Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökmagos-juhtúrós pogácsa

Tökmagos-juhtúrós pogácsa
Tökmagos-juhtúrós pogácsa
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár Budapesten élek, ritkán járok Óbudára - a város másik végén lakom,és semmi kötődésem nincs a környékhez. Ha mégis nekiindulok, akkor annak általában egy oka van (vagy ha nem ez, akkor csak beiktatom): a Daubner cukrászda. Mindig van egy pillanatnyi elmeállapotra bízott sütemény vagy fagyi, és elvitelre, nagytételben tökmagos pogácsa.
De mint már említettem, messze van, és mégis, hogy néz az ki, hogy átszelem a várost némi sós süteményért...
Úgyhogy nagyon boldog, na meg kíváncsi voltam, mi sül ki a Pákosztos macska blogján talált receptből, ami állítólag totál olyan, mint a Szépvölgyi úton.
Megsütöttem. Megkóstoltam. Még egyszert kóstoltam. Hihetetlen, de tényleg olyan. Úgyhogy ezúton is köszönném szépen Pákosztos macsknak, hogy megkímélt egy városátszelő pogácsabeszerző akciótól.:)
Megjegyzés: egyetlen kis hibája volt, nem jött fel eléggé. Legközelebb rendes élesztőt használok (2 dkg-t) és megfuttatom a tejszínben, vagy a joghurtban, akkor biztosan szép magas lesz.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszt kivételével az összes hozzávalót egy keverőtálba szórjuk, és homogénné kavarjuk. A bryndzát érdemes kis darabokban belevágni, mert úgy könnyebb teljesen elegyengetni.
  2. A lisztet is hozzádolgozuk apránként, majd ha már nem megy a villával való kavarás, nekiesünk kézzel, és pár percig gyúrjuk, amíg az egész tészta összeáll.
  3. Letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük.
  4. Jól lisztezett munkafelületen kinyújtjuk (nem túl vékonyra, mert nem fog már kelni a sütőben) és sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsibe tesszük őket.
  5. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
  6. Hideg sütőbe tesszük, 190 fokra állítjuk, és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 200
elküldve: 7
receptkönyvben: 339
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

tökmagos pogácsa juhtúróval, Daubner-féle tökmagos pogácsa

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csato
csato Sun, 2012-01-22 14:26

Szia Dacota!

Igaz,hogy erről a pogiról két éve beszéltünk utoljára,de bevallom akkor sütöttem utoljára ezt a fajtát.
Ma viszont volt itthon maradék juhtúróm,meg tökmagom is hát eszembe jutott.A múltkori hibákból okulva most "rendes"élesztőből csináltam a kovászt,kb.3dkg-ból.Tettem a tésztájába két db.héjában főtt kisebb burgonyát reszelve,meg 2ek.száraz fehér bort,az nagyon jól lazítja a tésztát.Nem tettem bele csak nagyjából 5 dkg tökmagot.Duplájára kelesztettem,majd háromszor hajtogattam.Kiszaggattam,pihent vagy 15percet,és utána ment a sütőbe nagyjából 15percre.Tökéletes lett!Zöld nem,mert nem volt tökmagolajam itthon,de esküszöm olyan mintha kedvenc cukinkban vettem volna.Ha gondolod próbáld meg Te is így!üdv Csató

Nyuszifüles
Nyuszifüles Mon, 2011-05-23 12:45

Kedves Nóra!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Csak idő kérdése és ki fogom próbálni :)
Szép napot Neked is!
Üdv, Nyuszifüles

Nyuszifüles
Nyuszifüles Mon, 2011-05-23 09:35

Sziasztok!
Szerintetek lesz baja a pogácsának, ha a szaggatás után a hűtőbe rakom és másnap rögtön a kivétel után (még hidegen) kezdem el sütni?
Szeretném friss, meleg pogácsával indítani a reggelt :)
Előre is köszi a segítséget!
Üdv, Nyuszifüles

Nyuszifüles
Nyuszifüles Tue, 2011-04-26 10:16

Megsütöttem és 10 pontos lett :) Zseniális!
Köszi a receptet és a segítséget még egyszer!
Üdv, Nyuszifüles

Nyuszifüles
Nyuszifüles Tue, 2011-04-12 10:39

Szia Dacota!
Nagyon felcsigáztál, már alig várom, hogy kipróbáljam! :)
Csak egy kérdés: a tökmagolajat helyettesíthetem sima napraforgóolajjal vagy olívaolajjal? Vagy inkább ne kísérletezzek? :)
Előre is köszi a választ!
Üdv, Nyuszifüles

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2011-04-12 14:18

Kedves Nyuszifüles!
Nyugodtan tehetsz bele másfajta olajat is. Picikét biztosan változik az íze, de nem szembetűnően. A tökmagoljatól lesz amúgy a zöldes színe.
Jó sütögetés!
Üdvözlettel.
Nóra

csato
csato Tue, 2010-09-07 20:50

Szia Dacota!

