Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött karaj Biri36 konyhájából

Töltött karaj Biri36 konyhájából
Töltött karaj Biri36 konyhájából
110 perc / előkészület: 30 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek nagyobb darab húsokat, különféle töltelékekkel megtölteni, és egyben megsütni. Nagyon jó a zamatuk, garantált a kiszáradás elkerülése, és nagyon finomak is.

hozzávalók / 4 adag

Sütés

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Sütés

  1. A karajt hosszában kb. a szélességének a háromnegyedéig bevágjuk úgy, hogy a két vége előtt kb. 1-1 cm-el kezdjük és hagyjuk abba a vágást, vagyis hosszában zsebet vágunk a húsba. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, félretesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
  2. A masszát beletöltjük a karajon vágott zsebbe, majd hústűkkel összezárjuk, és a jobb tartás miatt, ahogy a képen is látható, átkötözzük. (Én természetes spárgát szoktam használni, de lehet ez pamutcérna is, csak nylon ne legyen!)
  3. A töltött karajt sütőzacskóba tesszük, teszünk a zacskóba egy nagy kanál libazsírt (lehet olaj vagy sertészsír is), és öntünk bele kb. 1 dl fehérbort is a párolás miatt. Amikor a zacskóban szép pirosnak látjuk a húst, kibontjuk, lehúzzuk a zacskót, és még a tepsiben a kisült lével, ha szükséges, kicsit tovább sütjük. Ha elég puha a hús, akkor erre nincs már szükség.
  4. A sütés után rögtön megkenjük mézzel a húst, ettől egy kellemes, pikáns ízt kap még.

Töltelék

  1. A két kisebb csirkemájat elkaparjuk, egy tálba rakjuk. A zsemléket beáztatás után kicsavarva a májhoz adjuk, beleaprítjuk a csokor petrezselymet, hozzáadjuk a tojást, kevés olajon megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát, amit a sóval, borssal együtt szintén a májhoz adunk.
  2. Az egészet kézzel jól összegyúrjuk, és ha esetleg túl lágy lenne a töltelék, akkor még annyi zsemlét adunk hozzá, hogy egy összetartó masszát kapjunk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 19 373
elküldve: 2
receptkönyvben: 125
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Biri36

Mióta szakács: 2013.09.15.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fehérboros töltött karaj mézzel, májjal töltött karaj, borban sült karaj májkrémmel töltve

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Thu, 2018-05-17 13:13

Kedves Biri 36! Jó lenne egy olyan fotó,ami a hús keresztmetszetét mutatja,hogy mennyi benne a töltelék.Én a már retrónak számító kolbászos változatot szoktam készíteni,de az elég kevés töltelék.
Üdv: Márti

Biri36
Biri36 / Biri36 Thu, 2018-05-24 20:03

Kedves Márti,

legközelebb, ha készítem, lecserélhetem a képet, sajnos csak egyet lehet feltölteni és ez volt a "nyerő". Egyébként a karaj méretétől is függ, hogy mekkora zsebet lehet bele vágni, de kb. egy főtt tojás szélességű a töltelék mérete.

márti1218
márti1218 / márti1218 Fri, 2018-05-25 13:55

Kedves Biri!
Az én kedvemért ne cseréld le a fotót,mert ez nagyon jó,olyan jól körülírtad,hogy el tudom képzelni és örülök,hogy nem csak egy csík az egész töltelék.
Üdv: Márti

Biri36
Biri36 / Biri36 Mon, 2016-02-08 15:37

Kedves VRitus!

Köszönöm az észrevételt, tévedésből írtam be az időt, javítottam, természetesen a hús nagysága, vastagsága adja ki, hogy meddig kell sütni.

vritus
vritus Mon, 2016-02-08 10:54

Nem elírás a 25 perces sütési idő? Én a szeletelt csirkemellett is tovább sütöm a sütőben.

751
sertés rövidkaraj 1.2 kg
libazsír 1 ek
fehérbor 1 dl
akácméz 3 ek
csirkemáj 1.5 db
zsemle 2 db
víz 2 dl
petrezselyem 1 csokor
tojás 1 db
napraforgó olaj 1 ek
vöröshagyma 1 közepes db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint