Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta pataki tálban

Töltött káposzta pataki tálban
Töltött káposzta pataki tálban
220 perc / előkészület: 40 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyi ajándékba pataki tálat kaptam. Recepteket keresve bukkantam erre: karácsonyi készülődéskor is jó hasznát lehet venni a pataki tálnak.
Ne feledjük a vizet pótolni, mert a rizs amúgy is elissza a levét, de itt még a cserép is hozzájárult ehhez.
Vigyázat! Így sütőben, lefedve sütve jobban benne maradnak az ízek, ha nagyon savanyúnak érezzük a káposztát, érdemes átmosni.
A recepthez jó étvágyat és nagyon boldog Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos vízbe beáztatjuk a pataki tálat.
  2. A káposztalevelek vastag erét kivágjuk, és az ér mentén megfelezzük (így 30 db-ot kapunk).
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és apró kockára vágjuk.
  4. A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, a fele vöröshagymát, a fokhagymát, tojást. Sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával ízesítjük.
  5. Alaposan összegyúrjuk, és ha szükséges, utánfűszerezzük. (Ne feledjük, hogy a savanyú káposzta önmagában is sós, így a tölteléknek nem kell sósnak lennie.)
  6. A töltelékből kis adagokat csípünk, és a levél egyik sarkába rakjuk. Feltekerjük a levelet, miközben a széleket folyamatosan "betűrjük", hogy ne essen szét a töltelék.
  7. A pataki tál aljába tesszük az aprókáposzta harmadát. Rászórjuk a maradék vöröshagyma felét és sorban rárakjuk a töltelékeket.
  8. Amikor egy sor megtelt, rátesszük a maradék káposzta felét, amit megszórunk az apróra vágott vöröshagymával.
    Kb. a második réteggel el is fogy a töltelék. Ezt beborítjuk a maradék káposztával és rátesszük a feldarabolt füstölt húst.
  9. A zsírból és lisztből rántást készítünk, amibe pirospaprikát teszünk. Felengedjük vízzel és ráöntjük a káposztára. Vízzel felengedjük, hogy az egészet ellepje.
  10. Rátesszük a fedelét és hideg sütőbe tesszük főni. Kb. 2,5-3 óra alatt készül el. Közben ne feledjük az elfőtt, elpárolgott levet meleg vízzel pótolni.
    Tejföllel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 60 415
elküldve: 9
receptkönyvben: 307
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
konyhatechnológia: római tál receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta csepépedényben, csepépedényben készült savanyú káposzta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zakmar
zakmar Thu, 2017-09-21 05:56

Nem kötözködni akarok, de írod, hogy a végén rátesszük a füstölt húst, a receptben csak füstölt hús kocka szerepel, most akkor kocka vagy hús?
Egyébként jónak tűnik, ebben a hidegedő időben jó is az ilyen illatos étek! :) :)

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Thu, 2017-09-21 08:56

Kedves zakmar!
Elnézést kérünk, szerkesztői hiba folytán került a hozzávalók közé oda nem illő alapanyag. Most korrigáltuk a receptet.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

zakmar
zakmar Thu, 2017-09-21 16:02

Á nincs semmi gond, csak furcsának találtam, aki meg úgy készítette el, hát az úgy járt! :) Köszönöm válaszát kedves Anna :)

herzsi58
herzsi58 Wed, 2012-12-19 18:44

Szia Zederta!
Nagyon megtetszett a recepted, szeretném ezt a fajta töltött káposztát kipróbálni, kérdésem az lenne, hogy hány fokon sütöd, /főzöd/?
üdv:Erzsi

visnyoo
visnyoo Sun, 2011-02-13 11:03

Szia:-)
Lenne egy kérdésem. Régóta van pataki tálam és majdnem ugyanígy csinálom a töltött káposztát is egy nagy lábasban, annyi a különbség, hogy én teszek bele babérlevelet meg örölt köményt is, de soha nem mertem patakiban csinálni, mert 5 felnőttre készülne (ebből 3 jóétvágyú pasi:-) ) és "szemre" kicsinek tartottam a tálat. Ez a mennyiség szerinted hány "emberes"?
üdv.
Zsuzsa

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2011-02-13 11:12

szia Visnyoo!
ebből az adagból 30 db kisebb/közepes töltelék készült. szerintem többen ettünk belőle, mint hatan, de úgy kalkuláltam, hogy 5 db tölelék egy főre biztosan elég.
a nagyobb étkűeknek persze lehet beletenni egy szép adag füstölt húst, az biztosan segít ;-)
üdv,
toma

631
káposztalevél 15 közepes db
savanyú káposzta 500 g
darált sertéshús 750 g
rizs 150 g
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
tojás 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
füstölt tarja 50 dkg
mangalica zsír 1 ek
finomliszt 2 csapott ek
tejföl 2 dl