Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töki pompos pozsonyikiflitől

Töki pompos pozsonyikiflitől
Töki pompos pozsonyikiflitől
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A feleségem sokszor evett gyermekkorában tökipompost. Vagy másképpen nevezve kenyérlángost, amit megint másfelé langallónak is neveznek. Az alap koncepció mindnél ugyanaz, de rengeteg tészta-variációval, több-kevesebb krumplival, élesztővel és anélkül is készítik és mindenféle feltéttel gazdagítják. Ebből eredően elrontani nem lehet, maximum odaégetni. Itt most egy klasszikus variációt készítettünk lilahagymával és kolozsvári szalonnával.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához valók

A tésztára valók

ajánlat

Kihűlését követően tálalom s almapaprikát, cseresznyepaprikát vagy paradicsomsalátát kínálok hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához valók

  1. A krumplit meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és puhára főzzük. 2-3 evőkanál tejjel alaposan összetörjük.
  2. A 75 ml tejet langyosra melegítjük, beletörjük az élesztőt és kb. 10perc alatt felfuttatjuk benne a csipet cukorral és 1 tk. liszttel. Hozzáadjuk a krumplihoz 1 ek. étolajat, a tejben felfutott élesztőt és kb. a liszt felét, majd lágy tésztát formázunk belőle a maradék liszt adagolásával. Nincs pontos mennyiség, annyit adok hozzá, amennyit felvesz. Letakarva kb. 40-50 percet pihentetjük, ezalatt a kétszeresére fog kelni.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a megkelt tésztát, és kézzel kb. 1-1,5 ujjnyi vastag négyzet alakra nyújtjuk, így körülbelül a tepsi felét fogja kitenni. Tetejét átkenjük olajjal (1-2 ek.), és előmelegített sütő középső harmadában 170 fokon 6-8 perc alatt elősütjük.

A tésztára valók

  1. Ezalatt a hagymát karikára, a szalonnát/sonkát apró kockára vágjuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük (a sajt mennyisége ízlés szerint növelhető). A fokhagymákat nagyon finomra aprítjuk, és 1 csipet sóval elkeverjük a tejfölben.
  2. A tészta 6-8 perc után nem sokat fog változni, mégis kivesszük, gazdagon megkenjük a fokhagymás tejföllel, egyenletesen rászórjuk a szalonnát/sonkát, a hagymát, majd a sajtot, és visszatesszük a 170-180 fokra állított sütőbe. 15-20 perc alatt készre sütjük.
  3. Én a tésztát és a sajtot is lesni szoktam: ha a tészta sül gyorsabban légkeverésre váltunk az utolsó 5-10 percben; míg ha a sajt már barnul de a tészta még nincs kész, akkor 140-150 fokra a sütő alsó részébe tesszük át.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 513
elküldve: 1
receptkönyvben: 44
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
kategória: lángos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

töki, töki pompos, töki-pompos, tökipompos, langalló, kenyérlángos, kenyér-lángos, lilahagyma, bacon-szalonna, bacon, kolozsvári, császár, császár-szalonna, tejföl, fokhagyma, sütő, sajt

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

705
burgonya 2 közepes db
finomliszt 25 dkg
élesztő 25 g
tej 75 ml
napraforgó olaj 3 ek
1 teáskanál
cukor 1 csipet
tejföl 250 g
fokhagyma 3 gerezd
lila hagyma 2 közepes fej
bacon 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
edami sajt 5 dkg