Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött pizza sonkával-gombával

Töltött pizza sonkával-gombával
Töltött pizza sonkával-gombával
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régi receptfüzetben találtam rá erre a töltött pizzára. Hiába kerestem a füzetkén az évszámot, nem találtam, de az talán mond valamit, hogy olyan pesti telefonszámok vannak benne, amik csak hatjegyűek, és az előhívószámnak még se híre se hamva. A lényeg, hogy ez a recept is váratott magára minimum 25 évet, mire végre nekiálltam. De megérte.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Másik változata, hogy a tetejét miután megkentük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és úgy sütjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a hozzávalókból tésztát készítünk. Letakarva hagyjuk legalább másfélszeresére kelni.
  2. Addig elkészítjük a pizzaszószt, vagy készen vettet is használhatunk.
  3. Keményre főzzük a tojásokat.
  4. A gombát felszeleteljük, és az olajon megpároljuk. Picit sózzuk, borsozzuk.
  5. Egy tepsit kiolajozunk.
  6. A tésztát két részre osztjuk, és az egyiket jó nagy kör alakra nyújtjuk, majd a tepsire helyezzük.
  7. Megkenjük pizzaszósszal, de körben 2 cm-t szabadon hagyunk.
  8. Ráhelyezzük a szeletelt sonkát, arra a szeletelt tojásokat, rá a gomba és felaprózott sonka keverékét, majd a reszelt sajtot. Megszórjuk bazsalikommal.
  9. A tészta szélét megkenjük felvert tojással.
  10. A másik tésztadarabot is ugyanakkorára nyújtjuk, mint az elsőt, és ráhelyezzük arra. A széleit lenyomkodjuk.
  11. A tetejét megkenjük felvert tojással.
  12. 220°C-on vagy hőlégkeveréssel 200°C-on arany színűre sütjük.
  13. Kicsit hagyjuk hűlni, majd úgy szeleteljük, mint a tortát.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 39 515
elküldve: 10
receptkönyvben: 996
elkészítve: 26/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pizza
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sonkás-gombás töltött pizza, töltött pizza, sonkás pizza gombával, gombás pizza sonkával

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mamec
mamec Tue, 2012-01-03 20:21

Ja, és a széleit nem kell tojással kenni csak szépen felcsavargatni mint fonatot így szép magas lesz valóban mintegy szép kagyló, de a tetejét ha akarod megkenheted pizzaparadicsommal vagy tojással : szebb lesz tőle.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-01-04 14:05

A tojással kenést is a recept írta, állítólag valami mesterszakács, de lehet, hogy ő se járt gyakran Olaszországba. :) Ezt a csavarintást viszont nem értem, hogy lehet a félköríves tésztaszéleket csavargatni, mint egy fonatot? Nincs ilyenről képed? Azt én is írtam, hogy meg kell kenni tojással, és szép is lett tőle... szerintem. :) Az látszik is a képen. A paradicsomot inkább bele tettem.

mamec
mamec Wed, 2012-01-04 20:53

Kedves Fahéj!
Megfogod a tészta szélét a jobb kezed hüvelyk és mutató ujjával és jobbra csavarsz egyet és lenyomod a többi tésztához ezt folyamatosan teszed míg elnem fogy a tészta. Képem nincs róla, de ha te megpróbálod rájössz milyen egyszerű. Én nem csak pizzákat /calzone, sombrero/ csavarok, de szoktam ebből a tésztából amit leírtál kis calzonekat csinálni amit fahéjas meggyel, vagy reszelt almával töltök, a tetetét 3 helyen bevágom derelyemetszővel/ a pizza tésztához nem kell tojás és tej: langyos vízben feloldod az élesztőt, majd a sóval elkevert liszthez öntve elkezded dagasztani közben hozzá öntöd az olajat / 1 kg liszthez 0,7 dl /amíg elnem válik az edény falától. Másfélszeresre kelés után laza mozdulatokkal átgyúrva 30 dkg-os gombócokra osztva 1/2 órás pihentetés után először nyújtófával majd két kézzel körkörös mozdulatokkal kinyújtod. Innentől fogva úgy töltöd ahogy neked tetszik. Üdv Mamec

