Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött kelkáposzta húshagyó módra

Töltött kelkáposzta húshagyó módra
Töltött kelkáposzta húshagyó módra
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ajándékba kaptam még karácsonykor Bódi Margó szakácskönyvét. Sokáig csak lapozgattam és vágyakoztam a fotók alapján finomnak gondolt ételek után, főleg a híressé vált szabolcsi töltött káposztája után. Na de ha az ember lánya nem eszik húst? - akkor rá kell készülni kicsit másképpen. A szójagranulátum nekem eddig nem volt "barátom", negligáltuk szolidan egymást, most viszont nem volt jobb ötletem, így meg kellett ismerkednünk. Ennél az ételnél végül teljes mértékben bevált, semmi "fura íz" nem érződött, emiatt ajánlom másoknak is. Az eredeti recepthez képest tehát a húsos hozzávalók elhagyásra kerültek, ráadásul a fejes káposzta helyett bevállaltam a kelkáposztát, egyrészt mert ez volt itthon, másrészt jobban is szeretem. A kész étel jobb lett, mint vártam, nagyon finom, ráadásul éjszakára kitettem az erkélyre, másnapra a szaft nagy részét magába szívta, még jobb lett, mint előző nap! Nem félórás, az biztos, de a végeredmény - mint sok más "hosszabb elkészítésű" fogásnál - mindenképpen megéri.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kicsit lecsós, paprikás, csípős, zöldséges, húsmentes - akinek ez "bejön", annak feltétlenül, nagy tányérral. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szójakockát (vagy szójagranulátumot) a leírásnak megfelelően langyos ételízesítős vízbe 1-2 órára beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, ha szójakockánk van, azt késsel apróbb kockákra daraboljuk.
  2. A kelkáposztát leveleire szedjük, és forró, enyhén ecetes-sós vízben pár percig "roppanósra" főzzük, majd tálcára kiszedegetjük és hagyjuk kihűlni.
  3. A töltelékhez a vöröshagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és le is húzzuk a tűzről. 
  4. Hozzákeverjük a megmosott, lecsepegtetett árpagyöngyöt (vagy rizst), a szójakockát ill. granulátumot, a sűrített paradicsom felét, a fokhagymákat, fűszerezzük sóval-borssal, chilivel és némi ételízesítővel.
  5. A kihűlt kelkáposzta-leveleknél a vastagabb levél ereket késsel kimetszük ill. vékonyítjuk, hogy tekerhető legyen, a nagyobbnak gondolt leveleket félbe is vághatjuk. A leveleket egyenként a tenyerünkbe fogva (vagy tányéron, deszkán, ahol sikerül) megtöltjük kiskanálnyi töltelékkel, és ügyesen feltekerjük, a végeiket visszahajtva a tekercsekbe. Próbáljunk nem szoros tekercseket csinálni, hogy az árpagyöngynek (vagy rizsnek) legyen helye megdagadni. Ha marad ki levél és/vagy töltelék, azt a lábas aljában szétterítjük.
  6. A megtöltött tekercseket egy nagyobb lábasba sorban lerakjuk, a tetejére tv paprika szeleteket teszünk,  felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és feltesszük főni.
  7. Amikor már forr, a maradék sűrített paradicsomot is kevés vízzel kikeverve hozzáöntjük.
  8. Fedővel lefedve puhára főzzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 799
elküldve: 3
receptkönyvben: 88
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiseszti

Mióta szakács: 2009.12.31.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vega töltött káposzta, szójás töltött káposzta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nila6748
zsebipumba / nila6748 Sat, 2014-12-06 17:03

Szia, most fől a káposzta, az illat eddig nagyon jó. Én nem vagyok vegetáriánus úgy hogy darált hússal készítettem, kíváncsi vagyok milyen lesz

514
kelkáposzta 1 kis fej
szója 25 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
sűrített paradicsom 14 dkg
gersli 15 dkg
fűszerpaprika 2 ek
chili 1 késhegynyi
fokhagyma 1 gerezd
tv paprika 1 közepes db
napraforgó olaj 1 ek
ecet 1 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint