Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött sült csirke csont nélkül

Töltött sült csirke csont nélkül
Töltött sült csirke csont nélkül
210 perc / előkészület: 90 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve barátaimmal találtunk egy "Pepin Chicken Debone" című videót az egyik nagy megosztó portálon, ahol a híres séf, Jacques Pepin egy 10 perces videón megmutatta, hogyan kell kicsontozni egy egész csirkét úgy, hogy az a végén egyben marad, s megtöltve, egészben sütve egy csodát varázsolt elénk. Minimális késhasználattal, ez egy fantasztikus látvány, illetve a kész étel szeletelhető, ami külön érdekesség volt nekünk is és a baráti társaságnak is. Akkor mi négyen, férfiak nekiálltunk, s videóra vettük első csirkecsontozásunkat, ami mondanom sem kell, nagyon viccesre sikeredett :) Pepin bácsi pár perces műveletét, mi cirka háromnegyed óra alatt abszolváltuk, sok-sok nevetés közepette :) Azóta párszor megcsináltam már, átlagban évente egyszer sor kerül rá, mint ahogy most is így történt. A töltelék tetszőleges, ki mit szeret, vagy van neki otthon, lehet darált hússal is, vagy vegyesen áztatott zsemlével vagy kenyérrel, vagy teljesen hús nélkül, ezt mindenki, ahogy szereti, úgy csinálja. Mivel mi sok rozskenyeret eszünk, így az volt otthon szárítva, s ez volt az alapja a mostani tölteléknek. Körülbelül egy átlagos tölteléket készítünk, s én most minden hozzávalót húsdarálón ledaráltam, igen, a kenyeret, hagymákat, s még a debrecenit és a mozzarellát is.. Tényleg szárnyalhat a gondolat, ki mit tesz bele, én most ezekkel próbálkoztam. A debreceni jó ízt kölcsönzött neki, a mozzarella teljesen semleges volt, akár el is hagyható, de el nem rontotta az biztos, nem kell aggódni :) Szóval ledaráltam, amit lehetett, hozzáment a tojás, fűszerek, s jól összegyúrtam, majd a végén, mivel kicsit nedvesebb lett, mint gondoltam, ezért adtam hozzá egy kis prézlit még, az tömörebbé tette a masszát, de ne legyen túl kemény azért, arra figyeljünk.. Hagytam, hadd érjenek össze az ízek, közben nekiálltam a csirke csontozásnak a videó alapján, mindig megnézem segítségül, mondjuk nem annyira nehéz, inkább vicces művelet, kicsit néha bénázik az ember, de úgyis ügyesek lesztek! :) Fázisonként csináltam képeket, de ide csak egy képet lehet feltölteni, így én a végeredményt töltöttem fel. " ArcKönyv" oldalamon a képek publikusak, illetve ha kéri valaki, szívesen elküldöm neki külön email címre.

Szóval, amint kész a csontozás, mindenhol megtöltöm, hasát, combját, szárnyát, ahol van hely, szép buci lesz, összekötöm a csirkét, mellé a maradék tölteléket, gombócban, vagy ki hogy szereti, s mehet a sütőbe gázsütő 200 C-ra, másfél óra, majd 260 C-ra fél óra, közben rendszeresen locsolgatjuk a zsiradékkal, hogy szép piros-ropogósra süljön :).  A végén a töltött csirkéhez töltelékgombócokat, rizst és savanyúságot tálaltam. A sütési idő változhat sütőnként, ezt vegyétek figyelembe.  Jó étvágyat! :)

hozzávalók / 8 adag

Töltelék

Csirke kicsontozása

  • 1 db csirke (egy egész csirke)

Sütés

  • ízlés szerint (sütés előtt még megsózzuk a bőrt)
  • bors ízlés szerint (sütés előtt még borsozzuk a bőrt)
  • fűszerpaprika ízlés szerint (sütés előtt meghintjük egy kis paprikával a bőrt)

Sütőzsiradék

Sütés

ajánlat

Hmm, mit is mondhatnék.. Próbáljátok ki, nem feltétlenül lesz tökéletes elsőre, de annál viccesebb, s a végeredmény egy igen zamatos, teljesen csont nélküli, töltött sült csirke! Jó étvágyat hozzá! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. A hozzávalókat (kenyér, hagymák, debreceni, mozzarella) húsdarálón ledaráljuk, mehet hozzá a tojás, fűszerek, jól összegyúrjuk. Végén, ha kicsit nedvesebb a töltelék, adjunk hozzá prézlit, de arra figyeljünk, hogy ne legyen túl kemény a massza.
  2. Hagyjuk összeérni több órát is akár, vagy amíg a csirkét csontozzuk.

Csirke kicsontozása

  1. Hátára fektetjük a csirkét, comb lent, szárny fent. Levágjuk a szárny részből a felső részt, így "megmasszírozzuk", főleg a forgóknál, hogy a feszültség oldódjon a csirkében. :D Ha ezt a lépést kihagyjuk, nem lesz jó az egész.
  2. Kitapintjuk a V alakú "fogadóját" a nyakánál, külső széleit végigmetsszük, majd óvatosan, vigyázva a szilánkos törésre, eltávolítjuk ezt a V csontot. Oldalára fektetjük (a csirke saját jobb oldalára), majd hosszában végigvágjuk a hátrészt a csont mentén. A felső vágat tetejénél elkezdjük az egyik oldalát megmarkolva leszedni kb. félig. Ugyanez a másik oldalon.
  3. Elől is elkezdjük a melle résznél ezt az eljárást, fentről erősen megmarkolva elkezdjük lehúzni a melle hússal együtt bőröstül a felső részt. Ekkor kb. félig le van véve róla a kabát :) Ezt a műveletet folytatjuk fokozatosan a lenti részig, amikor is egyik kézzel erősen megfogjuk a hátcsontot, a másikkal pedig a húsos részt, s a belső csontozatát egy darabbal elválasztjuk. Marad rajta kevés hús, azt le lehet szedni, a melle részénél marad két, szép, hosszú csík hús, azt az ujjunkkal alányúlva szépen le tudjuk választani.
  4. Maradt egy "üres" csirkénk két csontos combbal és két szárnytővel. A combhúsokat belülről, a csont mentén elkezdjük körbe-körbe lekaparni a csontról, a forgónál pár körbemetszéssel szintén elválasztjuk, s tovább kaparjuk körben egészen addig, amíg a "bokájáig" érünk. Ekkor a kés tompa élével egy-két erőteljes mozdulattal megütjük, így ott eltörik, s az egész (kétrészes csontot) ki tudjuk húzni a bőrből. Marad a csont nélküli üres combhely. Ismételjük a másik combon, s a szárnytőn is. Kész a kicsontozott "csirkekabátunk" nulla csonttal. (Igyekeztem leírni szavakkal azt, ami nem egyszerű, de a videó, amit a story-ban említettem, rengeteget segít. Ha látod, sokkal nagyon értelmet kap.:) )
  5. Ezután töltjük a csirkét mindenhol, ahol lehet, szépen összefogjuk a hasánál, majd gúzsba kötjük. :) Kis fűszerezés tetszőlegesen mindenhova a bőrre, majd lehet sütni. :)

Sütés

  1. Nálam kb. másfél óra gáz 200 fokon (4-es), közben a kisült zsírral locsolgatjuk. Majd a fél óra 7-es 260 fok, a lényeg hogy a végén ropogósra süljön, ezt mindenki a saját sütőjénél maga tudja.
  2. Rizs, savanyú, tökéletes hozzá :)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40x6 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 042
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ironmikee

Mióta szakács: 2011.08.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

egészben sült filézett csirke töltve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1081
rozskenyér 1.5 kg
tojás 2 db
fasírt fűszerkeverék 66 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 2 gerezd
mozzarella 10 dkg
debreceni kolbász 15 dkg
zsemlemorzsa 1 bögre
petrezselyem 1 csokor
csirke 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint