Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta - nem töltve

Töltött káposzta - nem töltve
Töltött káposzta - nem töltve
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az elnevezését azért kapta, és az elkészítésén azért változtattam ennek a kedvelt ételünknek, mert sokáig mindig a hagyományos módon, szépen levélbe töltögetve készítettem.
Aztán egy idő után arra lettem figyelmes, hogy mivel én nagyon szeretem a káposztaleveleket is, míg a család többi tagja nem annyira, sokszor a tányéromban kötöttek ki a levelek. Én meg csak ettem  a leveleket, ettem a leveleket ...... töltelék nélkül :-).
Így egyszer csak, a legközelebbi töltött káposztánál elmaradtak a levelek. 
Voltaképp egyszerűbb is, gyorsabban is elkészítem, és nem is hiányzik.

hozzávalók / 10 adag

A töltelékhez

A káposztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez a hozzávalókat a rizs kivételével jól összedolgozzuk. A tisztára mosott, jól lecsöpögtett rizst csak a legvégén adjuk hozzá. Ezt is jól beleforgatjuk.
  2. Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor kimossuk, és alaposan kicsavrjuk.
  3. Egy nagyobb edényben az olajból, a vöröshagymából egy alapot készítünk, mintha pörköltet kezdenénk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát is.
  4. Nagyjából az egyharmad részét a hagymának ki is vesszük az edényből, félretesszük, ezt a rétegek közé tesszük majd.
  5. Az edény alján lévő hagymára teszünk kb. 1- 2 cm magasan a káposztából, majd a töltelékből golyókat formálunk, és a káposztára szép sorjában ráhelyezzük.
  6. A felszeletelt kolbászból, szintén kb. az egyharmadát a golyók közé tesszük, egy kevés nem túl apróra vágott fokhagymát szórunk, és esetleg meg is borsozhatjuk.
  7. Majd folytatjuk a következő sorral. Újból káposzta, hagymás alap, golyók...
  8. A tetejére káposzta, pár szelet kolbász és egy kevés a paprikás-hagymás alapból kerül, és megborsozzuk.
  9. Óvatosan felöntjük annyi, lehetőleg forró vízzel, hogy elfedje, sőt egy kicsit magasabbra is érhet.
  10. Miután felforr, közepes lángon főzzük. Megkóstolhatunk egy tölteléket, és ha puha a rizs, akkor már biztos, hogy jó is.
  11. Tálaláskor tejföllel nyakon önthetjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 159
össznézettség: 146 428
elküldve: 30
receptkönyvben: 662
elkészítve: 71/87
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

savanyú káposztás egytál húsgombóccal, húsos-savanyú káposztás egytálétel

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Sun, 2018-01-07 14:15

Ez A töltött káposzta innentől nálunk - nagyon jók az arányok, és nagyon finom! Köszönöm a receptet! :)

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2018-01-07 17:25

Köszönöm én is, és örülök, hogy segítségedre volt a receptem!
Üdv :) Vici

kobra
Kobra / kobra Sat, 2017-01-28 16:14

Régebben mindig anyum készítette a töltött káposztát, de már egy ideje nekem is meg kellett tanulnom. A Te receptedet választottam, némi változtatással. Zsírt használok és a töltelék mellé nagyobb szeletekre vágott oldalast v. bőrös császárt is dugdosok. Egy kis füstölt tarjával is kipróbáltam egyszer. Minden módon nagyon finom, a régi ízeket idézi fel.

terranova56
terranova56 Mon, 2015-05-25 06:15

Én sem szeretem a levelet, és úgy csinálom ahogy írod, annyi változtatással, hogy sajnáltam a káposzta kicsavart levét, ezért úgy gondoltam fele-fele arányban keverem az édes és savanyú káposztát, és így is jó lett. Annyit már elértem a barátaimnál, hogy csak a fele tölteléket csavarják levélbe, és így is, ha marad valamennyi csak a levélbe csavart.
üdv: Ticcsi

Buena Vista
Buena Vista Mon, 2014-12-22 19:22

Ez valami elképesztő! Soha éltemben nem főztem még bonyolultabb étkeket. Sütni szoktam, de a főzés az más. Szüleim már nem élnek és karácsonyra szerettem volna olyan káposztàt főzni, mint amilyet ők csináltak. Hát nem semmi, ez a recept pont olyan! Életem első káposztája isteni finom lett. Igaz ipari mennyiség lett belőle, de nem bánom. Nagyon köszönöm a receptet! Csak azért regisztráltam most, hogy ezt leírhassam neked kedves Vicikó! Boldog Karácsonyt! :-)

mona811
mona811 Mon, 2013-12-16 21:28

Sziasztok,én épp most főzöm az első adagot,az aljára gombócokat tettem,a tetején előfőzött kelkáposzta levélbe göngyöltem egy sort!Már most jól néz ki.

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2013-12-17 11:33

Szia!

Örülök, hogy elkészítetted a receptem alapján.

De lenne egy kérdésem. Mégpedig, hogy miért kelkáposzta levelet használtál? Ez egy tájjellegű, vagy családi szokás, vagy csak úgy próba akar lenni?
Mert általában ha nem savanyú káposzta levelet, és káposztát használnak, akkor a leforrázott édes káposzta leveleit szokták tölteni.
Tényleg kíváncsi vagyok? Örülnék, ha megírnád.

