Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta 2.

Töltött káposzta 2.
Töltött káposzta 2.
190 perc / előkészület: 60 perc főzés: 130 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezen a télen még nem készítettem töltött káposztát, csak vendégségben volt szerencsém hozzá. Úgy gondoltam, mivel mindjárt itt a tavasz, ideje főznöm egy jó adaggal. Én ezzel el is búcsúztattam a telet.
 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposzta levéből egy bögrényit félreteszünk az esetleges utóízesítéshez, majd a káposztát felengedjük vízzel, átöblítjük, aztán kinyomkodjuk.
  2. A sertésoldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
  3. A hagymát felkockázzuk és fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
  4. A darálthúshoz hozzáadjuk a dinsztelt hagymát és a megmosott rizst, a tojásokat, a sót, a borsot és az őrölt paprika felét, majd jól összegyúrjuk.
  5. A káposztaleveleken lévő vastag eret elvékonyítjuk és megtöltjük a darálthúsos keverékkel. A levelek közepébe 1-1,5 púpos ek tölteléket helyezünk. Előbb a levél alsó részét, majd a két oldalát ráhajtjuk és szorosan feltekerjük.
  6. Egy nagy (kb. 8 literes) fazékba beleszórjuk az aprókáposzta 1/3 részét, ráhelyezzük a töltelékek és a feldarabolt oldalas felét, betakarjuk aprókáposztával. Aztán újból a töltelékeket, az oldalast tesszük rá és végül aprókáposzta következik.
  7. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 2- 2,5 liter) és feltesszük főni.
  8. Kb. 2 óra múlva, amikor a káposzta és a töltelék is megpuhul, nagyon vékony rántással berántjuk.  A rántáshoz a maradék zsíron a lisztet világos zsemleszínűre pirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprika másik felét és 2 dl hideg vízzel felengedjük, majd ráöntjük a káposztára, megpróbáljuk jól eloszlatni.
  9. A tejföl felét ráöntjük a káposztára és összeforraljuk.
  10. A tejföl másik felét tálaláskor kínáljuk.

  • elkészítettem: 38 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 112 208
elküldve: 19
receptkönyvben: 985
elkészítve: 46/62
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: római tál receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

atina74
atina74 Wed, 2012-12-19 11:40

Moncsa!
nem lehet,hogy sok volt a víz mennyiség?csak a gombócok közt kell lenni víznek a tetején már nem

Bubu46
Bubu46 Fri, 2012-03-30 06:24

Tél búcsúztatónak én is elkészítem még idén. Én az utóbbi időben egy marék káposztát összevágva belegyúrok a töltelékbe - ettől sokkal lazább lesz .Oldalas helyett nálunk füstölt csülök kerül az apró káposztába - módjával . A többit én is így csinálom és naaaaagyon fincsi ! Kellemes nyuszikázást !

Manolya
Manolya / Manolya Tue, 2012-02-07 18:21

Én ma készítettem el, még nem tudom mennyire finom, egyet megkóstoltam még a rántás előtt, kíváncsi vagyok mert nagy kedvencem, de jónak tűnik. Köszi

szuszi
Jolán / szuszi Thu, 2011-12-15 09:19

Kedves MOncsa!
Én úgy rántom be a töltött káposztát, hogy amikor megfőttek a töltelékek óvatosan kiveszem őket. Ilyenkor lehet szét adagolni. Elkészítem a rántást, amit a káposzta levével öntök fel. Érdemes a kézi habverővel folyamatosan keverve csomómentesíteni, majd ezt öntöm az apró káposztára és jól felfőzöm. Ekkor még lehet kicsit utánízesíteni is ha szükséges. Így biztosan nem lesz csomós .
üdv Jolán

szuszi
Jolán / szuszi Thu, 2011-12-15 09:10

Ez egy klasszikus és egyben nagyon finom töltött káposzta. Ami még nagyon fontos, hogy jó ízű káposztát vásároljunk. Ha a káposzta stimmel, akkor biztosak lehetünk a sikerben. Én még szoktam néhány babérlevelet dobni a sorok közé, valamint kb. 1 dl sűrített paradicsomot is löttyintek rá.
üdv Jolán

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-03-28 17:08

Kedves Moncsa !
Ahogy írod, mindent jól csináltál, mégsem lett jó a végeredmény.Biztonságból, ha úgy gondolod kötözd össze a töltelékeket legközelebb. A válaszodat olvasva még arra tudok gondolni, hogy nagyon erős tűzön főzted, az okozta a bajt.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci Sat, 2011-03-26 17:57

Kedves Moncsa !
Pont a napokban főztem töltött káposztát ezen receptem alapján. Nagyon finom lett. A töltelékek nem estek szét. A két óra főzési időt betartva épp a legjobb állagú lett a káposzta, a töltelék és az oldalas is.
Most felturbóztam egy kis füstölt kolbásszal is, nem rontotta el.
Én a cérnával való összekötözést még soha nem alkalmaztam. Persze jó szorosra kell becsavarni a
levelekbe a töltéseket és nem szabad kavargatni, zutyulni a töltött káposztát, elég, ha néha megrázogatjuk.
Üdv.: Muci

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2011-03-27 18:54

Kedves Muci!
A toltelekek mar a legelejen szetestek, a forrastol: feldobta a leveleket a tetejere, a toltelek szetfott a vagott kaposztaban (pedig nem volt nagy langra allitva). Az meg, hogy nem kavargatom, szerintem eleg egyertelmu... hozza se nyultam a masodik ora vegeig, amikor raontottem a rantast, es akkor is csak kicsit razogattam meg, aminek az lett az eredmenye, hogy a rantas osszeallt a tetejen. Szorosan csavartam be, amennyire lehetett, anelkul hogy eltepnem a leveleket. Hat ennyi. Amugy izre nem volt rossz. Csak ronda. Legkozelebb cernazom :)

Bretagne
Bretagne Fri, 2018-12-21 00:08

Igaz régi a hsz-od, azóta már tudod mi volt a baj-soha nem szabad nagyon szorosra tekerni, a rizsnek hely kell ha fől, dagad-duzzad... :))

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2011-03-26 12:37

Borzaszto lett.
A husgombocok forras kozben kicsavarodtak a kaposztabol es szetfottek, annak ellenere, hogy rendesen be voltak csomagolva a levelbe es betakarva reszelt kaposztaval, ahogy a receptben irja.
Meg emlekszem, hogy a nagymamam anno cernaval korbecsavarta a levelbe csomagolt husokat, de mivel itt nem irta, gondoltam, nem kell, egyben marad... hiba volt :(

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 13:23

Nyolctagú családból 6 töltött káposztát imádó felnőtt. Hol van akkora pataki tál, ami elég lenne az adagunkhoz ????

855
darált sertéshús 70 dkg
sertésoldalas 60 dkg
rizs 20 dkg
savanyú káposzta 1.5 kg
káposztalevél 12 db
vöröshagyma 1 nagy fej
tojás 2 db
fűszerpaprika 4 teáskanál
bors 2 kk
1.5 tk
sertészsír 5 dkg
finomliszt 2 evőkanál
tejföl 4.5 dl