tetejét alaposan kakaóporral.
  6. Óvatosan húzzuk ki alóla a sütőpapírcsíkokat, és hipp-hopp szép tiszta tányéron terem a szép tortánk. Tegyük a hűtőbe pár órára a fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek és a krém is megszilárduljon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 131
össznézettség: 135 444
elküldve: 18
receptkönyvben: 267
elkészítve: 13/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Gy.Zsuzsi

Mióta szakács: 2012.11.04.
31 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kávétorta, mascarponés torta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Laszlo Ugi Rácz
Laszlo Ugi Rácz Fri, 2017-10-06 10:48

Kedves Zsuszi! Elkészítettem a tortát lányom szülinapjára,nagyon finom lett,és nagyon mutatós!! Egyszer csak azt vettük észre,hogy már alig van belőle. Nagyon szépen köszönöm!! Marika

lillaaa90
lillaaa90 Sat, 2017-08-19 16:47

Kedves Zsuzsi!

Elkészítettem a tortát, ám pár hiányosságot észrevettem a receptben, mint pl. a hozzávalóknál írja a vizet, a leírásban már nem.
Illetve :"Ha habtejszínt használunk, akkor a cukorral verjük kemény habbá,"--> Milyen cukorral? Mert nem is ír cukrot a hozzávalóknál. Amúgy lehet pont emiatt, de nekem a krém nagyon tej ízű lett, s nem édes :(
Amúgy emelett jó lett, életem első tortája :)

Nyoszorgo
Nyoszorgo Wed, 2017-09-13 20:11

Jaj, én is így jártam! :( Furcsa volt a piskóta tészta, a szövegben nem volt benne, mikor tegyem bele a vizet, hát így kevergetés közben locsolgattam vízzel, mert nagyon összeállt masszát kaptam. Végül a piskóta gyönyörű magas lett... majd jött a krém. Nem ír hozzá cukrot. Én azért raktam bele keveset, de félve, hátha direkt nem ír, mert lehet a piskóta édes? Erre amikor párom kóstolja, mondja, hogy nagyon nem édes a krém. :( Még nem kóstoltuk amúgy a tortát, holnap kapja meg a szülinapos. :) Lehet megszórom porcukorral a tetejét. :) Életem első tortája, szép lett amúgy! :)

lillaaa90
lillaaa90 Wed, 2017-09-13 21:30

Hehe, igeeeen, én is locsolgattam bele a vizet :D De amúgy nem lett rossz, csak a krém volt ízetlen..:) De szerintem ha megszórod a tetejét cukorral, jó lesz! Illetve írod, hogy te tettél bele keveset, na az már több szerintem, mint amennyit én tettem.. :D Amúgy ahol a piskóta megázott a cukros kávéval, ott jó lesz az édes íz :D Nagyon boldog születésnapot a szülinaposnak!! Nekem is ez volt az első tortám!! :)

Nyoszorgo
Nyoszorgo Fri, 2017-09-15 16:41

Tegnap este lemeoztuk, én nagyon kritikus vagyok magammal szemben, de ez még nekem is ízlett! :) Jót tett, hogy a krémbe raktam kicsi cukrot, meg a tetejére is szórtam kicsi porcukrot miután olvastam, hogy ízetlen volt nektek a krém, de mindenki azt mondta, így pont jó. :) Úgyhogy büszke voltam magamra, köszönöm a receptet, elmentettem, küldöm tovább Anyukámnak, mert ő is meg szeretné sütni. :)
Lilla, nagyon kedves vagy, átadtam a szülinaposnak! :)

kalloka
kalloka Thu, 2016-11-24 13:20

Szia Zsuzsi!
Nagyon szép a tortád, és nyilván nagyon finom is. Szeretném megcsinálni, de érdekelne, hogyan készült a csíkozás az oldalán. Köszi, Kata

Gy.Zsuzsi
Gy.Zsuzsi / Gy.Zsuzsi Thu, 2016-11-24 13:25

Kedves kalloka!

Vagy egy olyan tortasimítóm, amivel ha végig simítom, akkor csíkokat tudok készíteni. De tökéletesen megfelel hozzá a villa is :) Aztán megszórtam kakaóporral a tetejét, a lehulló rész pedig ilyen szépen terült el az oldalán.

Biztosan sikerül neked is!

Üdv: Zsuzsi

kalloka
kalloka Thu, 2016-11-24 13:27

Parádés, nagyon köszönöm! További jó sütést-főzést kívánok!
Kata

368
cukor 20 dkg
finomliszt 20 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliaaroma 1 teáskanál
víz 5 evőkanál
tojás 4 db
feketekávé 1 dl
cukor 2 teáskanál
rum 2 ek
mascarpone 50 dkg
növényi habtejszín 200 ml
cukrozatlan kakaópor 1 ek