Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökéletes áfonyás pite

Tökéletes áfonyás pite
Tökéletes áfonyás pite
100 perc / előkészület: 50 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szezonja van az áfonyának. Mivel elég jó áron szereztem egy kilót, meg kellett vele töltenem a kedvenc pitetésztámat...

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Bármilyen más gyümölccsel is működik.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A hideg vajat nagy lukú reszelőn gyorsan belereszeljük. Hozzáadjuk a sót.
  3. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ne hagyjunk benne nagy vajdarabokat, de ne gyurmázzuk sokáig, mert ha a vaj elolvad, nem lesz jó.
  4. Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és gyorsan dolgozzuk össze. A tésztát munkafelületen vágjuk el kétharmad-egyharmad arányban. Mindkét darabot igazítsuk korong alakúra, hogy később könnyebben nyújtsuk. Nem kell vékonynak lennie, csak kör alakúnak.
  5. Csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára (vagy a mélyhűtőbe 30 percre, ha sietünk).
  6. Ha letelt az idő, vegyük ki a nagyobbat, nyújtsuk ki úgy, hogy egyenletes kört kapjunk, kb. 30-32 centi átmérőjűt.
  7. Egy alacsony falú, 28 centis pitesütő tálat vajazzunk ki, és igazítsuk bele a pitét. Legegyszerűbb, ha nagyon lazán feltekerjük a sodrófára, így biztosan nem szakad el. Ügyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tálon.
  8. Töltsük meg az áfonyával, majd letakarva tegyük vissza a hűtőbe.
  9. Vegyük elő a kisebb tésztalapot, és egyenletesen nyújtsuk ki úgy, hogy egy 28 cm átmérőjű kört kapjunk.
  10. Vonalzóval osszuk egy centis csíkokra, és vágjuk fel hosszában, egyenesen.
  11. Vegyük ki a pitét a hűtőből, és kezdjük el a rácsozást! A közepére kerüljön a leghosszabb, mellé két két rövidebb. Ne rögzítsük, ne nyomogassuk le a végeket az elején. Próbáljuk meg "fűzni" a rácsot - ha az egyik irányban megvan a 3 leghosszabb tésztacsíkunk, ami elér a tál széléig, tegyük ugyanezt a keresztben lévő oldalon is. Ott is hárommal kezdjünk, így egyszerűbb. Mivel a csíkok nincsenek rögzítve, egyszerű alá-felé bújtatni az új csíkokat. Ha a közepe kész, a széleket is csináljuk meg. (Sajnos ennél jobban nem tudom elmagyarázni, de higgyétek el, ha elkezditek, adja magát. Egyébként ez a "szövés-minta" nem kötelező, csak szerintem így szebb.)
  12. Ha az egészet berácsoztuk, óvatosan nyomkodjuk hozzá a rácsok végeit a tészta széléhez. Ha ez megvan, az alap túllógó tésztarészét szépen hajtsuk rá az illesztési pontokra (Így azok el vannak rejtve), és két ujjunkkal össze-összecsippentve a tésztát cakkozzuk ki.
  13. Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fél óra elteltével vegyük ki a pitét, kenjük le a tojással, és tegyük a forró sütőbe. 10-15 perc után vegyük le a hőt 180 fokra (a nagy hő azért kell az elején, hogy a vaj ne folyjon el, mert akkor az egész összeesik).
  14. Kb. 50 percen át süssük a sütő alsó harmadában. 30 perc után azért nézzünk rá alkalmanként, nehogy megégjen a tészta. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna, az áfonya leve pedig bugyog.
  15. Vegyük ki, majd 15 perc hűlés után vághatjuk, és tálalhatjuk.

A töltelékhez

  1. Az áfonyát lemossuk, leszárítjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot, a citromhéjat és a keményítőt, és gyorsan összeforgatjuk. Azonnal beletesszük a pitébe.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x1,5 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 64
össznézettség: 43 683
elküldve: 16
receptkönyvben: 617
elkészítve: 25/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

áfonyás pite, pite áfonyával, áfonyával töltött pite

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Főzőnyúl
Főzőnyúl Sat, 2016-06-25 15:41

Szia:) koszonom szepen a receptet! Tokeletes lett! A kommenteket elolvastam sutes elott,az ott olvasottak miatt en raktam 2 ek. Cukrot a tesztaba, hogy annak is legyen egy kis edeskes ize! A toltelek nekem kicsit folyos lett, igy egye fene, elkeszitettem masnap meg egy pitet, mar tobb kemenyitovel! Tokeletesen leirtal mindent ( fonast is) ! Koszonom nagyon :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2014-10-09 17:46

Szia ,
Nincs benne melasz. :) A melaszos nádcukrot meg nyugodtan kiválthatod sima cukorral is. :)
Jó sütögetést!
Üdv,
Nóra

colourfulbird
colourfulbird Mon, 2014-08-18 11:08

Sajnos én kihagytam a keményítőt, mert a töltelék alapanyagainál nem szerepel és bevásárlás előtt csak azt futottam át, így nagyon szétfolyt és darabokban lehetett kiszedni. Az íze amúgy nagyon jó, bár jobban szeretem, ha maga a tészta is édes.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-08-18 17:32

Szia,

Ne haragudj, nagyon sajnálom, csak most látom, hogy a keményítő kimaradt...borzasztósan szégyenlem magam, javítottam, és remélem, azért nem ment el tőle végleg a kedved...:(

colourfulbird
colourfulbird Mon, 2014-08-18 23:02

Dehogy, legközelebb (tehát úgy egy hét múlva) a keményítő is megy bele és akkor biztosan tökéletes lesz:)

windy86
windy86 Sat, 2014-08-16 15:26

Köszi a receptet! Én fügével készítettem,mert nálunk sok füge terem,és isteni finom lett!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2014-08-17 21:57

Örülök, hogy jól sikerült, és el tudom képzelni, milyen finom lehet fügével töltve. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sat, 2014-08-16 12:44

Nagyon tetszik a recept, meg is fogom csinálni, de mi az a "keményítős" amit az áfonyához kell keverni? Üdv. Zsóka néni.

423
finomliszt 470 g
vaj 283 g
víz 80 ml
1 kávéskanál
áfonya 55 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
melaszos nádcukor 3 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál