Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött lucskos káposzta 10. - csomborral, kaporral

Töltött lucskos káposzta 10. - csomborral, kaporral
Töltött lucskos káposzta 10. - csomborral, kaporral
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdemes 2 napra való adagot főzni. Mi egytálételként esszük. Utána csak süteményt tálalok. A csombor, kapor nem csak ízesítőként van jelen, hanem a káposzta emésztését is könnyíti.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított káposztát 5-10 percre forró vízbe tesszük, majd lefejtjük a leveleket. Ezt megismételjük, hogy a többi leveleket is letudjuk szedni.
  2. Ezalatt megdinszteljük a hagymát az olajon.
  3. Megdaráljuk a húst a fokhagymával, hozzáadjuk az előáztatott rizst, a dinsztelt hagymát, sót, borsot, kb. 80-100 ml vizet, hogy a rizs miatt ne legyen száraz a töltelék. Víz helyett használhatunk paradicsomlevet.
  4. A káposztalevelekről levágjuk az ereket, és belegöngyöljük a rizses húst. A megmaradt káposztát cikkekre vágjuk, és az edény aljára tesszük. Rárakjuk a tölteléket, felöntjük enyhén sós, forró vízzel.
  5. A csombort, a kaprot a töltelékek közé tesszük, hogy az íze mindenhol átjárja. Lassú tűzön fedő alat főzzük. 
  6. Miután megfőtt, a tojássárgát elkavarjuk a tejföllel, hozzámerünk egy keveset a léből, és a káposztára öntjük. A fazekat addig mozgatjuk, míg a tejföl elkeveredik.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 25 070
elküldve: 9
receptkönyvben: 399
elkészítve: 6/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
226 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lucskos káposzta, erdélyi töltött káposzta

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pista39
Pista39 Fri, 2013-10-25 14:24

Kedves Piroska!

Otthon érzem magamat. Csak úgy árad minden ételéből, (ebből is) az a finom íz és hangulat, ami nekem itt nagyon hiányzik.
Köszönöm:

Pista

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-10-17 20:17

Kedves Pista!
Örülök, hogy a receptjeim kellemes emlékeket idéznek fel önben. Jó egy kicsit nosztalgiázni.
Üdvözlettel:
Piroska

evacili
evacili Fri, 2013-10-25 11:50

Kedves Piroska!
8-10 éve buszos kiránduláson voltunk, Torockón szálltunk meg. Ezzel a csodás étellel és az elmaradhatatlan mézes pálinkával vártak bennünket. Székelyudvarhelyen is voltunk, nagyon szép város sok-sok látványossággal. Kedves emlékeket ébresztett bennem a recept. Természetesen el is készítem.
Üdv: Cili

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-10-25 13:25

Kedves Cili!
Örülök, hogy kedves emlékeid vannak a székelyföldi kirándulással és a mi kis városunkkal kapcsolatban.
Biztos vagyok benne, ha elkészíted nem fogsz csalódni. Üdvözlettel: Piroska

Waldi
Waldi Tue, 2013-10-08 08:38

Kedves Piroska!
A múlt heti ajánlóban találtam meg a receptedet és szombaton már el is készítettem. Igaz, némi finom kis kolbásszal "erősítettem", és valami isteni lett! Egy becsületes fazéknyit főztem, amit baráti körben szép csendesen el is fogyasztottunk. Az igazi siker mégis az volt, amikor a spenótos, tejszínes spagettit eszegető barátnőnk a sok dicséretet hallva bevágott egy nagy tányérral...Szóval nagyon köszönjük!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-10-08 13:12

Kedves Waldi!
Nagyon örülök a sikerednek és valóban illik hozzá a kolbász, vagy füstölt húsos szalonna. Néha én is szoktam tenni hozzá, amikor az unokáim nem esznek belőle, mert ők nem szeretik a füstölt hús ízét.
Köszönöm a visszajelzést. Piroska

Csehild
Csehild Thu, 2012-06-21 10:02

Kedves Piroska!

Nagyon tetszenek receptjeid,sokat elkészítettem már belőle.
Egy kéréssel fordulok Hozzád,Székelyudvarhelyen ettünk nagyon finom töltött káposztát,nem osztanád meg a receptet? valamiben különbözik az általam ismertektől,és most is a számban érzem fenséges ízét.

További szép napot,jó főzőcskézést kívánok,előre is köszönöm segítségedet,
Üdvözöl
Ildikó

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-06-25 07:52

Kedves Ildikó!
Nem állítom, hogy ez az eredeti recept, de én így szoktam készíteni.1.5- 2 kg sertés hús, zsiradék is legyen rajta. 3 fej káposzta, 20 dkg rizs, 2 közepes fej hagyma, só, bors. Ha a káposzta nagyon savanyú, langyos vízben kiáztatom, levágom az ereket. A darált húst a dinsztelt hagymával sóval borssal jól összedolgozom, a káposzta belső leveleiből, amit nem lehet tölteléknek felhasználni, egy maréknyit megdarálok, kissé kicsavarom és a húshoz adom. Ha nem elég savanyú a káposzta nem is kell kicsavarni. Szoktam hozzáadni kb. 1 dl vizet és jól beledolgozom a húsba, hogy a rizs miatt ne legyen száraz a töltelék. Ez fontos. A sertés húst vegyíthetjük marhahússal. Aki szereti tehet a fazék közepébe füstölt hús, hogy átjárja a tölteléket a füstölt íz. A mi vidékünkön nem tesznek kaprot, csombort, csak a friss káposztába, sem fűszerpaprikát. Remélem tudtam segíteni és elnézést, hogy nem válaszoltam rögtön. Üdvözlettel Piroska

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-01 22:38

Hű de fincsi!
Imádom az ilyen jó kis hazai kajákat!

572
káposzta 1 nagy fej
darált sertéshús 0.5 kg
darált marhahús 0.5 kg
rizs 250 g
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
kapor 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db
tejföl 4 ek
víz 80 ml