Már napok óta lelkiismeret furdalásom van,hogy nem írtam neked a pogival kapcsolatban pedig megígértem.Egyszerűen nem maradt időm a hétvégén megcsinálni,így is vagy 5-6 féle sütivel készültem a családi bulira.Bevallom elúsztam.Most hétvégén viszont sort fogok keríteni rá,akkor majd beszámolok milyen a krumplis változat.
üdv Csató

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-08 09:27

Kedves Csato!
Semmi baj, van az úgy, hogy nem úgy jön ki a lépés, én is néha nekidurálom magam, aztán a tervezett 3 fogásból csak egy készül el időre :)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

csato
csato Wed, 2010-09-01 16:31

Szia!

Ma megsütöttem,tényleg nagyon finom,köszi a receptet!
Nagy Daubner rajongó vagyok,tényleg olyan az íze,de azért az sokkal finomabb,nem tudom a titkát!Legalábbis az enyémnél.
De azért ez biztos nem ma sült utoljára nálam.

üdv Csató

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-01 22:30

Kedves Csató!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett. Nagyszüleim hatalmas törzsvásárlók, és állandóan nyúzzák őket a receptért - még sose kapták meg. Annyit elárultak viszont, hogy ők tesznek bele krumplit is. Én csak azután tudtam meg ezt a kulcsinfót a nyagyimtól, mituán már elkészítettem, de legközelebb, ha sütöm, majd úgy alakítom. Ha gondolod, próbáld ki te is, hátha közelebb jutunk a megoldáshoz :)
Szép estét!
Üdv:
Nóra

csato
csato Thu, 2010-09-02 01:18

Szia Dacota!

Köszönöm a tippet,meg a gyors választ!Ez olyan próba sütés volt,szombaton családi buli lesz oda szeretnék ilyet is vinni!Ok. krumpli!Szerinted mennyivel próbálkozzunk?Egy-két közepes szemmel?Mert többet meg nem igen venne fel a tészta szerintem.
Én annyit változtattam csak a recepteden egyébként,hogy kb.másfél tasak szárított élesztővel kínáltam meg,de csak azért mert volt problémája valakinek,vagy valakiknek a tészta kelésével kapcsolatban.Gondoltam nagy baj csak nem lehet belőle.És nem egyben kelesztettem,hanem kiszaggattam és úgy.De nehogy azt hidd, hogy kint megkeltek,pedig álltak vagy két órát.De sütés közben nagyon szépek lettek!
Bevallom nem vagyok egy nagy süti szakértő,de nem az olaj húzza le?Na mindegy is,nagyon finom az a lényeg!
Hát pár receptet szívesen megszereznék a Daubnertől,de sajna tudom reménytelen!Pedig az a karamell torta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Hú de isteni!
Nekem is messze van sajnos,de ha oda beszabadulok garantáltan plusz öt kiló!Hegyekbe vásárolom a sütiket olyankor, borzasztó de nem tudom megállni!Pedig amúgy nem is vagyok édesszájú!
Na majd beszámolok milyen lett krumplival!
üdv,és jó éjt! Csató

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-09-02 09:32

Kedves Csató!
Hát igen...Hugom gimis korában három nyarat húzott le a Szamosénál, és úgy sem sikerült receptekre szert tenni, pedig hát náluk is kész lennék sütimérgezésben elhalálozni.
Szerintem igen, ha két közepes krumplit megfőzöl, és lereszelsz, akkor az még belefér a tésztába. De ha fokozatosan adagolgatod, akkor biztos látod, mikor elég neki.
Az olaj szerintem nem probléma, pl amit utoljára csináltam, a kazári ferentő, abban másfél deci van, és az életben nem volt még ilyen gyönyörűen és puhán megkelt tésztám. Plusz szerintem annak a zöld színe adja a poginak azt a zöldes beütést, ami a Daubnerben is van (bár szinte biztos, hogy ipari mennyiségben nem tökmag olajat raknak bele)
Szerintem tényleg az lehetett a baj, hogy hagyományos élesztőt kellett volna használni, langyos joghurtban vagy tejszínben megfuttatni.
Várom a beszámolót (előbb utóbb csak rájövünk a titokra :D)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

670
finomliszt 320 g
joghurt 150 g
tökmag 100 g
juhtúró 125 g
tojás 1 db
tökmagolaj 4 ek
instant élesztő 1 tasak
2 tk
főzőtejszín 80 ml
tojás 1 db