Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásos nokedli 5. - szalonnával és "döglött" salátával

Tojásos nokedli 5. - szalonnával és "döglött" salátával
Tojásos nokedli 5. - szalonnával és "döglött" salátával
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családban mindenki "döglötten" szereti a salátát, de csak a tojásos nokedlihez. Ezért kell langyosan a salátára önteni a levet.

hozzávalók / 1 adag

A nokedlihez

A salátához

ajánlat

Érdemes reggel elkészíteni, és délre biztosan összeesik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A saláta levéhez egy lábosba ecetet öntünk (0,5-1 dl), felengedjük vízzel (jó fél liter), cukrot adunk hozzá (10 dkg biztosan kell), és melegíteni kezdjük. Kevergetve a cukor felolvad, kóstolgassuk, és addig édesítsük, amíg a szánk íze szerint el nem készül. Forraljuk fel, és pár csepp olajat adjunk hozzá. Hagyjuk hűlni.
  2. A salátát mossuk meg, kissé tépkedjük össze, hogy egyszerűbb legyen a fogyasztása, és a langyos salátalével öntsük le. Aki nem szereti "döglötten" a salátát, várja meg, míg teljesen kihűl az ecetes lé.
  3. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Kisütjük a zsírját, és erre két felvert tojást ráöntünk. Rántottát készítünk belőle.
  4. A lisztből két tojással, 1 tk sóval és vízzel nokedlit készítünk, lobogó sós vízben kifőzzük, és összeforgatjuk a kész rántottával.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 21 715
elküldve: 0
receptkönyvben: 104
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
adag: 1 főre
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szalonnás-tojásos nokedli salátával, szalonna zsírjában sült tojásos galuska

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemkati
nemkati / nemkati Sat, 2015-01-31 13:13

Jó régi ez a recept, de én csak most fedeztem fel, a "döglött" saláta miatt. :))
Mi is úgy szeretjük, döglötten, csak nem tudtuk, hogy ez a neve. Már kezdtem azt gondolni, hogy milyen fura ízlésem van, de ha másoknak is bejön, akkor megnyugodtam. :)

Azila1
azila / Azila1 Wed, 2011-01-26 18:08

Ha belegondolok, hogy az emberek nagy része egész életük során nem esznek 100 féle ételt, akkor 4 év alatt a 800 nagyon sok. A rántott hús azért valamilyen módon a biztonságot és az állandóságot is jelenti, amire mindig lehet számítani, az otthonosságot jelenti. Nálunk meg a nagy meglepetéseké a hétvége, mert csak akkor van időm főzni, és még előtte nap sem tudom biztosan, hogy mi lesz a menü, és még az sem biztos, hogy mindenki szeretni fogja azt az új ételt. A család szempontjából legalább annyi hátránya van, mint előnye ennek a főzésmániának.:)

Azila1
azila / Azila1 Wed, 2011-01-26 11:59

Edzeni kell családot. Már több mint 4 éve ezt teszem, és már semmin sem csodálkoznak. Nálunk a mezei rántott hús az igazi kincs, erre vágynak a leginkább, mert ezt kapják a legritkábban.:)

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-01-26 15:12

Igen, ezt olvastam is az oldaladon! :-) De milyen jó is az, amikor már tényleg megkívánja az ember a sima egyszerű rántott húst, és nem az van, hogy minden vasárnap az kerül az asztalra. Mert sok ilyen van! :-) Zsuzsa

Azila1
azila / Azila1 Wed, 2011-01-26 09:23

Én nagyon szeretem ezeket a kókuszos, meg ananászos husikat, meg úgy általában a gyümölcsösöket, de ez a kókuszos-ananászos az egyik kedvencem.:)

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-01-26 11:26

Meghiszem azt, már a párom is jóváhagyta, megmutattam neki a receptet és kíváncsian várja a tányéron is! :-) Általában ő a szűk keresztmetszet, de most is támogatja ezt az új receptet. Először csak azt mondta, hogy legyen sima egyszerű rántott husi, de amikor megmutattam neki ezt a remek receptet, hát rögtön beleegyezett. Majd megírom, hogy sikerült! Zsuzsa

Azila1
azila / Azila1 Tue, 2011-01-25 10:08

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy. Remélem találsz néhány kipróbálásra érdemes receptet is..)

