Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökös-mézes puszedli

Tökös-mézes puszedli
Tökös-mézes puszedli
187 perc / előkészület: 4 perc főzés: 3 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy osztrák cukrászdában kóstoltam hasonlót, és nagyon ízlett. Mivel apósoméktól kaptunk két nagy darab sütnivaló tőköt, úgy döntöttem, hogy felhasználom a kisült húsát a mézes puszedlihez. Annyira jól sikerült, hogy azóta a férjem egyik kedvenc süteménye lett.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ínyenc mézes puszedli kedvelőknek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. A vajat a mézzel felolvasztjuk.
  3. A liszttel elkeverünk minden alapanyagot, jól összegyúrjuk, és pihentetjük legalább két órán keresztül. Nem kell hűtőbe tenni.
  4. A sütőt előmelegítjük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy apróbb golyókat formázunk belőle.
  6. Durvára vágott tökmaggal megszórjuk, és megsütjük. Jó étvágyat kívánok!
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 450
elküldve: 7
receptkönyvben: 168
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Tornyay Erna

Mióta szakács: 2010.12.15.
10 recept

receptjellemzők

alkalom: Halloween, karácsonyi édességek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézes puszedli, sütőtökös édesség, mézeskalács, édes tökös sütemény

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zebrabara
Zebrabara Wed, 2014-04-09 13:50

Kedves Erna!

Most sül a harmadik tepsi, még egy van hátra, de az elsőnek a felét már majdnem elkóstolgattuk... Nagggyon finom, puha, omlós, illatos.
Kicsit módosítottam a recepten (mint kb az összesen amit kipróbálok, a férjem ki is nevet mindig, minek nézem meg a recepteket, ha úgysem tartom magam hozzájuk), ugyanis nem volt itthon cukor, így ahelyett 10 dkg szétturmixolt datolyát tettem a tésztába, meg két zacskó vaníliás cukrot. Mézeskalács fűszer híján pedig amiket találtam itthon, abból csaptam bele két kiskanállal (fahéj, szegfűszeg, kardamom, szegfűbors, csillagánizs, szerecsendió összetörve). A tészta nekem egész jól viselkedett, igaz, hűtőben pihent vagy 3 órát, meg utána is bőven liszteztem gyúrás-sodrás-nyújtás közben, de szépen lehetett belőle szaggatni egész pici formákkal is.

Köszönöm, biztosan elkészítem még, szerintem simán felveszi a versenyt Karácsonykor a "sima" mézeskaláccsal. :)

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Sun, 2011-12-18 15:06

Én most sütöm másodszor meg. Én nem tudtam kinyújtani és kis golyókat formálni, mert inkább folyós a tészta, így tepsibe kisütöm, mint a piskótát, tetejére diót hintek és nagyon finom.

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Sat, 2011-11-19 23:30

Magyarországon sajnos nem igazán jó minőségűek a lisztek. Én osztrákot használok, lehet ezért más az én puszedlim állaga.

Eszembe jutott egy tipp: a tököt sütés előtt vágjuk fel és tegyük radiátor, vagy bármilyen fűtőtest közelébe kb fél napra, hogy a nedvessége kissé elpárologjon. Ezután süssük meg. Talán így kevesebb liszt kell a tésztába, de nagyon jó ötlet még zabpelyhet keverni bele, az is csökkenti a nedvesség tartalmát. Egyébként a mézespuszedliket lehet evőkanállal is tepsire szaggatni. Örülök, hogy végül az ízre bejött!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2011-11-19 17:12

Kedves Erna! 3 napja megcsináltam a puszedliket, mert volt "kallódó" sült sütőtököm. Fele mennyiségben készítettem, mert ismeretlen úton jártam. Már összeállításkor láttam, hogy ezt nem fogom tudni kinyújtani 2 óra múlva. Így tettem hozzá még egy kis darált zabpelyhet, és az erkélyen éjszakáztattam. Gondoltam, másnap kiszaggatom. Ez meg is történt, de nem figurálisra, hanem igazi puszedli lett belőle. Ugyanis még mindig reménytelen volt a helyzet. Szóval, kiskanállal, szép távolságokra tettem egymástól. A tetejét megszórtam magkeverékkel. A puszedlijeim megnőttek 2-szeres nagyságúra. 2 napig célszerű volt a tepsin hagyni, és naponta forgatni, mert olyan puha "nedves" volt. (Különben nem mertem volna a dobozába tenni.)
Ezt nem reklamációnak szántam, csak tapasztalat közlésnem. Az íze viszont sikert aratott. A sütőtök nem érződik ki, és talán ennek köszönhető, hogy nem lett olyan édes, mint ahogy ismerjük a mézeseket.
Szóval az én sütijeim izomerjei lettek a Tiednek. Köszönet érte: Éva

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Wed, 2011-11-16 16:43

Szia, úgy jön össze a 3 óra, hogy a tök sütése legalább 1,5 óra, aztán várni kell hogy teljesen kihüljön. Ezután lehet csak összeállítani a tésztát. Söt annak sütés elött min. 2 órát kell pihennie. A sütés maga csak 6-8 perc.

evica26
evica26 Wed, 2011-11-16 09:54

Szia! Nekem is van egy csomó sütőtököm, úgyhogy mentem a receptet :) Egy kérdés: ugye nem 3 óráig sütöd, mint ahogy a képhez van írva?! Köszi.

615
tojás 1 db
tojássárgája 3 db
barna cukor 300 g
tejföl 4 ek
vaj 5 dkg
méz 250 g
teljes kiőrlésű liszt 50 dkg
szódabikarbóna 2 tk
mézeskalács fűszerkeverék 0 ízlés szerint
sütőtök 280 g
tökmag 100 g