Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásleves - "újratöltve"

Tojásleves - "újratöltve"
Tojásleves - "újratöltve"
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy kalóriadús, kiadós, ízletes leves. Készítését inkább hideg napokon javaslom. Magas kalória- és zsírtartalma ellenére igen jót tesz a gyomornak, a benne lévő köménymag és savak miatt. Kimondottan gyomornyugtató hatású, pláne, ha előző nap vétkeztünk eme becses belső szervünk ellen, például "heveny" alkoholizálás vagy méteres hurkák, kolbászok, remegős, forró füstölt csülkök mértéktelen fogyasztása képében.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A kömény (Carum carvi), népies neve: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.
A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül, karvontartalmának köszönhetően, a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6m%C3%A9ny

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1/2 dl olajat felforrósítjuk, felaprózzuk a füstölt szalonnát, és nagyon alacsony lángon kiolvasztjuk.
  2.  Beledobjuk a köménymagot, picit megpirítjuk (1 perc).
  3.  Az apróra (itt szigorúan) vágott hagymát picit megfuttatjuk az olajos szalonnán (1 perc).
  4.  5 ek rétesliszttel meghintjük (közben lehúzzuk a tűzről), majd a tűzre visszarakva, folytonos kevergetés mellett rózsaszínűre pirítjuk a rántást.
  5.  Újra lehúzzuk a tűzről, és a következőket rakjuk hozzá: őrölt bors, majoránna, sűrített paradicsom, sózott, darált paprika, pirospaprika, ételízesítő, majd alaposan összekeverjük.
  6.  1/2 l szigorúan hideg vízzel felöntjük, és kikeverjük a rántást csomómentesre (persze hagyma- és fűszerdarabok lesznek benne), majd a többi hideg vizet is hozzáöntjük, simára keverjük, és újra feltesszük főni.
  7.  A levest felforraljuk. Vigyázat, a magas keményítő és zsírtartalom miatt erősen habzik, ne hagyjuk kifutni, és közben néha kevergessük meg! Ha felforrt, a lángot annyira mérsékeljük alatta, hogy éppen csak gyöngyözzön a leves.
  8.  Közben a kolbászról eltávolítjuk a bőrt, és fél centis karikákra vágjuk.
  9.  A már csak gyöngyöző levesbe rakjuk a kolbászkarikákat, erősítjük a tüzet alatta, míg újra nem kezd el forrni, majd mérsékeljük a lángot, hogy csak gyöngyözzön a leves.
  10.  Fél óráig így, csendesen főzzük.
  11.  Ecettel vagy uborkalével kellemesen pikánsra ízesítjük.
  12.  2 tojást elkeverünk 1 tk ételízesítővel, és folytonos kevergetés közben a forró levesbe csurgatjuk, ami ott kicsapódva megszilárdul.
  13.  Olajban pirított zsemlekockákkal tálaljuk vagy levesgyöngyökkel, de csak úgy kenyérrel is nagyon ízletes.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 460
elküldve: 1
receptkönyvben: 70
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1123 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

gazdag tojásleves debrecenivel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

randrea
Andrea / randrea Thu, 2010-07-15 11:55

A tojásleves a másik olyan étel a tökfőzelék mellett, amit csak kiéheztetve a sivatagban ennék meg:-) De ez nagyon ízlett mindenkinek! Sajnos a tojás nem szilárdult meg, úgy ahogyan kellett volna. Nem értem, miért?! De tényleg fincsi! Köszi:-)

loncsi
loncsi Fri, 2010-04-16 10:25

Kedves YKata!
Örülök neki, hogy ízlett.
Szeretettel
loncsi

YKata
YKata Fri, 2010-04-16 10:07

Tegnap elkészítettem a levest, nagyon finom lett. :)

loncsi
loncsi Tue, 2010-04-13 21:16

Kedves Eszter!
Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy.
Szeretettel
loncsi

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-04-13 20:36

Nagyon jó a sztori! :-D
Ès tetszik, hogy leírtad, mire jó a kömény.

323
tojás 2 db
napraforgó olaj 0.5 dl
füstölt szalonna 5 dkg
köménymag 1 teáskanál
vöröshagyma 1 közepes fej
rétesliszt 5 evőkanál
bors 0.5 kk
majoranna 1 tk
sűrített paradicsom 4 dkg
paprikakrém 1 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
ételízesítő 3 teáskanál
ecet 1 ek
debreceni kolbász 30 dkg
víz 3 l
0 ízlés szerint