Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökéletes macaronok

Tökéletes macaronok
Tökéletes macaronok
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána az elkészítési technikáknak és folyamatoknak. Fontos, hogy precízek legyünk és türelmesek. Mi most hoztunk egy receptet, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgotokat. Itt is érvényes az "ismétlés a tudás anyja" mondás, miszerint minél többet csináljuk, annál jobbak leszünk benne!

A macaron egy édes, enyhén tömény, mégis könnyed, kerek aprósütemény, ami porcukorból, mandulalisztből, tojásfehérjéből, kristálycukorból és általában ételfestékből készül, a korongokat pedig valamilyen szintén édes és masszív töltelék hozzáadásával tapasztják össze. Ez lehet többek közt vajkém, gyümölcslekvár vagy selymes csokoládékrém – nálunk is ez utóbbi készült most tejszínből és étcsokoládéból.

hozzávalók / 10 adag

Csokoládéganache

Macarontészta

Szólj hozzá!

elkészítés

Csokoládéganache

  1. Vízgőz fölött egy tálban összeolvasztjuk a csokoládét és a tejszínt. Simára keverjük, és felhasználásig hagyjuk teljesen kihűlni. Kezdjük ezzel az egész sütési folyamatot, mert míg a macarontészták elkészülnek, a csokikrém is tökéletesen megdermed.

Macarontészta

  1. A sütőt melegítsük elő 150°C fokra, és menjen a légkeverés is.
  2. Első körben készítsünk elő minden hozzávalót. Fontos, hogy mielőtt nekikezdünk, a tojásfehérjéket pár órán át hagyjuk szobahőmérsékleten állni, és a hozzávalókat grammra pontosan mérjük ki! A habzsákot, eszközöket, sütőpapírt és lemezeket is készítsük elő, legyen minden kéznél.
  3. A mandulalisztet a porcukorral és egy csipet sóval konyhai darálóban daráljuk le jó alaposan, hogy még simább és egyneműbb legyen a keverék. Fontos lépés, hogy ezután át is szitáljuk apró lyukú szűrön, hogy véletlenül se maradjanak nagyobbacska manduladarabok.
  4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kezdjük habbá verni, ha elkezd fehéredni, folyamatos keverés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot. Majd miután elolvadt a cukor, és a habunk is megkeményedett, mehet egy habteszt. Ha a fejünk fölé emelve a tálban a hab meg sem mozdul, na akkor jól dolgoztunk! :)
  5. Ezután hozzákeverjük (szintén robotgéppel, alacsony fokozaton) a vaníliaaromát és a rózsaszín (opcionális) ételfestéket. Ne féljünk tőle, nem fog összeesni a hab, ha óvatosan keverjük. Ha esetleg porállagú ételfestéket használunk, akkor azt a mandulás-cukros keverékhez adjuk, daráláskor.
  6. A mandulalisztes keverék 1/4-ét hozzákeverjük a habhoz, határozott mozdulatokkal. Majd ha szinte már sima az állaga, mehet hozzá a maradék is, amivel most már teljesen simára keverjük. Akkor jó az állaga, ha a tésztából a spatulával 8-as formákat tudunk rajzolni.
  7. Miután ezzel is megvagyunk, kicsit felpörögnek az események. Gyorsan kell dolgoznunk, a masszát habzsákba töltjük, és kinyomkodjuk. Használjunk kör alakú nyomócsövet a habzsákhoz, mert így lesz szép kerek formájuk.
  8. Egy tipp: ha nem akarjuk, hogy a papír csúszkáljon, vagy sütés közben felpöndörödjön, nyomjunk a lemez mind a négy sarkába egy kevés tésztát, és erre helyezzük rá a sütőpapírt. A videóban látható módon és technikával egyforma nagyságú korongokat nyomkodunk, egymástól 3-4 cm távolságra. Két tálcára kényelmesen el tudjuk őket helyezni.
  9. Két fontos lépés következik a nyomkodás után: az egyik az, hogy a sütőlemezt jó erővel csapkodjuk oda a munkapulthoz minden irányból, hogy minden felesleges légbuborék távozzon. Ha ezt nem tesszük meg, a tésztakorongok szétfolynak sütés közben.
  10. A másik lépés a pihentetés, 30-40 perc hagyjuk állni őket, hogy a korongok teteje megbőrösödjön. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a macaronok meg tudjanak emelkedni, és jellegzetes kis talpuk nőjön. A pihentetés alatt az az optimális, ha minél szárazabb a levegő, mivel a macaronok nem kedvelik a párát. Ha nem száradnak ki kellően, akár össze is eshetnek, elfolyhatnak.
  11. Az idő leteltével a lemezeket (egyesével) betesszük a sütőbe. Szigorúan 15 percig sütjük őket légkeverésen, és nem nyitogatjuk a sütőajtót, egy pillanatra sem.
  12. Miután megsültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, ezután könnyedén lejönnek a sütőlemezről, és kezdhetjük az összeállítást.
  13. Érdemes összepárosítani a korongokat, lehet, hogy előfordul köztük kisebb, nagyobb. Legyen meg mindegyiknek a párja. Nekünk lemezenként 22 darab korong jött ki, azaz 44, ebből pedig a végén 22 darab macaronunk lett.
  14. A csokoládékrémet habzsákba töltjük, és szépen megtöltjük vele a macaronok egyik felét, majd rátesszük a tetejüket (a videóban is látható módon).
  15. Betöltöttük az összeset. Ha türelmesek vagyunk, egy napot hagyjuk állni, hogy egy kicsit összepuhuljon a krém és a tészta, viszont ha nem bírjuk ki, akár neki is eshetünk azonnal.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 550
elküldve: 5
receptkönyvben: 80
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
79 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, szilveszter, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
kalória: alacsony
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

francia habcsók

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

284
étcsokoládé 180 g
habtejszín 150 ml
mandulaliszt 100 g
porcukor 220 g
2 csipet
ételfesték 3 csepp
vaníliaaroma 1 kávéskanál
tojásfehérje 3 db
cukor 60 g