Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökmaglisztes, kovászos kenyér

Tökmaglisztes, kovászos kenyér
Tökmaglisztes, kovászos kenyér
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kenyér kifejezetten sportolók számára összeállított arányokban tartalmaz makrotápanyagokat és rostot, de bárki számára fogyasztható, aki egészségesebb kenyeret szeretne fogyasztani.

(Emelt fehérjetartalom, egyenlő arányban szénhidráttal, magasabb rosttartalommal.)

A recept elkészítését célszerű délután 1-2 körül kezdeni, elég sok állásidő van benne.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sportolóknak, diétázóknak, egészséges életmódot követőknek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket a sikérrel együtt elkeverjük a vízzel, hagyjuk állni 2-3 órát.
  2. A keverékhez hozzáadjuk a kovászt, a sót és a cukrot, majd begyúrjuk, dagasztjuk. A dagasztást én géppel szoktam csinálni, kézzel elég macera, mert ezt a fajta tésztát a tökmagliszt és a sikér miatt nagyon sokáig kell dagasztani (géppel is legalább 10-15 perc).
  3. Dagasztótálba rakjuk, dupla konyharuhával lefedjük, és éjszakára kelesztjük. Ha nagyon meleg van, akkor hűtőben, ha max. 20-21 fok (a konyhában), akkor a konyhapulton.
  4. Reggelre várhatóan megfelelően megdagadt a tészta. Ha a hűtőben tároltuk, akkor a következő lépés előtt 30-60 perccel vegyük ki a hűtőből.
  5. Egy kisebb méretű sütőedénybe rakjuk (a sütés során a tészta 1,5-2* nagyságúra fog megnőni, az edény legyen akkora, hogy a sütés végére púposan legyen a tálban). Ez célszerűen jénai legyen, fedővel, 250 C fokos hőtűréssel. A tészta tetejét késsel bevágjuk 2-3 csíkban (hogy a felszabaduló gázok tudjanak távozni, és ne a tészta oldalát durrantsa ki a sütés közben). Pár csepp vízpermetet szórunk rá. Rárakjuk a fedőt.
  6. Előmelegített sütőben 230 C fokon sütjük 20 percig. 20 perc után az edény tetejét levesszük, és 200 C fokon sütjük tovább 40 percig. Gázos sütőben a kenyér több időt igényelhet, szüleimnél ugyanez a recept 100 percig sült max lángon.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 330
elküldve: 0
receptkönyvben: 1
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

SCsaba

Mióta szakács: 2016.01.31.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos cipó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

506
kovász 160 g
tökmagliszt 200 g
tönkölybúza liszt 125 g
finomliszt 75 g
sikér 4 ek
víz 400 ml
zöldbanán liszt 10 g
8 g
cukor 16 g