Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposztafej

Töltött káposztafej
Töltött káposztafej
210 perc / előkészület: 80 perc főzés: 120 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Földközi-tengeri hajóutunk során finomabbnál, finomabb ételekkel kényeztettek bennünket. A közös vacsorák alkalmával megtárgyaltuk kinek mi ízlett legjobban. Ilyenkor egymást licitálva előkerültek az otthoni kedvenc ételek receptjei is. Ez a töltött káposztafej az egyik utastársam specialitása volt, lejegyeztem, és most kipróbáltam.

hozzávalók / 4 adag

A káposztához

A főzéshez

A kész káposzta tetejére

ajánlat

Friss kenyeret, esetleg tejfölt kínáhatunk mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát óvatosan kivájjuk úgy, hogy ne essen szét, és kb 1 cm vastag maradjon. Előbb a torzsáját vágjuk ki, majd levelenként eltávolítjuk a belsejét, ha így nem boldogulunk, jöhet a karalábévájó, és azzal kaparjuk megfelelő vastagságúra. Egy káposztalevelet tegyünk félre.
  2. A kivájt káposztabelsőt lereszeljük, vagy aprítógéppel összezúzzuk. 0,5 tk sóval beszórjuk, és 2 ek zsíron megpirítjuk, ahogy a káposztás tésztához szokás.
  3. A hagymát meghámozzuk, és felaprítjuk.
  4. A füstölt szalonnát felkockázzuk, és kisütjük.
  5. A szalonna zsírján a hagymát üvegesre dinszteljük.
  6. A füstölt tarját nagyon apróra felkockázzuk, vagy ledaráljuk.
  7. A tölteléknek való dinsztelt káposztát, hagymát , füstölt tarját, pirított szalonnát a nyers darált hússal, a két nyers tojással, 3 ek zsemlemorzsával összedolgozzuk, ízesítjük 2 mk őrölt borssal és 1 tk sóval.
  8. A jól összedolgozott töltelékkel szorosan megtöltjük a káposztafejet, a félretett levéllel a nyílást betakarjuk.
  9. Egy nagy kb. 6 literes fazékban vizet forralunk, amibe kb. 5 tk sót teszünk.
  10. A káposztát szorosan bekötjük egy tiszta konyharuhába, és fakanál segítségével belelógatjuk a vízbe, és kb 2 óra hosszát főzzük, ügyelve, hogy a víz gyengén forrjon, inkább gyögyözzön.
  11. Amikor a káposzta megfőtt, kiemeljük a vízből, lecsurgatjuk, kibontjuk a konyharuhából, és óvatosan tálra helyezzük.
  12. 4 ek zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk úgy, hogy folyós legyen, és a káposztafejre csurgatjuk.
  13. Kb. 20 perc pihentetés után úgy szeleteljük, mint a tortát.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 5 551
elküldve: 2
receptkönyvben: 94
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: szilveszter, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

darált hússal-szalonnával töltött káposztafej, töltött káposzta másként

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

heart
sunshine / heart Wed, 2016-06-08 20:32

Gondolom lehet ezt kuktaba fozni,nem? Ugy gyorsabb,nem kell 2 ora. Kiprobalom olyan izesitessel, mint a fasirt,vagy hagyomanyos toltott kaposzta.

Muci
Muci / Muci Sun, 2016-06-12 16:33

A kuktában való főzését nem javasolom, mert szétesik az egész.
Üdv. : Muci

Daron
Daron Mon, 2014-03-24 23:33

Köszönöm nagyon bejött ez a recept/ötlet. :) Egy kis gombával spékeltem meg a tölteléket.

Zsófi69
Zsófi69 Wed, 2012-08-29 18:28

Nagyon ötletes! Kicsit macerásnak tűnik, de biztos megéri. Hamarosan ki is próbálom. Mentettem és gratula!

746
káposzta 1.5 kg
vöröshagyma 10 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
füstölt-főtt tarja 15 dkg
sertészsír 2 ek
sertéscomb 15 dkg
bors 2 kk
1.5 tk
tojás 2 db
zsemlemorzsa 3 ek
víz 5 l
5 teáskanál
zsemlemorzsa 4 ek
napraforgó olaj 1 dl