Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökmagos-medvehagymás pogácsa

Tökmagos-medvehagymás pogácsa
Tökmagos-medvehagymás pogácsa
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kedvenc a tökmag és a medvehagyma is. Így most összeházasítottam őket, és szerintem boldogok lettek... Mi is, miután kisültek :-))  

Finom puha, lágy belsejű,  kívül-belül  pedig az utolérhetetlen ízű, megsült - megpirult tökmaggal...tetézve egy kis medvehagyma aromával... :-) röviden: jóízű kis pogik lettek..

Egy kicsit besegítettem a kelesztésbe, mégpedig úgy, hogy konyharuhával letakarva, betettem a tésztát sütőbe, légkeverés 30 °C- ra. 

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megmelegítjük a tejet. Eltördeljük kisebb darabokra az élesztőt, egy kisebb tálkába vagy nagyobb pohárba tesszük, hozzáadunk egy csipet cukrot, majd a meleg tejet ráöntjük, és így az élesztő pár perc alatt szépen felfut.
  2. A tésztába szánt 100 g tökmagot durvára daráljuk (én kávédarálóba tettem).
  3. A medvehagyma leveleit szép apróra felvágjuk.
  4. A liszthez hozzátesszük a sót, kicsit megkavarjuk. Beletesszük a vajat, és azt elmorzsoljuk.
  5. Hozzáadunk a liszthez 1 egész tojást, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, és jól összedolgozzuk. Viszonylag lágy tésztát kapunk. Legvégül beletesszük a durvára darált tökmagot és a medvehagymát. Újból jól átgyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen kb.  1-1 és 1/2 órát kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük.
  7. Miután szépen megkelt, kiborítjuk a tésztát a tálból egy lisztezett felületre, és kézzel kb. 3 cm magasra ellapogatjuk.
  8. Egy kb. 4 - 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tepsibe tesszük.
  9. A 2. tojást felverjük, megkenjük vele a pogácsákat, és ízlés szerint megszórjuk a maradék tökmaggal.
  10. Sütőbe tesszük, és szép színűre megsütjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 24 708
elküldve: 30
receptkönyvben: 446
elkészítve: 24/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tökmagos pogácsa medvehagymával, medvehagymás pogácsa tökmaggal, magos-hagymás pogi

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lerana2
lerana2 Fri, 2019-04-05 09:55

Egy csokor medvehagyma mit jelent? Akár súlyban vagy levélszámban? Sajnos ez egy annyira változó dolog, hogy nehéz így megfogni.

zsofifa
zsofifa / zsofifa Fri, 2012-05-04 19:15

Én is megsütöttem, nagyon finom, de tényleg sótlan. Én fél adagot csináltam 1 teáskanál sóval, és az is kevés volt. A medvehagymát és a tökmagot a botmixerem mellé adott aprítóban egyszerre összevágtam, így sokkal egyszerűbb volt. A tészta kelesztés előtt eléggé ragadós volt, de kelesztést követően jól lehetett vele dolgozni. És a végeredmény fincsi lett, csak legközelebb a só mennyiségét emelnem kell. :-)))

zagyvazsofia
zagyvazsofia Tue, 2012-04-24 21:49

A tökmagot tökmag lisztre cseréltem, tejfölt kihagytam nekem sok lett volna. Nagyon jó étek! Sót még kívánt volna. Jót gyurmáztak a gyerkőcök. Köszi. Zsó és 3 fia

633
finomliszt 500 g
vaj 250 g
1.5 tk
tojás 2 db
tökmag 150 g
tejföl 200 ml
friss élesztő 40 g
cukor 1 csipet
tej 50 ml
medvehagyma 2 csokor