Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásos kalácsfészkek Mignontól

Tojásos kalácsfészkek Mignontól
Tojásos kalácsfészkek Mignontól
75 perc / előkészület: 50 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most először sütöttem kalácsot húsvétra. Már hetekkel az ünnep előtt sok receptet átnéztem, nem akartam a véletlenre bízni a sikert, de egyik leírás sem fogott meg igazán, olyan sablonosnak tűntek. Aztán egy jópár évvel ezelőtti NL konyhában megláttam Lajos Mari rovatában ezeket az aranyos kis tojásos kalácsfészkeket! Rögtön megtetszettek, pont ilyet kerestem! Mutatósak, egyediek, kicsit különlegesek! Elég csak rájuk nézni és megjön az ember étvágya, és akkor még nem is beszéltem a hozzá kínált finom sonkáról!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (10 db)

A fészkekhez

ajánlat

Megjegyzés: Sütéskor tegyünk a a sütő aljába egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött tűzálló edénykét, és így gőz is lesz a jó süléshez!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverjük a kétféle cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagyobb tálban a liszthez öntjük, majd beleöntjük a többi hozzávalót is (a vajat utoljára). Kézi robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk, tetejét meghintjük kevés liszttel, tiszta konyharuhával befedjük és huzatmentes helyen 30-35 perc alatt hagyjuk megkelni.
  3. Közben a tisztára mosott tojásokat forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A szárazra törölt tojásokat óvatosan bedörzsöljük egy kevés olajjal.
  4. 2 gáztepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük és jól átgyúrjuk. Hurkát formálunk belőle, és 10 db 8-9 dkg-os darabra vágjuk (használjunk mérleget!).
  6. Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, majd félbehajtjuk, kettős fonattal szorosan összefonjuk. Két végét úgy csippentjük össze, hogy 4-4 cm kimaradjon a végeken. Ezt a fonat belsejébe hajtjuk-nyomkodjuk, így lesz a fészeknek egy kis alja is.
  7. 5 kis koszorút teszünk egy tepsire (jó távol egymástól, mert szépen megnőnek még!), és mindegyik közepébe csücsültetünk egyet az előkészített tojásokból. Letakarjuk és 15-20 percig újra kelni hagyjuk.
  8. Míg a sütő előmelegszik elkeverünk egy tojást, és óvatosan megkenjük vele a tésztakoszorúkat (a tojásra ne menjen, mert barnák lesznek tőle!).
  9. Kb. 20 perc alatt sül készre egy-egy adag. A tepsiben még kb. 10 percig pihentetjük, majd rácsra rakosgatva, hagyjuk teljesen kihűlni őket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x40x3 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 139
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács, húsvéti kalács, kalácsfészek húsvétra

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fnbetti
fnbetti / fnbetti Mon, 2013-02-11 21:28

Szia Mignon!
Nagyon megtetszett a recepted, húsvétra tuti kipróbálom! :)
Jól értelmezem, hogy a tojással a közepén kell sütni?
Köszi a válaszodat! :)

mignon
Mignon / mignon Mon, 2013-02-11 21:37

Szia Betti!
Örülök, hogy megtetszett a recept! :)
Igen, az előfőzött (és lehűtött) tojások kerülnek a fonatok közepébe.
Remélek ízleni fog!
Szép estét, üdvözöllek:
Mignon

914
vaj 6 dkg
finomliszt 50 dkg
tej 2.5 dl
cukor 6 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
friss élesztő 3 dkg
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
tojás 10 db
napraforgó olaj 0.25 teáskanál