Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiroli rétes - cseresznyés

Tiroli rétes - cseresznyés
Tiroli rétes - cseresznyés
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy újságban találtam, és mivel cseresznye szezon van éppen, gyorsan el is készítettem. Sajnos első nekifutásra naívan azt hittem, át tudok emelni egy kb. 25 centis lágy tésztarudat a 10 centire lévő sütőlapra, de hát nem jött össze. :) Ebből okulva ajánlom mindenkinek a leírás szerint is, hogy eleve a sütőpapíron nyújtsa, és akkor nem lesz ilyen baleset és nem is deformálódik el.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
  2. A cseresznyét kimagozzuk, egy nagy tálban összekeverjük a cukorral és a szegfűszeggel, valamint pár csepp citromlével.
  3. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal.
  4. A margarinos lisztmorzsához hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és a citrom reszelt héját, valamint pár csepp citromlevet.
  5. A robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk. (Ha túlságosan lágy, egy kevés lisztet adhatunk még hozzá.)
  6. A tésztát jól kilisztezett sütőpapíron kb. ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. (Azért papíron, hogy ne essen szét a kész remekmű, miközben a tepsibe próbáljuk átrakni.)
  7. A téglalapot képzeletben a rövidebb oldalán 3 részre osztjuk, és a tölteléket a közepére tesszük úgy, hogy két végénél mardjon kb. két-két ujjnyi üres rész.
  8. Ezután a két hosszabb oldalon a tészta szélét kb. 2 cm-enként ferdén bevagdaljuk úgy, hogy a tölteléktől kb. egy ujjnyira kezdődjön egy-egy vágás.
  9. Ezeket a kis tésztacsíkokat ezután a cseresznyés töltelékre hajtogatjuk, egyet jobbról, egyet balról, felváltva, mintha fonnánk, majd a végeket jól összenyomkodjuk. Ha elkészült úgy kell kinéznie, mint egy nagy fonat.
  10. A kész rétest papírral átemeljük a sütőlapra, majd 15 percet kelesztjük.
  11. Ezután tetejét megkenjük tojással és 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 338
elküldve: 4
receptkönyvben: 256
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tiroli rétes, cseresznyés rétes, rétes cseresznyével

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2011-07-26 18:01

El is felejtettem megírni, hogy ez a süti isteni lett!! Gyorsan elkészült, és nagyon ízlett mindenkinek. Legközelebb dupla adagot készítek. Ja és két tojással a tésztájában is jó lett... :D
T.

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2011-07-05 18:42

Szia!
Most kelesztem...de látom már, hogy a tésztába csak egy tojás kellett volna, és egy a tetejére...ugye???
Na mindegy, nekem már kettő van benne.
Megnézzük, milyen lesz.
T.

709
finomliszt 30 dkg
margarin 12.5 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 0.75 dl
tojás 2 db
porcukor 7 dkg
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 3 csepp
cseresznye 30 dkg
szegfűszeg 0 ízlés szerint
cukor 5 dkg