Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökfőzelék 3.

Tökfőzelék 3.
Tökfőzelék 3.
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én hagyományos módon készítem a főzelékeket.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sült hússal, fasírttal, bélszínrolóval nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk és kivágjuk a magját.
  2. Tökgyalun legyaluljuk.
  3. Enyhén besózzuk, pár perc múlva kissé kinyomkodjuk a levét.
  4. Lábosba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, hogy pont ellepje.
  5. Beletesszük a mehámozott egész hagymát (amit, majd ha már megpuhult a tök, kidobunk).
  6. Beleöntjük a két teáskanál ecetet, a sót és az apróra vágott kaprot.
  7. Amikor a tök megpuhult, (de nem főtt szét) berántjuk. (A rántás: 4 púpozott evőkanál lisztet zsíron vagy olajon világos zsemleszínűre pirítunk, hideg vízzel felengedjük, jól összekeverjük majd egy szűrőn keresztül állandó kevergetés melett besűrítjük vele a főzeléket.)
  8. A rántást követően belekeverük a tejfölt és egyet forralunk rajta.
  9. Sült hússal vagy fasírttal tálaljuk.

  • elkészítettem: 80 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 120 728
elküldve: 2
receptkönyvben: 467
elkészítve: 21/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

hagyományos tökfőzelék, kapros tökfőzelék, kapros savanyú tökfőzelék

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csato
csato Sun, 2013-11-24 14:19

Hát Muci az így jó ahogy leírtad!Fogalmam sincs a töknek mi köze a fokhagymához!Pont így csinálom én is csak megkínálom egy pici tejszínnel még!Meg alaphangon két kaprot teszek bele.Hogy most hogy keveredtem ide hozzád nem tudom.Így alakult.

Muci
Muci / Muci Mon, 2013-11-25 18:25

Kedves " csato " !
Örülök, hogy idekeveredtél a szakácsoldalamra. Remélem gyakrabban fogod látogatni. Nem túl bonyolult. Rákattintasz a top szakácsokra és ott elég elől megtalálsz.
Üdv.: Muci

MMM
MMM Fri, 2013-07-26 13:35

Kedves Muci!
Koszonom a receptet, nagyon finom lett. Ez is!! :) Szuper, hogy nem kell a hagymaval bibelodni, egyben belefoztem es nagyon izletes lett.
Nalunk mar tortenelem vagy, lehetoseg szerint a Te receptjeidet keszitem el. Minden jot kivanok!
Melinda

szegcsig
szegcsig Thu, 2013-06-27 22:28

Kedves Muci!

Köszönöm a receptet! Jómagam utáltam a tökfőzeléket, eddig. Olyan finomat sikerült alkotnom a recepted segítségével, hogy nem csak eltűrtem a szagát, hanem még ettem is belőle. És ez nagyon nagy szó. :)

Párom oda-vissza volt tőle. Pusztán annyi volt a reakció: "Ez a legfinomabb tökfőzelék, amit vala kóstoltam!".
Úgyhogy megígértette vele, hogy egy héten egyszer szerepelnie kell a menünkön.

Én nem hagytam ki a rántást, az ad valami pluszt bele, illetve hagymát és fokhagymát dinszteltem előtte, mert úgy vagyok vele, hogy a jó kaják mindig ezzel az isteni párossal kezdődnek. :)

Muci
Muci / Muci Fri, 2013-06-28 16:25

Kedves "szegcsig " !
Nagyon örülök, hogy sikered volt a párodnál a tökfőzelékkel, remélem ,hogy idővel te is megszereted.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-07-14 17:42

Kedves " kallone" és minden kedves Hozzászóló !
Mindenki úgy variálja a receptet, ahogy a saját ízlése diktálja. Én a főzelékeket hagyományosan, rántással szoktam készíteni, nem túl sűrüre. Habarni csak a gyümölcsből készült szószokat és leveseket szoktam.
Üdvözlettel : Muci

kallone
kallone Wed, 2011-07-13 15:01

Kedves Muci!

Köszönöm a receptet, én is habarom és a hagymát dinsztelem. Talán még annyi, hogy én a habarásba teszek egy kis főzőtejszínt.

H.Kati
H.Kati Mon, 2011-07-11 13:51

Kedves Muci !Ma megfőztem és nagyom finom lett. Rántást én sem tettem bele. A vöröshagymát és a fokhagymát pedig belereszeltem a kinyomkodott tökbe.
Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-22 11:24

Nagyon fini lett köszi a receptet, bár davilával egyetértve, szerintem is elég a habarás.

simonani
simonani / simonani Thu, 2010-07-29 10:44

Én a rántást szoktam a tejfellel elkeverni, ha kell még a tök forró levével is felengedem, teljesen sima lesz, és nem kell szűrőn keresztül engedni, mert teljesen sima, selymes lesz.
Rántással azért jobb, mert nem kell kavargatni míg hűl, hogy ne legyen bőrös a teteje. A rántásban lévő zsír, vagy olaj nem engedi a bőrösödést.
Ja és még egy kicsi cukrot teszek bele, jobban kiadja az ízeket.
Persze ahány ház, annyi szokás: nekem az anyukám is így csinálta, nálunk nagyon MENŐ!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-02-15 18:48

Kedves Muci!

Köszönöm szépen a nagyon klassz receptet, én még 2 gerezd fokhagymával és 1 leveskockával megszelídítettem :)

davila
davila Thu, 2010-02-11 19:28

Jó a recept, de sztem a rántás felesleges, elég a végén behabarni. A hagymát mi pedig úgy szeretjük, h. apróra felvágva megdinsztelem előre, s nem egyben rakom bele.

316
közönséges tök 1.5 kg
kapor 1 csokor
vöröshagyma 1 közepes fej
tejföl 2 dl
finomliszt 4 púpozott ek
sertészsír 2 ek
ecet 2 tk
2 tk