Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött mézes puszi

Töltött mézes puszi
Töltött mézes puszi
96 perc / előkészület: 60 perc sütés: 36 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi, szép időkből tartogatom a receptet.
Most készült először, az interneten sem találkoztam vele.
Nagyon finom, puha, egyszerre fogyasztható.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Szilvás töltelék

Narancsos töltelék

Bevonat

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelék készítése: Az aszalt szilvát negyedekbe vágjuk, rumba áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. Dióval, cukorral, narancslével összekeverjük. A narancsdarabokat vízben áztatjuk, majd leszűrjük, dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.
  2. Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát! Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a fűszerekkel, szódaporral elkeverjük. Egy tálba tesszük, és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  3. Másnap ,enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. 3 részre osztjuk. Egyik darabból hosszú rudakat sodrunk, majd kb. 1.5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk. 1 nagy sütőlemezt sütőpapírral befedjük. A kis golyókat rátesszük, ujjunkkal benyomjuk egy kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük, mivel sütés közben térfogata megnő. Ezek lesznek a töltetlenek. 190 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túlsütjük, akkor kemény lesz.
  4. A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A közepére teszünk a töltelékből. Felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük, majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezen alulra. Ebből az adagból 80 db puszi sült ki.
  5. A fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük. A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük. Egy fakanállal jót átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük.
  6. A szilvás töltelékesre csokoládét csurgatunk, hogy megtudjuk különböztetni. A narancsosra pedig a fehér csokoládét felolvasztjuk, a színezékkel kikeverjük, és rácsurgatjuk. Kb. 5 óra alatt megszárad. Selyempapírral rétegezve dobozba tesszük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30×38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 974
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

VnéEdit

Mióta szakács: 2013.04.03.
292 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

szilvás puszedli, narancsos puszi

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

714
margarin 10 dkg
finomliszt 55 dkg
tojássárgája 3 db
méz 15 dkg
szódabikarbóna 20 g
porcukor 25 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 2 teáskanál
aszalt szilva 10 dkg
dió 5 dkg
cukor 1 teáskanál
narancslé 1 dl
rum 1 dl
kandírozott narancshéj 10 dkg
dió 5 dkg
narancslé 1 teáskanál
cukor 1 teáskanál
tojásfehérje 3 db
porcukor 24 dkg
csokoládé 3 dkg
fehér csokoládé 2 dkg
ételfesték 2 csepp
ételfesték 3 csepp