Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökfőzelék 5. (nyári)

Tökfőzelék 5. (nyári)
Tökfőzelék 5. (nyári)
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekem ez a kedvenc tökfőzelékem. Könnyű, üde.
A magyar konyha lendületből használja a szárított paprikát, szinte ha kell, ha nem. Szerintem a paprika friss íze még akkor is jobban él, ha darált, sózott fűszerpaprikát használok a szárított, őrölt helyett. Nyáron pedig a friss paprika használata mindenképpen indokoltabb!
A paradicsom a tökkel nagyon jól kijön, annyira savanyít éppen, amennyit kell.
A kaporról még annyit, hogy érdemes a zsenge kaprot akkor beszerezni, amikor szezonja van, és bébielem formátumra összetekerve, folpackba göngyölve a mélyhűtőben elraktározni. Onnan aztán egész évben használható: kicsomagolva, fagyottan összevágja az ember, és pont olyan, mintha friss volna!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Azt mondom nyári, de miután paprika és paradicsom egész éven át kapható, télen is így készítem a tökfőzeléket a fagyasztottból.
Boldogult kávéházam étlapján egész évben szerepelt és nagyon népszerű volt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt kockára vágom, a hagymát, paprikát, paradicsomot is.
  2. Olajon pirítom a hagymát.
  3. Hozzáadom a tököt, a paprikát, paradicsomot, a tejet és a leveskockát, esetleg még egy kevés vizet.
  4. Fedő alatt megpárolom.
  5. Liszttel kevert tejföllel habarom.
  6. Hozzáadom a kaprot, borsot darálok rá, összeforralom.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 81 339
elküldve: 8
receptkönyvben: 416
elkészítve: 24/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

h3eniko
h3eniko Thu, 2013-05-30 23:47

Ez fincsi lett! Koszonom a receptet Ildiko! Tettem bele egy pici ecetet, mert en ennel savanykasabban szeretem a tokfozeleket, de nagyon finom lett.

Eniko

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Tue, 2012-07-10 12:18

Kedves Ildikó,
Ez a legfinomabb módja a tök elkészítésének - legalább is nekem. Annyira jó, így nyáron főleg! Nagyon szeretem ezt a receptet, köszönöm hogy "megtanítottál" rá. :) Üdv: Eszter

m.gaby
Gabriella / m.gaby Sun, 2012-07-01 11:55

Ez az első igazán finom tökfőzelékem :) Mindenkinek ajánlom, eddig sosem tartozott a kedvenceim közé, de ezt többször is el fogom készíteni :) Jóétvágyat mindenkinek hozzá!

styg
Styg / styg Tue, 2012-06-26 13:38

Újra és újra elkészítem. Eddig is szerettem a tökfőzeléket, de ez új értelmet ad (az életemnek) ;-)

Nadin
Nadin Sat, 2011-08-27 15:23

Már sokadszorra készítem el a tököt a fentiek alapján, úgyhogy épp itt az ideje, hogy leírjam, ez a recept így tökéletes, ahogy van. Isteni lett újra a főzelék!

juma
juma / juma Tue, 2011-07-05 10:42

A tök hámozása:alaposan megmosom,majd zöldséghámozóval "lehúzom" a héját. Ezután leöblítem kettévágom, magját kiszedem, szeletelem vagy gyalulom.

kotyvasztó
kotyvasztó Fri, 2011-05-27 04:17

Imadom a tok fozeleket...ajanlani tudom hozza a tukor tojast vagy friss sult kolbaszt de sult oldalas is nagyon finom kiegeszito.

Scooby
Scooby Sat, 2010-10-23 12:56

Csodálatosan finom, bár nekem paradicsom nem volt itthon, az kimaradt. Az íze azonban így is szuper.

ditti74
ditti74 Wed, 2010-07-21 14:40

elkészitettem az ajánlott turófasirtal nagyszerű párositás,köszönöm!

Royston
Royston Thu, 2010-07-01 19:19

Én újabban kukorica keményítővel sűrítem be, nem liszttel. Így sokkal könnyebben emészthető.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-19 15:16

Elnézést, elfelejtettem visszajönni, de a főzelék kíváló! Köszönöm szépen! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-06-06 16:18

Nagyon jól hangzik!

Holnap készülök tökfőzeléket csinálni és jó ötleteket merítettem a receptedből...

Ha megettük, visszajövök beszámolni az élményről ;)

Köszi

davila
davila Wed, 2010-02-10 22:41

Kedves Ildikó!
Hálás vagyok a receptért, nem olyan rizikós úgy elkészíteni, h. tudom, nagy népszerűségnek örvendett Önöknél :) Nincs véletlen ajánlata hozzávaló feltétre, amely nem húsos?

334
közönséges tök 1 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
napraforgó olaj 0.5 dl
tej 3 dl
paradicsom 1 db
paprika 1 db
leveskocka 2 db
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
kapor 1 csokor
bors 0 ízlés szerint