Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásos nokedli 4.- libazsírral

Tojásos nokedli 4.- libazsírral
Tojásos nokedli 4.- libazsírral
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megjelentek az első hatalmas szabadföldi saláták. Amikor meglátom őket, Pavlovi-reflexszerűen a tojásos nokedli ugrik be - és onnantól nem is tudok másra gondolni. Ez felettébb bosszantó, mert nagyon utálok nokedlit csinálni. Aprócska háztartásom felszerelése közben vettem egy nokedliszaggatót. Nagyon jónak tűnt, mostanra azonban kiismertem a kis szenyát és bizony gyatra egy konstrukció. Már megvan a következő áldozat, azzal álom nokedlit szaggatni, azt mondják. És mivel továbbra sem veszem meg a hűtőpultban figyelő késznokedlit, ezért 40 fok ide vagy oda, bizony nekiálltam. Nekiálltam, hogy tojásos nokedlit csináljak a salátához. Nem ám fordítva...
És ha már nekiállok, megint csak úgy csináljuk, ahogy réges-régen nagyiék. Zsírral. Finom, lesz, rezgős, csak úgy csúszik le az ember torkán, és eszembe jutnak a kacsáink még régen otthon, Magyarországon, akik közelharcot vívtak a megmaradt, már nem épp friss nokedliszemekért és egymást kergetve rohanták körbe egy-egy szemmel az udvart. Emlékszem, egyszer átjött hozzánk a szomszéd egy nagy tál nokedlivel, ami egy bográcsozásból maradt meg. Azt mondta, a kacsáknak adná. Ki is öntöttük a földre, majd a jószágok rárepültek. Az egyikük felfészkelte magá a nokedli hegy tetejére, és önfeledten túrta a csőrével a szemeket. Nem sokkal azután, hogy kiöntöttük nekik, már egy szem sem volt belőle. A kacsák a végelgyengülés határán kifeküdve szuszogtak a fűben. Az egyik a szárnyát lógatta, a másik a lábát csúsztatta hátra. Muszáj volt lazítaniuk, hiába, nagy meló volt. És csak szuszogtak. Néha elhangzott egy gyengécske "Háp...", de inkább nyöszörgés volt.
Igen, a kacsák szeretik a nokedlit.
Hát, most se kacsa, se udvar- de legalább van saláta. Így készült az én tojásos nokedlim. Úgy, ahogyan mi esszük otthon. 

hozzávalók / 6 adag

A nokedli tésztához

A kész tojásos nokedlihez, személyenként

ajánlat

A klasszikus vizes-ecetes fejessaláta levelekkel tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nokedlitésztát készítünk: a lisztbe ütjük a tojásokat, beletesszük a szobahőrmérsékletű, puha libazsírt, sózzuk. 
  2. Hozzáadagolunk apránként kb. fél liter vizet és addig dolgozzuk, amíg egynemű nem lesz.
  3. Fazékban vizet forralunk. Ebbe nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát apránként, szűrővel kiszedjük, egy nagyobb lábasba rakosgatjuk, majd amíg meleg, erre is rácsurgatunk 2 ek olvasztott zsírt és jól összerázzuk.
  4. 2 tojást fejenként leütünk, elkeverünk benne fejenként 1 ek tejfölt és 1 kk sót.
  5. A nokedlit felforrósítjuk - mindig csak annyit, amennyit egyszerre megeszünk - és ráöntjük a tojást.
  6. Addig forgatjuk állandóan figyelve, közepes lángon, amíg a tojás krémesre sül a külsején.
  7. Azonnal tálaljuk, a hagyományos vizes-ecetes fejessalátával.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 823
elküldve: 8
receptkönyvben: 631
elkészítve: 39/47
Facebookon megjelent: 1

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lang111
lang111 Mon, 2014-12-29 15:01

Fincsi:)Eletem elso tojasos nokedlije eheto lett:)Koszonom a receptet szuper nagyon:)

Csorbusz
Csorbusz / Csorbusz Mon, 2013-06-03 14:11

Nagyon finom recept, csak így fogom ezentúl is elkészíteni a tojásos nokedlit. Isteni lett:)

b-n
b-n Tue, 2013-04-02 16:22

Kedves P.!

20 éve főzök. A környezetem szerint nagyon jól, de soha életemben nem készítettem nokedlit, sem fejes salátát. Sem együtt, sem külön! Persze tudom mi az, de valamiért 37 évem alatt nem ettem nokedlit. Talán meg sem kóstoltam. Salátát meg mindig tálaltak másnál... Pár hete kaptam kacsazsírt, húsvétra salátát és sok tojást. Reggel megfordult a fejemben, hogy ma lesz az a nap amikor ez a recept elkészül, de félve álltam neki ... és most fogyott el! Kacsazsírral is isteni! A család nem érti mi történt velem, végre valami amit mindenki tud főzni csak én nem - eddig.... és végre megkóstoltam!

