Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tócsni - a legegyszerűbb

Tócsni - a legegyszerűbb
Tócsni - a legegyszerűbb
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nővérem egykori Zala megyei barátja készítette el nálunk. Nekem nagyon megízlett, és azóta is számtalanszor csináltam már. Olvastam más tócsni recepteket, de mindegyikben reszelik a burgonyát, ami nem könnyű meló, de ebben a receptben szó nincs ilyen munkáról. Sokkal hamarabb kész az ember vele. Egyszerű, de ízletes és laktató. Próbáld ki!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Érdemes teflon tepsibe tenni, hogy semmiképp se ragadjon le, így elhanyagolható a zsíradék hozzáadása is. Továbbá minél nagyobb a tepsi, annál vékonyabb lesz a tészta, és biztosan átsül az egész a masszával együtt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, és vékony karikákra szeleteljük. Hagyjuk vízben állni, hogy ne barnuljon meg, amíg elkészítjük a sűrű palacsintatésztát.
  2. A palacsintatésztához a tojásokat a liszttel, kevés sóval összekavarjuk, folyamatosan hozzáadva a tejet. Sűrűbbre kell a tésztát kikavarni, mint a sima palacsintatésztát.
  3. A tepsi aljára csurgatunk egy kis zsíradékot, aztán elosztjuk az aljára egy sorba a burgonyaszeleteket, amelyeket sózunk, borsozunk, és újból egy újabb sor fűszerezve, mindaddig, amíg el nem fogy a burgonya.
  4. Végül leöntjük az egészet a sűrű masszával, hogy ellepje (fontos, mert így megfő a burgonya, és nem kell alufóliát alkalmazni), és betesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Szeleteljük, és tálalhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 23 984
elküldve: 2
receptkönyvben: 179
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

huzsi

Mióta szakács: 2011.07.11.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tócsi burgonyaszeletekből, tócsni másképp

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Arianne113
Csillus / Arianne113 Tue, 2012-04-03 12:48

nem tök mindegy mi a neve ha egyszer finom? :D Én már hallottam tócsnitól elkezdve mindent, prószát is. Nálunk fejér megyében ezt berétnek hívják, de engem nem nagyon érdekel hogy hívják, mert nagyon szereti az egész család, főleg ahogy szegény megboldogult nagymamám készítette az volt az igazi. Tőle tanultam :)

Na, ma megcsináltam. Csak mivel nem volt tepsim, ezért kuglófformában csináltam meg, hülyén hangzik, de tökéletes lett :) Annyi kivételt tettem hogy először a krumplit betettem a sütőbe és fólia alatt megsütöttem, és amikor puha lett akkor öntöttem rá a masszát, és úgy is sütöttem fél órát. Azért csináltam így mert, magas volt a rakás, és nem sült volna meg rendesen. De tökéletes lett :)

Timinnyó
Timinnyó Fri, 2012-03-02 17:57

Engem egyáltalán nem érdekel hogy hívják ezt az ételt, de elkészítettem, és nagyon finom lett, én simán eszem, férjem kis tejfölt tett rá. Úgyhogy 1000 köszönet érte Huzsi! :)

huzsi
huzsi / huzsi Thu, 2011-12-15 21:17

remélem fog ízleni, egyszerű elkészíteni és szerintem egy jó kis laktató, ízletes kaja...

huzsi
huzsi / huzsi Tue, 2011-11-29 12:51

olyan jó hogy az összes hozzászólás csak arról szól hogy a képen látható kajának mi az igazi neve...szomorú :S de ha már mindenki olyan okoska, neten találtam egy receptet ami hasonlít ehhez a recepthez...az pedig a somogyi krumpliprósza (már amennyiben ennek valóban az a neve, mert ma már nem lehet tudni), de látható hogy a két recept akkor sem ugyanaz...én több sor krumplit teszek egymásra, és az említett receptben csak egy réteg krumpli karikák vannak elhelyezve, és a mérvadó a tészta...nálam NEM!
itt a recept, és vitatkozzatok hogy akkor mi micsoda...
http://krumpliprosza.bezso.hu/somogyi_krumpliprosza/

ui. én szeretem ezt a kaját, és legyen is bármi a neve, gondoltam megosztom veletek, de nem kell megköszönni!