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-01-05 10:51

Köszi! Egyébként én sem szoktam tojást tenni a pizzatésztába, de EZ a recept így szólt, tehát így is közvetítettem. Van fenn pizzatészta receptem is ezen kívül, abban nincs tojás, viszont van olaj, uram bocsá', nem olíva. De a "calzone" kérdésemre tudnál válaszolni? Meg hogy honnan tudod mindezt? Tényleg nagyon kíváncsi vagyok, mert ugye az ember az információit ezer helyről szedi (én legalábbis, mert egy info nem info), és azokból a darabokból rakja össze az egészet. Üdv: Fahéj

mamec
mamec Thu, 2012-01-05 17:39

Kedves Fahéj!
Nehogy félreértd amiket írtam!Nem azt mondom hogy nem jó amit leírtál, sőt túl jó! Vagyis felesleges a tej meg a tojás mikor ilyen szükös időket élünk, az ember lánya ott spórol ahol tud. Egyébként én szakács voltam egy pizzériában vagy 14 éve és ezeket a tulaj tanította nekem aki direkte kiment dolgozni Olaszországba, hogy saját maga is megtanulja és ellesse ezeket a dolgokat. Mit szeretnél még tudni a calzonéról?

Üdv:Mamec

mamec
mamec Thu, 2012-01-05 18:03

Ja, közben megtaláltam mit kérdeztél: igen, a calzone azt jelenti amit írtál és valóban sok fajtája van, és tudom mindenki a maga lovát dicséri, de ez a kagylóforma a legmutatósabb. A két laposat is körbe kell fonni, így a gőz nem tud kijönni és feltolja a tésztát és pontosan úgy néz ki mint a mexikói sombreró. A tölteléket a közepébe egy helyre kell helyezni még pedig így: az alsó lapot kinyújtod de nem túl vékonyra mert megkell tartania a súlyt.
Ezután megkened pizzaparadicsommal és a közepébe szórsz két marék reszelt sajtot, erre kerül egy marék nyers szeletelt gomba az egészet körberakod szeletelt pizzasonkával a közepébe tehetsz ha szereted csípős paprikát és beborítod a másik lappal amit sokkal nagyobbra kell nyújtani. Körben a széleit lenyomod és felcsavarod. A tetejét a közepén megkened pizzaparadicsommal kb. egy tenyérnyi területen és megszórod ott reszelt sajttal. Ez azért szükséges hogy ne égjen meg a paradicsom. Gyönyörűséges pizza lesz! Mikor kész meglehet kenni olajba rakott préselt fokhagymával. Ha megcsinálod és sikerül, garantált siker lesz a családban!!

Jó sütést és jó étvágyat kíván : Mamec

Szia

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-01-05 20:47

Köszi a választ És az új ötleteket! :)
Minden jót Neked! Üdv: Fahéj

mamec
mamec Tue, 2012-01-03 20:17

Kedves Fahéj!
Ez a pizza töltelék valóban egy calzone mégpedig a calzone di marco tölteléke, de a tészta egy sombrero amit a gőz majd feltol mint egy mexicoi sombrero-t. A calzone csak 1 lap-os amit félbe kell hajtani, mivel így lesz kagylóforma /calzone/. Baráti üdvözlet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-01-04 14:39

Annyit még hadd kérdezzek, hogy milyen nyelven jelent kagylót a calzone? Mert amennyire én most utána tudtam járni, olaszul nadrágszárat jelent vagy batyut, illetve töltött pizzatésztát. De azt sehol nem írják, hogy félkör alakúnak kell lennie. És a neten is van fenn egy jópár kép, amin kerek a calzone, de láttam még rúd alakút is. Mostmár valóban érdekel, hogy akkor mi is van itt?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-01-04 14:06

