Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött gombakalapok vörösboros mártásban

Töltött gombakalapok vörösboros mártásban
Töltött gombakalapok vörösboros mártásban
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a fogást a Gundel étterem újjászületésének tiszteletére kreálták, és azóta folyamatosan jelen van az étlapon is. Még régebben a honlapjukat böngészve botlottam bele a receptbe, hát azóta nálunk is többször vendégeskedett már a tányéron. A végeredmény nagyszerű ízharmónia. Akár a karácsonyi menüsor részeként is el tudom képzelni.

hozzávalók / 3 adag

A töltött gombához

A mártáshoz

ajánlat

Ha kisebb méretű gombákból készítjük (4-5 cm átmérőjű), akkor az elején ne 6, hanem 8 kalapot tegyünk félre töltenivalónak. Az eredeti receptben is így szerepel. Meleg előételként kínálhatjuk önmagában, de ha főételnek szánjuk, akár rizzsel együtt is tálalhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombákat alaposan megmossuk és hat nagy fejet közülük félre teszünk. A maradék gombát és a tönköket felaprítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk 1,5 ek vajon, majd hozzáadjuk a felaprított gombát és tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a szintén felaprított petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. A lángot kisebbre véve hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a lisztet is és további 5 percig pirítjuk. Lehúzva a tűzről 1-2 percnyi hűlés után a töltelékhez keverjük a tojássárgákat is.
  2. A félretett gombák tetejéből levágunk egy-egy vékony szeletet ügyelve arra, hogy a belseje ne sérüljön. A gombakalapokban egyenlően elosszuk a tölteléket és befedjük a tetejükkel.
  3. Egy serpenyőben megolvasszuk a maradék vajat, majd a töltött gombákat rátéve addig pirítjuk, míg az aljuk kissé megbarnul. Ezután áthelyezzük őket egy kivajazott jénai tálba és előmelegített sütőbe toljuk, hogy a teteje is szépen megpiruljon (kb. 10 perc).
  4. A mártáshoz egy lábasban a bort és az alaplevet kb. a felére beforraljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A keményítőt kis vízzel elkeverve hozzáöntjük és még pár percig forraljuk. 
  5. A gombákat a mártással leöntve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 821
elküldve: 0
receptkönyvben: 158
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Szaszy

Mióta szakács: 2010.09.28.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

gombapéppel töltött gomba, gombafejek vörösbor mártásban

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

395
gomba 45 dkg
vaj 3 ek
vöröshagyma 1 kis fej
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 4 ek
finomliszt 2 evőkanál
tojássárgája 2 db
száraz vörösbor 4 dl
alaplé 2 dl
étkezési keményítő 0.5 csapott ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint