Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökös-fűszeres őszi cupcake

Tökös-fűszeres őszi cupcake
Tökös-fűszeres őszi cupcake
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet szintén Tuvia révén találtam - eredetileg egy amerikai lány receptje, és állítólag már az ő verziója is cukorcsökkentett... Amikor először elkezdtem átszámolgatni a cup-mennyiségeket (amiben ő mért mindent), a szívroham kerülgetett a mennyiségek miatt, ezért úgy döntöttem, hogy inkább óvatosabb leszek. Nem bántam meg. Mascarpone helyett lehet kicsit savanykásabb, tejszínes krémsajtot is használni, így picit fanyarabb az íze, de nagyon kellemes! Teázgatáshoz, borozgatáshoz ideális :)

hozzávalók / 4 adag

A cupcake

A krém

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat, és cikkekre vágva feltesszük egy lábasban főni kb. 20 percre (ha már puha, kész). A sütőtök magos belsejét kikaparjuk, a tököt felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 perc alatt 200 fokon puhára sütjük.
  2. Az almaszószhoz az almaszeleteket botmixerrel pürésítjük, a lehető legtöbb nedvességet leszűrjük róla. A tököt szintén pürésítjük.
  3. Nagy tálban a puha vajat, az almapürét, a cukrokat, a tojásokat géppel kikeverjük - ha nagyjából egyneműek, akkor hozzáadhatjuk a tökpürét is. Ezt pár percig együtt keverjük, amíg nagyjából sima lesz a keverék.
  4. A tejhez hozzátesszük a citromlét.
  5. Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. 
  6. Egy fakanállal keverjük hozzá a tökös keverékhez, lassan adagolva, a tejjel lazítva. 
  7. Muffin formában süssük ki őket, 200 fokon kb. 30-35 percig. Kenyérformában is meg lehet vele próbálkozni, de érdemes két részre szedni, így nagyjából ugyanennyi idő alatt megsül. (Ez a mennyiség 24 darab cupcake-re elegendő, én a felét 2x6 darabos muffin tepsiben, a másik felét pedig kenyérformában sütöttem meg, mindkettő jól átsült ezen idő alatt.)
  8. Míg sül, elkészíthetjük a krémet a tetejére. Ehhez géppel habosra kell keverni a vajat, a mascarponét, a vanília aromát és a fahéjat, ill a barna cukrot.
  9. Tálalásig-díszítésig a hűtőben érdemes tárolni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 661
elküldve: 4
receptkönyvben: 50
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsófi.M

Mióta szakács: 2011.11.03.
39 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: muffin
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

krémes cupcake, mascarponekrémes muffin, sütőtökös muffin, almás-sütőtökös muffin mascarponés krémmel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1EDY
1EDY Fri, 2016-02-05 01:42

úgy tudom, hogyha a tejhez citromlét teszek akkor az megtúrósodik. esetleg a citromot először mással kéne összekeverni és akkor talán nem "veszik össze" a tejjel.

1546
margarin 6 dkg
alma 3 közepes db
cukor 15 dkg
barna cukor 12 dkg
tojás 2 db
tej 1 dl
citromlé 1 tk
sütőtök 45 dkg
finomliszt 50 dkg
gyömbérpor 1 tk
fahéj 2 tk
szerecsendió 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
bors 1 kávéskanál
1 kávéskanál
sütőpor 1.5 teáskanál
szódabikarbóna 1 kávéskanál
mascarpone 25 dkg
margarin 6 dkg
vaníliaaroma 1 teáskanál
fahéj 2 teáskanál
barna cukor 20 dkg