Kedves Mamec!
Ez valóban a calzone di marco tölteléke. Sajna én nem sűrűn járok Olaszországba, így a receptet csak egy receptkönyvből vettem. Ők a sombrerot meg se említették, mint szót, csak azt írták, hogy vagy félbehajtjuk a tésztát, vagy két lapot nyújtunk, és közzé tesszük a tölteléket. Mindezt calzone néven. (Fogalmam se volt, hogy kagylót jelent.) Úgyhogy tévedtem, próbálom javítani a recept nevét, ha tudom. És örülök, hogy megint tanulhattam valami újat. :)
Üdvözlettel: Fahéj

jenetta75
jenetta75 Fri, 2011-12-09 13:30

Nekem most sül ez a csoda-étel. Már alig bírom kivárni, hogy kész legyen! Biztosan nagyon finom lesz. Mielőtt betettem sülni, már akkor gusztán nézett ki:) Köszönöm a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-12-09 19:24

Nagyon szívesen! Majd számolj be, hogy ízlett-e! Kíváncsian várom. :)

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-07-04 19:39

Na megjöttem ! Most dobott ki a konyha:)) Igaz voltam közben barackot szedni és már gyöngyözik 20 üveg sárgabarack befőtt a lábasokban. Szóval kedves Fahéj nagyon finom lett . Képzeld el csináltam egy lecsósat is , mert azt főztem a páromnak és kipróbáltam , hogy azzal milyen. Fincsi lett. Két adagot sütöttem ,de én kisebb lapokat csináltam belőle és így 8 db lett belőle:)) Puszi érte Fahéj:)) Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-07-05 10:26

Köszi, hogy beszámoltál! Örülök, hogy ízlett. És ez a lecsós variáció is nagyon fincsi lehet. Én olyat ettem nemrég, hogy leveles tésztában volt ilyen lecsós töltelék, tojásos-lecsós. Az nagyon ízlett. És hogy kisebb lapokat csináltál? Azok akkor nagyon aranyosak lehettek. Én csak egy nagyot, hogy egyszerre beférjen a sütőbe, mert nem győztük volna kivárni... :))
Puszi: Éva

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-07-04 10:37

Köszönöm a gyors válaszod megyek és elkészítem. Majd jelentkezem , ha kikerültem a konyha szorításából:)))) Puszi Edit

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-07-04 09:50

Kedves Fahéj ! Az lenne a kérdésem , hogy milyen állagú lesz a tészta ? Nem sok bele az a víz mennyiség? Vagy addig kell dagasztani amíg nem ragad? Még nem csináltam pizza tésztát , mert mindig pékségből kaptam a nyers tésztát:)) Üdv Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-07-04 10:13

Kedves Edit!
Én úgy szoktam csinálni, hogy odakészítem a másfél deci langyos vizet, és fokozatosan öntögetem a tésztához, ahogy érzem, mennyire van szüksége. Nem kell keménynek lennie, csak épp annyira, hogy dolgozni azért lehessen vele, mármint nyújtani , átemelni az alsó lap tésztára, meg ilyenek. Liszttől is függ, mennyi folyadékot vesz fel. De ha netalántán mégis nagyon lágy lenne, 1-2 ek liszt segít rajta.
Sok sikert! Fahéj

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-07-03 19:45

Kedves Fahéj ! Ez valami gyönyörűűűűűűűű!!!! Holnap ki kell próbálnom:))) Üdv Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-07-03 22:22

Kedves Edit!
Köszi a dicséretet! Szerintem nem fogsz benne csalódni, mert finom nagyon. :)
Üdv: Fahéj

736
finomliszt 30 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
élesztő 2.5 dkg
1 teáskanál
tojás 1 db
tej 0.5 dl
cukor 1 teáskanál
víz 1.5 dl
gomba 15 dkg
sonka 10 dkg
sonka 10 dkg
főtt tojás 3 db
tojás 1 db
sajt 8 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 0.5 dl
pizzaszósz 2 ek