Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött kenyér Piroskától

Töltött kenyér Piroskától
Töltött kenyér Piroskától
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

5 perc dagasztás után a kezünket lisztbe mártjuk, lepucoljuk róla a tésztát, majd tovább gyúrjuk, ha szükséges, még egyszer lisztezzük a kezünket, nem adunk több lisztet hozzá, mert így rugalmas tésztát kapunk. (Ötlet: Erdélyi Konyha Kalendárium.)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral és 1 kanálnyi liszttel felfuttatjuk. A lisztet, sütőport, vajat, tojássárgát, sót a felfuttatott élesztővel, a maradék langyos tejjel összegyúrjuk, lágy, de összeálló tésztát kapunk. Kezdetben ragacsos, de 5 perc után szépen összeáll, és fokozatosan elválik az edénytől, majd a kezünkről is. Ekkor hozzáadjuk a gyümölcsöket (én csak olajbogyót és citrom héjat tettem).
  2. Jól összegyúrjuk, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük (30-40 perc).
  3. Lisztezett felületre borítjuk, kézzel óvatosan szétterítjük, belecsomagoljuk a karajt vagy csülköt, cipó formájúra alakítjuk, hajtogatott végével lefelé, vajjal kikent tűzálló edénybe tesszük, újra kelesztjük (25-30 perc). Nyárspálcával megszúrkáljuk, vagy a tetejét bevagdossuk.
  4. Forró sütőben tűzálló edényben szép pirosra sütjük, sütés előtt megszórhatjuk magvakkal. (15 perc után a lángot mérsékeljük).
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 794
elküldve: 2
receptkönyvben: 86
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
223 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

csülkös kenyér, kenyérben sült csülök, hússal töltött cipó

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-12-10 07:02

Piroska, gyonyoru ez a finomsag!!! A sonka majdnem olyan, mint Magyarorszag terkepe...ott a Duna is ;) Na jo, most komoly leszek! Minden jot kivanok ebben a hidegben! En a hideget jobban birom, mint a hoseget es igen, a Karacsony havasan az igazi! udv, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-12-10 08:01

Torma, köszönöm szépen. Most nálunk nagy pelyhekben hull a hó, én a meleget szeretem jobban, de így Karácsony táján ez is hozzájárul az ünnepi hangulathoz. Olyan szép tiszta, fehér minden. Üdv. Piroska

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-07 23:43

Piroska!

Ez valami felséges, csodálatos, és éhes lettem, pedig már volt vacsora.:-o
Tessék mondani, nem tetszenél ide küldeni egyet fénypostával??? -időzítve Szent Estére.:-O :-O
Ilyen mesés finomságot :-O
Nagyon ügyes vagy.:-o
Szép hétvégét kívánok, kellemes havas napokat, és hideget, nálunk már most az van, -9 fok, mi lesz reggelre? :-(( Brrr... Ja igen, és 30 cm -es havat jósolnak...:-o
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-12-08 08:05

Szia Éva-Anyóca!
Szent Estére érkezik! Hó és hideg van. Ha kinézek az ablakon gyönyörű fehér minden, de az ablakban a hőmérő - 16 - ot mutat. Kívánok neked szép hétvégét. Piroska

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-09 01:50

Kedves Piroska!

Az ablakban - 16 fok volt?!
Jaj , az sokkoló.:-(((
Itt se sok jót ígérnek, hétvégére piros riasztás, déli országrészen már van, ahol 20 centis a hó, és még hidegebb és havasabb lesz a helyzet, és a hideg szél...nem tudom, de nagyon a nyakunkba zuhant elég gyorsan a hideg tél, a nagyon hideg tél!!! :-(((
Megpróbálom, ha kapok én ilyen finomságot elkészíteni karácsonyra, de ha nem, azért az ablakot bizonyos időre nyitva hagyom, hátha beröpül...:-O
Jó készülődést Neked is, itt is forgatjuk a recepteket a lányommal, és válogatunk, főleg sütik terén, egyik finomabb, mint a másik, ami felkerült...-O
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-09 10:26

Kedves Éva!
Mára nálunk is elmúlt a mínusz, újra havazik, de olyan jó karácsonyi hangulat van. Úgy tűnik ehhez hóra is szükség van. Karácsonyig még küldök édes finomságokat. Piroska

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-12-08 12:13

Jaj, de irigyellek benneteket a gyonyoru hoert, ez az igazi Karacsony! Persze a hideg nem hianyzik, de ez a nagy meleg sem ami itt van.
Piroska ez az alkotasod nagyon csodas. Gratulalok. En is szep hetveget kivanok nektek. Veronika

!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-12-08 14:10

Köszönöm szépen Veronika. Igen, a hó miatt máris karácsonyi hangulat van. Mikulás előestéjén havazott le, nem lehet bírni a gyerekekkel, állandóan kint akarnak lenni. Gyönyörű a táj.
Szeretettel üdvözöllek: Piroska

Sancho
Sancho Fri, 2012-12-07 19:07

ehhez csak gratulálni tudok! Savanyúkáposztacikával!

Sancho
Sancho Fri, 2012-12-07 20:14

Rendes székely háziasszony így csinálja. Én késtem vele vagy 3 hetet... De a leve jó máris.

887
füstölt-főtt tarja 50 dkg
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
sikér 1 ek
vaj 5 dkg
cukor 1 teáskanál
tej 3 dl
tojássárgája 1 db
napraforgó olaj 2 ek
1 tk
sütőpor 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert