Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött tészta párolt lilakáposztával

Töltött tészta párolt lilakáposztával
Töltött tészta párolt lilakáposztával
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vanyarci "Haluska Fesztiválon" a NoSalty - Prímagáz főzőversenyen Évi néni (Vass Éva) nyertes "Hóhérpörköltjének" hasonló körete volt. Éva kacsatepertő krémmel töltötte meg a tésztát, ami már akkor is nagyon ízlett. A csirkemell pörkölttel együtt nekem túl tömény volt, de a köret önálló ételként is megállná a helyét. Ez adta az ötletet egy Márton-napi finomság elkészítéséhez. Nálunk a piaci baromfihúsboltban általában lehet kapni libatepertőt. A többi alkotóelem beszerzése nem okozhatott akadályt. Az étel elkészítése a felsorolt sok alkotó ellenére egyáltalán nem bonyolult. Eredményképpen egy laktató, de nem tömény libás étel készült el, amit nem csak Márton-napon lehet elkészíteni. Gluténmentes lisztet használva a lisztérzékenyek is élvezhetik.

A párolt káposztát általában nem így készítik, mint én. Először a cukrot karamellizálják, és úgy teszik rá a káposztát. A pirítás viszont még pikánsabb ízt ad neki, ezért szeretem ezt a módszert.

hozzávalók / 6 adag

A töltött tésztához

A párolt káposztához

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a finom libás ételeket. Ellentétben a libamájjal ez nem is drága.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjastól feltesszük főni. Amikor már forr a víz, beleteszünk a vízbe 1 kk sót, és puhára főzzük. Ameddig nincs a vízben a só, hamarabb felforr.
  2. Leöntjük a forró vizet, lehúzzuk a főtt krumpli héját, és krumplitörővel finomra törjük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A libatepertőt húsdarálón ledaráljuk. Belekeverjük a mustárt, egy csipet sót és ízlés szerint borsozzuk. Aki szereti a csípőset, az tehet bele néhány csepp chiliszószt is. Alaposan összekeverjük, és szükség szerint még sózzuk- fűszerezzük.
  4. Az áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. Könnyű tésztát gyúrunk belőle.
  5. Kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és 12x8 cm-es téglalapokat vágunk belőle. A téglalapok elejére egy kiskanálnyi libatepertőkrémet teszünk. Hengeresen feltekerjük a tésztát, és a végeit benyomjuk, mint a töltött káposztának.
  6. Lobogó forró vízben kifőzzük.
  7. A kész töltött tésztát tálra tesszük, és forró libazsírral enyhén megkenjük.
  8. A lilakáposztát megmossuk, megtisztítjuk, és vékonyra felszeleteljük.
  9. Rozsdamentes fazékba tesszük, a tetejére ráöntjük az olajat, és pirítani kezdjük. Pirítás közben belekeverjük a köménymagot és a sót.
  10. Amikor már majdnem megpirult, belekeverjük a cukrot, és kevergetés közben enyhén karamellizáljuk. Belekeverjük az almaecetet, és lefedve készre pároljuk. Ízlés szerint beállítjuk a cukor-ecet egyensúlyt.
  11. A kifőtt töltött tésztát a párolt lilakáposztával együtt tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 447
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: ősz
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: Márton-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Márton-napi előzetes Zolitól, tepertőkrémmel töltött tészta párolt lilakáposztával, libatepertővel töltött tészta párolt káposztával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Calmiriel
Calmiriel / Calmiriel Tue, 2014-03-11 10:19

Finom lett! Bár énnekem több lisztet igényelt. Meg nem tepertőkrémmel töltöttem, hanem darált húst kevertem össze fűszerekkel, meg feta sajttal. Így is érdemes kipróbálni.

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2014-03-21 20:04

Örülök neki! A tojások nagysága befolyásolja a lisztmennyiséget. A tölteléknél szabad a gazda, csak a kreativitás szab határt. Kedves szakácstársam, Éva néni ( Vass Éva ) receptjét (Hóhérpörkölt )alakítottam át ( természetesen vele egyeztetve), abban kacsatepertőkrém volt a töltelék. Márton nap környékén természetesen a liba volt a fő inspirálóm. További sikeres sütés- főzést kívánok:
Zoli

720
burgonya 50 dkg
finomliszt 30 dkg
tojás 3 db
libatepertő 25 dkg
mustár 1 kk
chiliszósz 5 csepp
libazsír 1 ek
vöröskáposzta 1 közepes fej
cukor 3 ek
napraforgó olaj 3 ek
almaecet 3 ek
3 kk
köménymag 1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint