Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisuval töltött torta - light

Tiramisuval töltött torta - light
Tiramisuval töltött torta - light
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tiramisu egy kicsit másképp, némileg "reform" módon átalakítva. A hagyományos tiramisunál könnyebb és egészségesebb verzióra vágytam, így jött létre ez a recept.

hozzávalók / 12 adag

A babapiskótához (60-70 db-hoz, a recepthez 20 db szükséges)

A piskótához

A krémhez

A babapiskóta "fürdőjéhez"

A csokoládémázhoz

ajánlat

Parádés alkalmakra ajánlom:-). Természetesen el lehet készíteni fehér liszttel és cukorral is, de így egy kicsit nyugodtabb lehet az ember lelkiismerete. Ne ijesszen el senkit a hozzávalók sokasága, igazság szerint könnyen elkészíthető, csak egy kis odafigyelést igényel.
Ha gyerek is eszik belőle, akkor a rumot aromával helyettesítjük, és koffeinmentes kávéból készítsük!

Szólj hozzá!

elkészítés

A babapiskóta elkészítése:

  1. Érdemes egyszerre nagyobb adagot elkészíteni, hogy más süteményekhez is kéznél legyen.
  2. A szalalkálit feloldjuk a forró vízben (vigyázat, érdemes nagyobb bögrébe tenni, mert hirtelen felpezseg!).
  3. A tojásokat alaposan kikeverjük a cukorral és a vanília aromával, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet, alaposan kidolgozzuk.
  4. A tönkölyliszt több folyadékot vesz fel mint a sima, így annyi vizet adunk még hozzá, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. A hűtőben egy-két órát pihentetjük, majd kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és babapiskóta formával kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezen aranybarnára sütjük. Aki szeretné magában fogyasztani, az tehet bele több cukrot vagy édesítőt, én azért nem édesítettem túl, mert édes folyadékkal "szívattam" meg.

A piskóta elkészítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a cukor egyik felét a narancs levével a sárgájába, másik felét egy csipet sóval a fehérjéhez adjuk.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal. Először felverjük a tojás fehérjét, majd a sárgáját. A lisztkeveréket és a kikevert tojássárgát apránként a felvert fehéréhez adjuk, beleszórjuk a narancs reszelt héját, és az egészet óvatosan, lyukas fakanállal összedolgozzuk.
  3. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a keveréket, és sütőben tűpróbáig sütjük.
  4. Ha megsült, rácsra borítva hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.

A krém elkészítése:

  1. A pudingport a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük, a végén beletesszük az édesítőt, az aromát és a citromhéjat, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Elkészítjük a babapiskóta fürdőjét, majd a babapiskótákat (kb. 15-20 darabot) alaposan beáztatjuk a kávés keverékbe (fontos, hogy teljesen átázzanak!)
  3. Elkészítjük a zselatin, majd azt is hagyjuk langyosra hűlni, közben felverjük a tejszínhabot. A zselatint a pudinghoz keverjük (én mixert szoktam használni), majd belekeverjük a felvert tejszínhabot is.
  4. A beáztatott babapiskótákat a krémbe "dobáljuk", és egyenletesen eloszlatjuk benne. Ha bolti babapiskótát használunk, akkor vigyázzunk az áztatással, mert sokkal hamarabb átáznak, és szétesnek, fontos, hogy a formájukat megtartsák a krémben is, akkor lesz csak szép "ocelot" mintás a torta szeleteléskor.

A torta összeállítása:

  1. A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformában, beleöntjük a krémet, majd befejdük a másik lappal.
  2. A csokoládét összetörtjük, lábasba tesszük, hozzáadjuk a kakaóport, a rumot, a kávét, a margarint és az édesítőt, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve homogénre keverjük, majd a torta tetejére simítjuk.
  3. A kész művet letakarva, a hűtőbe tesszük, és csak másnap szeleteljük. Ízlés szerint fahéjjal vagy kakaóval megszórt light tejszínhab-rózsákkal lehet díszíteni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24-26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 686
elküldve: 1
receptkönyvben: 71
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gillingalang

Mióta szakács: 2011.04.10.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tiramisu házi babapiskótából, tiramisu torta - reform

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2011-06-01 06:49

Kedves Gillingalang!
Tiéd lett 2011. május 31. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Gillingalang
Gillingalang / Gillingalang Sun, 2011-05-29 10:30

Kedves Lyly! Köszönöm szépen, kíváncsian várom az elkészítés utáni véleményedet!!! Szerintem sikert fogsz vele aratni!:-))

Lyly
Lyly / Lyly Sun, 2011-05-29 08:04

Uramisten ez valami hihetetlenül hangzik és a látvány!! Mindenképp elkészítem a következő aszülinapos ünneplésre:) Köszi ezért a szupi receptért.

424
tönkölybúza liszt 60 dkg
gyümölcscukor 10 dkg
szalalkáli 15 g
sütőpor 1 csomag
tojás 4 db
vaníliaaroma 1 kávéskanál
víz 0.5 dl
1 csipet
finomliszt 4 evőkanál
gyümölcscukor 2 ek
tojás 4 db
narancslé 4 evőkanál
narancshéj 1 narancsból nyert
fahéj 1 kávéskanál
sütőpor 5 g
vaníliás pudingpor 1 tasak
sovány tej 5 dl
növényi tejszín 2.5 dl
vanília 0.5 db
folyékony édesítőszer 2.5 ml
1 csipet
zselatin 12.5 g
citromhéj 1 citromból nyert
feketekávé 3 dl
rum 0.5 ml
folyékony édesítőszer 2.5 ml
étcsokoládé 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
rum 0.5 dl
feketekávé 0.5 dl
margarin 1 ek
folyékony édesítőszer 2 csepp