Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökös-túrós rétes

Tökös-túrós rétes
Tökös-túrós rétes
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát persze, az a legjobb, a tökös-túrós” - búgja szenvedélyesen Pécsi Ildikó a Veri az ördög a feleségét című vígjátékban. A film egy túlfűtött augusztus huszadikán játszódik és igazi gasztro műremek, a legemlékezetesebb szerepet azonban kétségkívül a rétes kapja benne. Almás, meggyes-mákos és tökös-túrós ízűt készítenek a becsiccsentett asszonyok, de mint megtudjuk, utóbbi a legjobb.

Nos, ha kipróbáljátok ezt a receptet, szerintem ti is egyet fogtok érteni ezzel a kijelentéssel, engem megvettek kilóra, az biztos! A rétestésztarecept egyébként univerzális, szóval nyugodtan próbáljátok ki mindenféle töltelékkel!

hozzávalók / 12 adag

rétestészta

tökös-túrós töltelék

kenés, összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

tökös-túrós töltelék

  1. A tököt meghámozzuk, a magokat kanállal kivájjuk, majd lereszeljük. Alaposan besózzuk, és állni hagyjuk egy fél órát, majd amennyire csak tudjuk, kinyomogatjuk belőle a nedvességet.
  2. A kinyomogatott tök súlyának kétszeresét mérjük ki túróból. Keverjünk hozzá egy kevés porcukrot (tudom, fura, de jó ízt ad neki), a tejfölt, a kaprot, valamint az előkészített tököt. Ízlés szerint utánasózunk, és megborsozzuk, majd alaposan összekeverjük.
  3. A tölteléket érdemes a tészta pihentetése alatt elkészíteni, most a receptben csak azért vettem előre, hogy a tészta elkészítése egyben legyen.

tészta gyúrása, nyújtása, tekerése

  1. A rétes- és a finomlisztet egy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a puha zsírt, a sót, az ecetet és a víz kétharmadát. Elkezdjük összedolgozni (érdemes dagasztásra alkalmas konyhai gépet használni, ha van ilyenünk), közben több részletben hozzáadva a víz maradékát.
  2. Addig gyúrjuk-dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes lesz és már alig ragad. Ez géppel nekem 10-15 percet vett igénybe, kézzel valamivel hosszabb a folyamat.
  3. A fényesre dagasztott tésztát rétesliszttel megszórt deszkán picit átdolgozzuk, majd kettévágjuk, és kiolajozott tálcára tesszük. A tetejüket is megkenjük olajjal, majd folpackkal lefedve pihentetjük 1-2-3 órát - közben elkészítjük a tölteléket.
  4. Tiszta abroszt vagy terítőt teszünk az asztalra. A pihentetett tésztát (két adagban) először kézzel kezdjük nyújtogatni, nagyjából úgy, mintha pizzát készítenénk. Ezután tegyük a rétestésztát az abrosz közepére, és óvatosan húzogassuk ki a széleit körkörösen haladva a tészta körül.
  5. Amikor már szép áttetsző a tészta de még nem szakad, akkor tökéletes! A tésztát beszórjuk egy kevés zsemlemorzsával és megspricceljük olvasztott zsírral.
  6. A töltelék kétharmadát-háromnegyedét a tészta egyik oldalán egy vonalban felhalmozzuk, a maradékot pedig foltokban szétszórjuk a tészta "feltekerendő" felületén.
  7. Az abrosz segítségével elkezdjük feltekerni a tésztát. Azért jó szétoszlatni a töltelék egy részét, mert így a külső menetekbe is jut belőle, ami levegősebbé is teszi a kész rétest.
  8. A feltekert rétest kettévágjuk - mivel két adag tésztával dolgozunk, így összesen 4 tekercsünk lesz. A rétesek tetejét megkenjük zsírral, majd tetszés szerint nagy szemű sóval és frissen őrölt fekete borssal díszítjük.
  9. 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 202
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek, karácsonyi édességek, Márton-nap, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: nehéz
kategória: rétes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tökös rétes

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

436
rétesliszt 30 dkg
finomliszt 25 dkg
tojás 2 db
kacsazsír 2 ek
1 kávéskanál
ecet 1 ek
víz 2 dl
közönséges tök 1 közepes db
0 ízlés szerint
tehéntúró 75 dkg
porcukor 1 ek
tejföl 3 dl
kapor 0.5 csokor
bors 0 ízlés szerint
kacsazsír 6 ek
zsemlemorzsa 4 ek