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-01-26 09:06

Találtam egy nagyon ínycsiklandó karaj receptet, kókuszos-ananászos. Ezt hétvégén, vasárnap elkészítem! Annyi csodadolog van ott, hogy biztosan többet is elkészítek belőlük, köszönöm szépen! Zsuzsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-01-24 21:28

Kedves Zsuzsa! Van fenn hat, de még nem kerültek ki, majd idővel,...:-)))Még kettő várakozik, mert nem ülhetek ide, feltenni, délelőtt meló van, délután meg a fiam itt tanul, úgyhogy este vagy péntek délután érek ide, na meg hétvégén, szombaton főleg.Hát igen,az én uram is úgy tudott meg sok ízt, és ételt is, hogy én főztem, viszont pld.: a vadast nem eszi borsos-boros-fűszeresebb ízzel, csak ahogy az anyuja csinálta, ahogy én ízesítettem Kanos Morgent, édesen,majonézesen.Hát mindent nem akarhatok én se:-)) Örülök, hogy rengeteg étellel vannak úgy a gyerekekkel együtt, hogy az a jó és úgy a jó, ahogy én csinálom.:-))
Piac és az árak:-(((Kész rémálom,brrrrrr!! A bónusz azért jó,:-))) legalább jelzi, hogy talán esélye van rá, hogy bio-féleség.Akkor már csak jobban örül az ember az eszméletlen árának: :-)))
Pedig én is meglátogatom pénteken,a kedvenc zöldségesemet, mert gyümölcsöket is szeretnék venni a zöldségek mellé, de már most rosszul vagyok,az áraktól: és a tavaszt, ezerrel várjuk!:-))))Éva-Anyóca

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2011-01-25 09:27

Kedves Éva-Anyóca, amikor összekerültem a párommal, nem ette meg a lecsót, a májat sem, meg még sok mást sem. Az anyukája nem rendelkezett túl nagy főzőtudománnyal. Ráadásul amikor főzött. akkor sem tett csontos húst az asztalra, csak csirkemellet, csont nélküli karajt. Hát igen csak át kellett nevelnem ezt a legényt, mert valjuk be őszintén, ezek nem a legolcsóbb húsfélék. Most már megeszi a csirkecombot, szárnyat, az oldalast, elszopogat egy jó levescsontot is. A májat, lecsót is megszerette. A májat egyszer úgy csinálta anyukája, hogy keserű meg kemény volt, hát nem csoda, ha undorodott tőle. Mára már kéthetente egyszer biztosan kerül máj az asztalra, sertés is és szárnyas máj is. És minden héten van jóféle főzelék, sóska, spenót, amit régen szintén nem szeretett. Sütit meg süthetek neki tepsi szám, édesszájú. Engem meg úgy neveltek, hogy mindent megegyek, falusi gyerek voltam. És hiányzik is a falusi élet. Itt a nagyvárosban minden más. Hétvégén én most nem tudok piacozni, mert megyek cukrász gyakorlatra, amit nagyon várok már. Viszont jövő hét végére vendégeket várok, és disznótoros lesz. A szüleim nemrég vágtak disznót, előételnek töpörtyú lesz, frissen sütök hozzá kenyeret, a főétel hurka-kolbász, és elkészítem életem első reform házi krémesét is. Az jön majd fel ide, ha jól sikerül.
Szép napot, Anyóca! Zsuzsa

Azila1
azila / Azila1 Mon, 2011-01-24 16:16

Nálunk apukám kedvence volt, és amikor volt friss fokhagyma a kertben, akkor néhány zöld fokhagymaszárat is tett az ecetes lébe a nagymamám, és úgy forralta fel. Tényleg egy nosztalgikus recept. A tojásos nokedlit a mai napig úgy szeretem, ha úszik a salátalében.:)