Remélem ízlik a már elkészült töltött káposzta! :)

Üdv:-) Vici

mona811
mona811 Tue, 2013-12-17 16:51

Üdv!Nagyon fini lett,ezt egy régi ismerősöm mutatta és nekem nagyon megtetszett ez a megoldás,plusz én vegyes darálthússal főzöm,fele sertés fele borjú.
A kelkáposzta fiatalabb leveleit használom fel,levágom a hátulján a vastag eret,így könnyebb feltekerni.Mi Németországban élünk és nem nagyon lehet itt egész savanyított káposzta levelet kapni.

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-12-18 10:51

Szia!

Örülök, hogy jól sikerült!

Továbbra is érdekes nekem a kelkáposztás változat, de biztos vagyok benne, hogy semmit sem ront rajta. :)

Igen, ismerem én is németországi savanyú káposzta helyzetet, még igazán finom, apró savanyút k. sem könnyű beszerezni. Szinte mindegyikben van fehérborecet, ami elviszi más irányba az ízét, a miénkhez képest.

De a lényeg, hogy jó lett, és ízlik!

Köszi, hogy visszajeleztél!

Üdv:-) Vici

katica86
Katica86 / katica86 Fri, 2013-08-30 19:14

Kedves Vici! Szüleim nemrég Erdélyben jártak, ahonnan hoztak nekem egy gyönyörűséges cserépedényt. Az edényt a Te recepteddel próbáltuk ki (sajnos nem kemencében, csak a tűzhelyen:) és igazán jól sikerült! Nagyon finom volt, főleg másnapra értek össze az ízek. Köszönjük ezt a csodás receptet! :)

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-08-31 20:53

Kedves Katica!

Igazán örülök, hogy igazán jóra sikerült az edényavatás! :)
Nagyon szívesen a receptet, és köszi, hogy visszajeleztél!

Üdv:-) Vici

papp73
papp73 Mon, 2013-03-25 07:42

Sziasztok! Megfőztem, nagyon szuper kis recept, jó a hús és a káposzta aránya, jók a fűszerek (nekem picit több só ment bele, de hát a só mennyisége mindig izlés dolga) szuper kis recept! Köszönöm szépen a receptet! Mónika

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-03-25 10:01

Örülök, hogy ízlett, kedves Mónika!
Köszi, hogy meg is írtad! :-)

Üdv:-) Vici

verne57
verne57 Thu, 2012-12-20 12:27

Volt mikkor igy készítettem és nagyon finom .De nálunk szeretik a káposztába csavart husit igy kénytelen vagyok igy csinálni .

nagy marika
nagy marika Sun, 2012-06-17 04:06

MAR 3X MEGFOZTEM.UGYAN OLYAN FINOM LETT MINT AZ IGAZI TOLTOTT KAPOSZTA.ES OLYAN JO HOGY NEM KELL A KAPOSZTA LEVELEKKEL BABRALNI.
NAGYON SZEPEN KOSZONOM A RECEPTET.

szolkov
szolkov Wed, 2011-12-21 12:58

Szia Vici! Elkészítettem és isteni lett! Köszönöm a receptet:)))
Ja, én tettem bele pár babérlevelet, felénk így szokás, de semmi máson nem változtattam ;-)

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2011-12-23 00:26

Kedves szolkov!
Örülök, hogy finom lett a káposztád! Váljék egészségetekre!
Nálunk a piaci káposztában néha találok babérlevelet, de biztos a tieid még javítottak is rajta!
Boldog Karácsonyt kívánok Neked!
Üdv: Vici

Bertalucia
Bertalucia Sat, 2011-10-08 22:04

Ugyan ebből az okból álltam át én is erre készítési módra. Így viszont a párom hiányolta a "lapukat" bundát.
Ezért a sorok közé úgymond takaróként be szoktam tenni egy -egy levelet is. Így aztán igaz lesz, hogy a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2011-10-09 18:23

Kedves Bertalucia! Nagyon találékony vagy, gratulálok! És az ominózus káposzta is " megmarad " ? :-)))) ( csak vicc volt!) :-) Üdvözöllek: Vici

wkata
wkata / wkata Sat, 2011-10-08 11:51

Én is mindig megkaptam a leveleket,töltelék nélkül,aztán elegem lett ebből,és már én is így készítem régóta.Nagyon guszta a töltetlen"töltött káposztád"Gyönyörűűűűűűű!!

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2011-10-08 17:03

Szia Kata! Ugye milyen bosszantó csak leveleket enni? :-) Ezt már egyébként többektől hallottam, hogy így jártak. De megoldottuk! :-)) Ja, köszi és örülök, hogy tetszettek a pucér töltött káposztáim :-))) Üdv: Vici

635
darált sertéshús 1.5 kg
tojás 3 db
2.5 tk
fűszerpaprika 5 tk
bors 1 tk
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 8 gerezd
rizs 200 g
savanyú káposzta 2 kg
repceolaj 1.5 dl
vöröshagyma 2 közepes fej
fűszerpaprika 4 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
bors 0 ízlés szerint
lángolt kolbász 15 dkg
tejföl 175 g