Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töklekvár

Töklekvár
Töklekvár
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A citrom savanyú íze jól átjárja a semleges ízű tököt, így a végén egy nagyon kellemes dzsemet kapunk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az üveg fedele alá én celofánt is szoktam rakni, mégpedig úgy, hogy a szalicilt a két réteg közé teszem. Így gyakorlatilag megóvja a befőttet a kívülről jövő fertőzéstől, de mégsem kell megennünk a tartósítószert.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt, vagy cukkinit meghámozzuk, és legyaluljuk.
  2. A citromokat megmossuk, majd 2-3 mm-es szeletekre, azokat pedig csíkokra vágjuk.
  3. 0,5 dl vízzel szirupot főzünk a cukorból, majd ha forr, beletesszük a citromot és kevergetve kb. 10 percig együtt főzzük.
    Először habot vet, de ennyi idő alatt nagyjából elfövi a habját.
  4. Beletesszük a gyalult tököt, és állandó kevergetés közben még 10 percig főzzük.
  5. Azon forrón kisebb, sterilizált üvegekbe tesszük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 37 362
elküldve: 16
receptkönyvben: 336
elkészítve: 9/18
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

citromos töklekvár

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aksi888
Aksi888 Mon, 2013-07-22 08:22

Sziasztok! A recept kitűnő! Köszönöm! Kezdő szakácsoknak írnám csak, a többiek nyugodtan lépjék át. Nyugodtan belekerülhet a teljes tök, de kissé illúzióromboló, ha látszódik a magja, ezért én a második adagnál már kikapartam a belsejét és úgy csináltam. Ha nem szeretnél reszelni, úgy is jó, ha összeaprítód géppel és úgy rottyantasz rá. A citromot én javaslom mindenképpen géppel ledarálni, mert nem fő szét és darabosan maradna benne. De ha valaki pont ezt kedveli, akkor persze maradjon. Ha nem mondod meg miből van és a magja nem árulkodik, simán eladod citromlekvárnak, mert a tök egyáltalán nem érzik belőle.

gyurcsicsildikó
gyurcsicsildikó Wed, 2012-08-22 13:16

Nagyon finom lett! Pikánsan citromos. Igazán különleges finomság !!Nem utoljára készítettem az biztos, pedig a család még nem is kóstolta.

molnine
molnine Sun, 2012-08-12 13:51

Nekem kissé kesernyés íze lett,gondolom a citromtól.Pedig nagyon jó lett az állaga és az illata
is.Tudnál tanácsot adni mit ronthattam el?
Üdv molnine

tucsike
tucsike Wed, 2012-08-01 11:19

Kicsit hamar kérdeztem, mert nem lett hig. Már szárazdunsztban van. Igaz, én botmixerrel áttörtem, hogy krémesebb legyen. Kiváncsi vagyok az izére holnap, ha kihült. Egyébként köszönöm a receptet, mert hál'istennek van tök bőven.

madarka67
madarka67 Wed, 2012-07-18 17:47

Szia! Ma kipróbáltuk! Nagyon finom. Cukkinis piskótába beletettük, nagyon jó! Aki nem tudja nem gondolja, hogy a tésztában és a lekvárban is tök van. :D Kipróbálom naranccsal is, biztos azzal is jó. Hétvégére is megsütöm, jönnek vendégek. Nem fogjuk elárulni, hogy tököt esznek.

krisztina1125
krisztina1125 Mon, 2012-07-16 14:21

Kezdő lekvárkészítő lévén kérdezem, tudna valaki segíteni, hogy kell száraz dunsztba tenni valamit? És még annyi, hogy nem kell bele semmi tartósító, ha nem azonnali fogyasztásra,hanem télire szeretném eltenni?

igaagrav
igaagrav / igaagrav Fri, 2011-12-30 17:08

Én fagyasztott tökből és narancsosan készítettem el. Nagyon klassz lett, annyit kellett módosítani, hogy botmixerrel összedolgoztam a masszát a végén, és kellett hozzá még tennem citromlevet, mert nekünk így egy kicsit túl édes volt. (Legközelebb fele ennyi cukorral próbálom ki!) De a lényeg: nagyon pikáns, fincsi lekvár lett, köszönöm a receptet!!! :)

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2012-02-04 23:42

kedves Igaagrav,
köszönöm, hogy megosztottad velünk! nem gondoltam volna, hogy télvíz idején a fagyasztóból is el lehet készíteni.
még egyszer köszi!
üdv,
toma

szneki
Szneki / szneki Sun, 2011-07-17 07:38

kedves Toma!
nagyon örülök hogy megtaláltam ezt a receptet!Idén rengeteg tök terem a telkünkön,és párom apukája folyton adogatja,vagyis most kezdődik,hogy itt a tök,ismét leszedtem egyet,vigyétek egyétek:)de egy idő után herótom lesz tőle,és így pedig majd télen is élvezhetjük,gondolom kalácsra kenve eszitek?mint a lekvárt...
köszi,üdv.:zsuzsi

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-07-19 02:01

kedves Szneki!
igen, a lekvár minden felhasználási formájában csodás: kenyérre, kalácsra, süteményre kenve.
igazi csemege a téli napokra!
további szép nyarat!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 10:36

Szia!
Nagyon finom lett, jó kis recept!

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-02-05 12:27

kedves Renitens!
a nevedhez képest meglepően kedves kommentet kaptam Tőled;-) nagyon köszönöm!
üdv,
toma

reidleva
reidleva Wed, 2010-07-14 17:26

Köszönöm a választ,megpróbálom.Kellemes napot,rohanok kutakodni újabb finomságok után.Remek ez az oldal,nagyon kedvelem.Üdv mindenkinek,Éva

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-07-15 12:54

kedves Éva!
a többi lelkes publikáló nevében is köszönöm a dícsérő szavakat!
további jó keresgélést és sikeres próbálkozásokat!
üdv,
toma

reidleva
reidleva Tue, 2010-07-13 10:59

Elkészíthető -e cukorbetegeknek való befőzőcukorral a töklekvár?

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-07-15 12:54

kedves Éva!
sajnos nem tudom. még nem próbáltam ezt a befőző cukrot. de gondolom el lehet készíteni vele.
sok sikert!
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2010-07-10 20:31

kedves Zuboly!
természetesen a répacukor is megteszi ;-) sok sikert a lekvárfőzéshez!
üdv,
toma

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-06-30 13:47

köszi!cukkini rengeteg,sárga színű a legtöbb, és ez zsenge, nem magos, nem is kell pucolni, imádom,mindenre használható!Már csak a napfény ne menjen el, ha végre megjött, és akkor sok lesz belőle!Köszi:Éva-Anyóca

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-07-05 09:28

remélem legalább annyi napsütést kapuk majd, mint az elmúlt héten...
jó lekvárfőzést!
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-06-30 08:27

kedves Éva!
mindenképp a zsenge cukkinikkel próbáld meg, mert azoknak még eléggé semleges az íze, így jobban érvényesül a citrom.
sok-sok cukkinit és jó lekvárfőzést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-07-07 20:00

Örülök, hogy megtaláltalak Benneteket!!!
Üdv: Károly

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2009-07-08 10:11

kedves Károly! a többiek nevében is köszönöm. nagyon jó tallózást, és főzőcskézést kívánok!
üdv,
toma

522
közönséges tök 1 kg
citrom 2 db
nádcukor 500 g
víz 0.5 dl