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2011-01-25 09:33

Kedves Alíz, megnéztem az oldalad, hát valami csudajó receptek, ínycsiklandó ételek vannak ott! Nem árt több időt is rászánni, hogy végig nézze az ember! Szuper vagy, üdv, Zsuzsa

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2011-01-25 09:18

Aliza, a lében úszó tojásos nokinál nincs is jobb! :-) Annyit beszélünk róla, hogy megint kell csinálnom, talán hétvégén. Szép napot, Zsuzsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-01-24 13:28

Kedves Zsuzsa!Itt még szép tiszta az idő, a nap is süt, de hideg van nagyon,sajna.:-((Pedig szépek a hóvirágok,nagyon.Nem sokáig, telet és hideget, és havat mondanak:-((
Régen, amikor a nagy családi ünnepek voltak, apai nagyanyám mindig engedte a leves, és a húsételek elkészítésénél a menyeinek a segítséget, mi unokák csak figyelhettünk, a saláta, ez az ún."fonnyasztott" saláta,nálunk ez a neve,- ez viszont az ő keze munkája volt, a menyei, így anyum is, a salátát, cukros-ecetes-vízbe forgatták és kész.Volt is nagy keletje neki, a vendégek is csak ebből szedtek, két nagy hatalmas tálra emlékszem, és bizony, a menyei által készített, nem igazán fogyott.:-)) De örülök, hogy Nálatok is ez a kedvenc.:-))) Szép hetet kívánok!Éva-Anyóca

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-01-24 13:40

Kedves Éva-Anyóca, a párom is általam szerette meg ezt a fajta salátát, mert az ő családja is csak úgy feforgatja a leveleket és roppanós marad a saláta. Aztán én rávezettem a jóra! :-))) Képzeld, most kezdtem el egy cukrász tanfolyamot, ha minden jól megy, októberben már cukrász leszek! Az idő itt is szép, vágyom már a szabadba, jöhetne a tavasz. Pénteken voltam piacon és olyan drágák a zöldségek is, alig várom, hogy tavasszal ismét olcsóbban jussak hozzá a sok finomsághoz. Viszont most sem bírtam otthagyni az eszeveszett drága karfiolt, holnapra készítek belőle vega rakott karfiolt hajdinával. A hajdinát is most próbálom ki először. Persze az eszméletlen drága karfiolban csak találtam egy kis hernyócskát is, az volt a bónusz! :-) Szép napot és vároma reepteket tőled! Üdv, Zsuzsa

tenger
tenger / tenger Mon, 2011-01-24 10:26

Én is összeesem!
:-)))
Nagyon jó és őszinte! :-)

(gyerekkori emlékek)

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-01-24 11:27

Kedves Tenger, örülök, hogy ételemmel emlékeket ébreszthettem! Szép napot,

Zsuzsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-01-24 09:21

Kedves Zsuzsa! Köszi a receptet, nosztalgiázok, mert drága jó apai nagyanyám készítette el a salátát ehhez nagyon hasonló módon, (tavasszal lesz friss házi,elkészítem,picivel másabb,mint ez),és azt valahogy csak ő tudta,:-)) megcsinálom én is, de mégse olyan,....és hiányzik.Nem gondoltam, hogy mások is szerethetik ily módon a fejes salátát?Szép napot!.:-))Éva-Anyóca

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-01-24 11:26

Kedves Éva-Anyóca, tojásos nokedlihez így szeretjük bizony, döglötten, és ahogy a tálból kivesszük, a róla lefolyó lével meglocsolni a tojásos nokedlit! Hát akkor csúszik igazán jól az étel! Szép napot, Zsuzsa

1385
finomliszt 10 dkg
tojás 4 db
füstölt szalonna 5 dkg
1 tk
víz 1 dl
fejessaláta 0.5 db
ecet 0.5 dl
cukor 10 dkg
víz 0.5 l
napraforgó olaj 3 csepp