Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött dagadó Lecsólány konyhájából

Töltött dagadó Lecsólány konyhájából
Töltött dagadó Lecsólány konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A töltött dagadó nálunk vasárnapi fogás, apukám receptje szerint. Főleg télen készítjük, vagy amikor a fagyasztóból véletlenszerűen előbukkan egy alkalmas húsdarab, mint például múlt vasárnap is. Az ember sokszor azt sem tudja, a tölteléket enné inkább, vagy a húst, vagy a tölteléket... nem lehet vele betelni.

hozzávalók / 8 adag

A húshoz

A sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. A húst óvatosan, hogy ki ne lyukadjon éles, hegyes késsel felszúrjuk, majd centiről-centire haladva végigvágjuk a belsejét, hogy aztán megtölthessük (az esetleges lyukakat bevarrjuk).
  3. A tejet kissé megmelegítjük, a zsömlékre öntjük.
  4. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk és a vajon folyamatosan kevergetve kb. 2 perc alatt kissé megpirítjuk.
  5. A zsömléket alaposan kinyomkodjuk, a tojással, a petrezselyemmel összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Nem túl szorosan megtöltjük a masszával a húst, a nyílást bevarrjuk és a zsírral kikent tepsibe fektetjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, kb. 1 óra alatt szép pirosas barnára sütjük.
  7. A húst tálalás előtt kb. 20 percig pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnát és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sült burgonyával, burgonyapürével tálaljuk. Kínálhatunk mellé friss salátát, savanyúságot vagy kompótot is.  
  8. Ha marad másnapra, akkor hidegen, csak salátával tálalva finom, könnyű ebéd vagy vacsora is lehet.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x26x5 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 555
elküldve: 7
receptkönyvben: 141
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Lecsólány

Mióta szakács: 2012.09.06.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
alkalom: karácsonyi receptek, karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött sertésdagadó, tojásos töltelékkel töltött hús, sertésdagadó petrezselymes töltelékkel töltve

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Mon, 2012-10-29 15:48

Ez a gyerekkorom tölteléke! Nálunk dagadóba, csirkébe így csinálta Édesanyám és Nagymamám. Köszönöm, hogy megoszttottad velünk, hamarosan én is így készítem a családomnak.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-10-28 19:42

Kedves lecsólány!
köszönöm:-o
Nálunk is így van, elkezdődik a hús evés, némi töltelékkel, aztán rájön a család, nahát a töltelék milyen finom :-o , és azt kezdi el enni, mondjuk a burgonyapüré a menő itt hozzá,...aztán jaj a hús is, és felváltva, de mivel tudom, hogy a család kedvence a töltelék, mindig többet csinálok, és a hús mellé is szoktam tenni, ami csak töltelék, gombóc vagy rúd formájában alakítva, így nincs veszekedés, hogy ki ette ki a húsból a tölteléket, -ami egyébként együtt lenne fincsi, de hát gyerekekkel és férjjel ne húzzunk ujjat. Ezért lett a pót töltelék ötletem.:-o Eddig még bevált.
Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni.
Éva-A.

1186
sertésdagadó 1.8 kg
zsemle 2 db
tej 2 dl
vaj 2 dkg
petrezselyem 1 csokor
tojás 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sertészsír 3 ek