Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött édes kelt kuglóf

Töltött édes kelt kuglóf
Töltött édes kelt kuglóf
38 perc / előkészület: 30 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó meleg, friss, laktató, finom, édes második fogást szerettem volna készíteni. Nem a szokásos formában, ezért bár kelt tészta, de csodásan megsült, puha, kívülről csodás aranybarna kis kuglóffá sült, zöldségleves után nagyon, de nagyon finom volt, jól sikerült. :-) Délutáni uzsonnának is nagyon jó, finom tejjel, - vacsorára egy darab se maradt.:-)) Elfogyott: a család, és az én nagy örömömre! :-)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez és a tálaláshoz

ajánlat

Narancsdzsemmel, csokisziruppal tálaljuk, esetleg finom friss tejjel, tízóraira, uzsonnára. :-))) Ha a sütő jól be van melegítve, akkor az első adag 8-10 perc alatt, a továbbiak kb.6-8 perc alatt lesznek kész, figyelni kell, ha szép ún. zsemleszínűen aranybarna, már kiszedhető. Csodásan megkel.:-))) Minden alkalommal feltétlenül kevés olajjal a formát kenjük ki, és úgy tegyük bele a következő adag kisütni való töltött tésztadarabot. Nem fog olajos maradni! A tészta pedig, ha a töltés után, szépen szorosan összefogtuk, és újra gombóccá formáztuk, nem fog kinyílni. 

Rengeteget számít: a tészta alapos kidolgozása,- a jó, duplájára kelesztése, -az átgyúrás utáni formálás, ebben az esetben a gombócok, és azok pihentetése és újra kelése, -majd ha megtöltöttük, megint  újra kel, - a sütés alatt is kel, -ezáltal lesz csodálatosan megkelve, puha és finom a tésztája. :-)

Legközelebb valami sósabb töltelékkel próbálkozok, ebbe a mini kuglófformába.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba beletesszük a lisztet, cukrot, sót, vaníliás cukor, tojásokat, margarint, vajat, és kézzel összemorzsoljuk.
  2. Bögrébe a langyos tejet a cukorral, és a friss élesztővel felfuttatjuk.
  3. Beleöntjük a lisztes tálba, és jó alaposan összedolgozzuk, majd letakarva konyharuhával, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. A formát kiolajozzuk, a sütőt begyújtjuk.
  5. Ha megkelt a tészta, kb 24-30 gombócot formázunk (ha kevesebb, akkor a gombóc nagyobb, ha több, akkor a gombóc kisebb. Négyszeri alkalommal kell sütni a kuglófformával, ha 24-et készítünk, ötszöri alkalommal, ha 30-at készítünk.)
  6. A gombócok ezalatt az idő alatt (kb 15 perc) még szépen keltek, álltak.
  7. A gombócok közepébe mélyedést nyomunk, és olyan alakja lesz, a gombócnak,  mint egy nyitott tenyérnek, amit kicsit behajlítunk, így belefér akár egy kis labda is, de ide : ebbe teszünk 1 kk dzsemet, majd a tésztát, összefogjuk, bezárjuk, és megtöltjük ilyen módon az összes gombócot.A gombócok a megtöltés után, még szépen kelnek.
  8. Betesszük a formába, és a meleg sütőben a középső rácsra téve aranybarnára sütjük.
  9. Kivesszük a sütőből, várunk 4-5 percet, hogy ki tudjuk szedni, majd újra picit olajozzuk a formát, bele a következő adag gombóc, és kisütjük.
  10. Ha kisült az összes gombóc, amit egy jénaiba szedtünk ki, tálaljuk: narancsdzsemmel, és a Nesquik sziruppal. A gombóc ebben a sütőformában kis kuglóffá alakul át, mire kisül, csodás alakú és kelt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x5x26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 515
elküldve: 0
receptkönyvben: 80
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt tészta mini kuglófformában sütve, édes töltött-kelt minikuglóf, minikuglóf kelt tésztából-töltve

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gyöngyi Bt.
Gyöngyi Bt. Sat, 2013-11-16 18:57

Szia! Én is megsütöttem ma, az íze nagyon finom lett de nem így nézett ki! Olyan lett, mint a kuglóf formában sült bukta, szét lehetett választani a gombócokat. Mi lehetett a baj?

1266
finomliszt 100 dkg
2 kk
cukor 4 ek
tojás 4 db
tej 2 dl
friss élesztő 5 dkg
cukor 1 teáskanál
vaj 10 dkg
margarin 15 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
napraforgó olaj 1 ek
narancsdzsem 360 g
csokiszósz 4 ek
narancsdzsem 4 ek