Dira
Dira / Dira Wed, 2011-11-30 20:41

Kedves huzsi!Szerintem ne törődj vele,hogy ki mit találgat,hogy hogy is hívják!Ahány ház annyi szokás!A lényeg,hogy ma én megsütöttem és isteni finom lett.Mielőtt kész lett reszeltem rá sajtot az rásült,nagyon finom.A család kedvence lett!Csináltam már a reszelt krumplis tocsnit,az ennek a közelébe sem ér.
Bárhogy hívjuk is eddig nálunk ez a nyerő!5*-os:) Köszönöm a receptet!

huzsi
huzsi / huzsi Wed, 2011-11-30 23:27

Dira! Köszönöm a hozzászólásod, ilyenkor érzem azt, hogy érdemes feltölteni recepteket, van miért, mert van ember aki ki is próbálja...én már elkészítettem innen mások által feltett recepteket, de te vagy az első aki biztosan el is készítette az "én receptemet"! Örülök hogy ízlik, komolyan...és nagyon szívesen! :) hurrá :)

flociolcsi
flociolcsi / flociolcsi Tue, 2011-11-29 15:31

Ne sértődj meg, csak elmélkedtek a többiek. Én nem a képre reagáltam, csak leírtam egy receptet, ahogy mi tudjuk. Arra is mondhatják, hogy nem úgy hívják. Egyébként a különböző tájegységek ugyan azokat az elnevezésű ételeket teljesen másképp csinálják, azért tájjellegű ételek, ez már azért sokaknak régóta köztudott. Ti úgy hívjátok, mások meg másként hívják. Pont azért érdekes.

huzsi
huzsi / huzsi Tue, 2011-11-29 17:48

szia, a te hozzászólásod nem sértő, de a többiek csak azon "vitatkoznak" h mi az eredeti neve ennek a receptnek...csak kicsit fájó a sok "értelmetlen" hozzászólás, néztem sok-sok receptet én is itt nosalty-n -azért is kaptam kedvet ahhoz hogy én is megosszam egy-egy számomra kedves receptet- és van jónéhány recept, amihez rengetek hozzászólás születik ami építő jellegű...ezek javarészét nem nevezném annak :(
bocsánat, de így érzem...
szép estét!

flociolcsi
flociolcsi / flociolcsi Tue, 2011-11-29 11:49

Milvel zalai vagyok, és a gyerekem kedvence a kumpliprósza, azért merem leírni.
A kumpliprósza: reszelt krumpli, liszt, aludtej v. kefir, egy kis tejföl, só, előre kicsit megfonnyasztott hagymát is teszek bele, nálunk így szeretik. Van aki nem szereti hagymásan.

huzsi
huzsi / huzsi Mon, 2011-11-28 22:30

jah és teszem hozzá...a krumpli reszelés számomra igenis $zar meló, aki akarja reszelje, DE ennek a receptnek nem a reszelt burgonya az alapja!

huzsi
huzsi / huzsi Mon, 2011-11-28 22:28

nos köszi a hozzászólásokat, DE én eddig se a tócsnit, tócsit, krumpliprószát sem a süket hal megnevezésű ételt nem ismertem. egy zalai srác készített nekem ilyet először, életembe először hallottam azt a szót hogy tócsni, és ha ő így nevezte, akkor zalában valószínű hogy így is hívják az ott lakók...nem félrevezetés miatt írtam a megnevezést, hanem mert én úgy tudom hogy ez TÓCSNI!!!

sziszi1982
sziszi1982 Mon, 2011-11-28 18:51

Ez nem tócsni!!! Nem valami megerőltető pár szem krumplit lereszelni, főleg a nagy lyukú reszelőn.....:)

b.suzy
b.suzy Mon, 2011-11-28 17:29

Bocsika, nem kekeckedésből, de ez szerintem is krumplis prósza. A tócsihoz reszelt krumli kell

saxo
saxo Mon, 2011-11-28 16:38

Ez szerintem is krumpliprósza, ami amúgy finom. Mondjuk a tócsi is.

bildóka
bildóka Mon, 2011-11-28 16:04

Szia,
Szerintem a tócsnit az igenis reszelik, ezt inkább krumpliprószának nevezném.

308
burgonya 1 kg
tej 4 dl
finomliszt 25 dkg
tojás 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint