Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tíz kanalas sütemény

Tíz kanalas sütemény
Tíz kanalas sütemény
28 perc / előkészület: 3 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt mindig akkor sütöm, amikor valami finomra vágyom, és minél gyorsabban el szeretném készíteni. Pikk-pakk kikeverem a tésztát, és a kész sütit még melegen elkezdem enni, annyira szeretem.
A kakaós változat a kedvencem, melybe annyi kakaóport keverek, hogy a massza jó sötét színű legyen (nem tagadom, csoki- és kakaómániás vagyok :) ). Az élvezeti értéke emelhető friss gyümölcskockák és csokidarabok belekeverésével ;). Kiskoromban a mákos variáció volt a kedvencem, Anyuval a tepsiben sült alapot mindig hold alakúra szaggattuk, és margarinnal megkenve, vacsorára ettük... nagyon szép emlék :).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

  • 1 db tojás (nagyobb vagy 2 kisebb )
  • 10 ek cukor
  • 10 ek tej (ha nincs otthon, a csapvíz is megteszi)
  • 10 ek napraforgó olaj
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 10 evőkanál finomliszt (finom, ha kakaóval ízesítjük, a mennyiségét vonjuk le belőle, hogy ne legyen túl sűrű és száraz )

Az ízesítéshez ízlés szerint

ajánlat

Nagyon ajánlom süteményalapként elkészíteni (sokkal egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb, mint a hagyományos piskótatészta), mert jól eláll, puha, bármilyen alkalomnak megfelelően lehet ízesíteni. pl. karácsonykor őrölt szegfűszeggel, fahéjjal.
Ha kör alakú tortaformában készítjük, sokkal tovább is tarthat a sütés, mert abban nehezen sül át. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni.

Egy ötlet: ha a masszát kikevertük, válasszuk ketté, és az egyik adagba keverjünk kakaóport. A formába adagoláskor kanalazzuk foltokban a fehér tésztára a kakaósat! Sülés közben foltos mintájú lesz a süti, így változatosabb, vidámabb, főleg gyerekek számára.

Másik ajánlat: grahamliszttel is el lehet készíteni ezt a süteményt, de érdemes odafigyelni arra, hogy a 10 kanálnyi lisztből kb. 3 legyen graham és 7 sima, mivel a grahamliszttől nehezebben marad egyben a süti!

Sokféle kombináció létezik, de lédús gyümölcsökből nem érdemes túl sokat tenni a sütibe, különben nem áll össze a tészta!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész tojás(oka)t alaposan elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk fokozatosan a tejet, majd olajat és a sütőporral elkevert lisztet. 
  2. A kiválasztott gyümölcsöt, fűszert, magokat is elkeverjük a masszában.
  3. Kiadagoljuk a tésztát a muffinpapírokba. Kb. 12 db. lesz belőle. Előmelegített sütőben közepes fokozaton készre sütjók. (20 percnél korábban ne nyissuk ki a sütőt, mert összeeshet.)

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 901
elküldve: 0
receptkönyvben: 178
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

tuske.moni

Mióta szakács: 2011.07.06.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

puha édes tészta szabad ízesítéssel, kakaós/lekváros/gyümölcsös tíz kanalas muffin

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

liana001
liana001 Wed, 2014-01-01 22:55

Szia Móni!
Ma valami egyszerűt akartunk sütni a kisfiammal, és a Te sütidre esett a választásunk. Nem is gondoltuk, hogy ilyen finom lesz! Kicsit kevesebb cukrot tettünk bele, ez persze ízlés dolga. BÚÉK és köszi a receptet. :-)

981
tojás 1 db
cukor 10 ek
tej 10 ek
napraforgó olaj 10 ek
sütőpor 0.5 csomag
finomliszt 10 evőkanál
aszalt gyümölcsök 10 dkg
dió 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
csokoládé 5 dkg
kókuszreszelék 10 dkg
lekvár/ dzsem 10 dkg
fahéj 2 kávéskanál