Eddig nem készítettem ilyet...eddig! (ebben minden benne van) Köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-07-17 13:33

Találtam Gansenschmalzot..megcsináltam. Hát...nyelték mint kacsa a nokedlit :D
Köszi a tippet, meg a segítséget!
Puszi!

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-07-13 17:01

Szia Eszterkém!Nem tűntem el csak kevesebb időm volt.Azért figyeltem rád:))))Tényleg az egyszerű is nagyszerű.Néha sajnállak titeket odakinn nem lehet mindent beszerezni úgy mint itthon.Pedig az gondolná az ember mindent megkapsz.Nekem is élnek kint ismerőseim és amikor itthon vannak jól bevásárolnak.Na puszillak!Kellemes délutánt!Bogi

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Tue, 2010-07-13 08:19

Eszterke, én ugyanígy vagyok a tojásáos nokedlivel és a fejes salátával: gombhoz a kabátot:) Én nem szoktam csinálni, ez az anya reszortje...jó rezegősre csinálja:) A tuppervarés nokedliszaggatót akartam éppen javasolni, de ami még annál is csudább: a márkája Sillit. Csak sajna mocskos drága. Nekem tupperes van, pirosssssss:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-07-13 10:09

Jaja, a Sillit...Tudom...Itt kinn az az alap, hát ők gyártják vagy mi. Egyszer nagy mákom volt, volt valami pontgyűjtős program és 1/3 áron tudtam megvenni egy csomó Sillit edényt. Annyira baromi jók, hogy már fáj. Igen, ismerem a nokedliszaggatóját.... :-I Még mindig kacérkodom vele. Pontgyűjtőprogramon kívül is. Szerintem az egyik legjobb, ami a piacon van. Addig meg szenvedek....
Eperpirossssss...gondolom.... :-D

kh
Jahin / kh Mon, 2010-07-12 16:32

Kedves Eszter!
Olvastam a story-t,nem tudom melyik lehet a következő álom nokedli szaggatód :-),én erre esküszöm:Bernáth féle nokedli szaggató,univerzális kis kütyü,krokettet és nudlit is lehet vele csinálni nagyon egyszerűen,ha tudsz ,szerezz be egyet:"Nők Lapja Cafe
Van egy profi nokedliszaggató- "készülék", amivel ezen kívül nudlit és krokettet is lehet ... Bernáth Béláné, 2092 Budakeszi, Ady E. u. 5. 06-23/450-507 ...
www.advent.nlcafe.hu/forum/index.php?id=1057...3..."Üdv:Hajni

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-07-12 22:24

Szia Hajni!
De jó, hogy írtál! Meg is fogom nézni ezt a híres szaggatót. Kiváncsi vagyok!
Köszönöm az infót! :-)))
Puszi!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-07-12 16:13

Esztikém!
Honnan szereztél libazsírt?Én itt mindenhol csak Schwinschmalzoz találok. Már napok óta töröm a fejem, hogy mit vigyek a búcsúvacsira, nem tudom miért nem ugrott be a tojásos nokedli... Ha otthoni aranytartalék, akkor mindegy, sima zsíron is nekiállhatok, csak szeretném megmutatni, hogy van az az állati zsiradék, ami üti az olívaolajat :)
Puszi!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-07-12 22:23

Ó, Nórám...otthoni az a kis készlet, amiből gazdálkodom...De megkérdeztem jóuramat, azt mondta, itt is van. Gänzeschmalz-ként keresd, henteseknél nagyobb eséllyel. Jó, hogy mondja..én meg másfél éve otthonról hordom...:-) Mondjuk egy biztos: sosem lesz olyan, mint az, amibe édesmama kisütötte a májat... :-p

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-07-12 22:37

Az tuti...:) Köszi az infót, ha találok, majd beszámolok, mit szólt a sok olívaolajon edzett gyomor a libához!
Puszi!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-07-12 22:39

Várom... :-D
Én is így vagyok néha az itteniekkel, amikor bedobom nekik a bográcsos pörit...Nesze nektek Gulasch... :-D

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-07-12 14:39

Kedves Eszter!A tojásos nokedlit mi is szeretjük.Megleptél mert tőled mindíg kicsit bonyolultabb recepteket várok.Ám most kiderült hogy azt is tudod amit az egyszerű vidéki ember főz.Zseniális a recept, a sztori nagyon kedves,a fotó gyönyörű.Köszönöm.Puszi.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-07-12 22:17

Köszönöm, Bogikám! :-)))
Épp valamelyik nap gondolkoztam el, vajon miért is ne lehetne néha azért olyat is feltenni, amit bizony mi is nap mint nap eszünk...És ha még kicsit másképp is készül. Így hát feltettem.
A tupis szaggató az, amire egyébként pályázok! ;-)
Már megkértem a barátnőmet otthon, hogy szerezze be, mire hazamegyek majd valamikor legközelebb.
Puszillak Bogikám! Jó volt hallani a hangod megint. Már kezdtelek hiányolni. :-)

784
finomliszt 100 dkg
tojás 5 db
libazsír 4 ek
2 tk
víz 0.5 l
tojás 2 db
tejföl 1 ek
1 kávéskanál