Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött tök 5.

Töltött tök 5.
Töltött tök 5.
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 55 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacon megláttam ezt a csinos kis tököt és gondoltam ebből remek töltött tök lesz ebédre. Olyan régen csináltam, hogy már nem emlékeztem a receptjére. Átnéztem egy pár szakácskönyvet és végül kialakítottam egy saját változatot. A végeredmény nagyon ízletes lett.

hozzávalók / 4 adag

A tök előkészítéséhez

A töltelékhez

A tetejére

A tepsi kikenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt kettévágjuk, a magos belét kikaparjuk, a héját levagdossuk.
  2. Egy kb 5 literes lábosban vizet forralunk, sót és ecetet teszünk hozzá, belehelyezzük a két fél tököt és félpuhára főzzük kb 10-15 perc alatt, lecsepegtetjük és félretesszük.
  3. A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, 5 dkg zsíron üvegesre dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a darált húst, amivel még kb 10 percig dinszteljük.
  5. Ezt követően hozzáadjuk a fél tk sót, az őrölt paprikát, a pirosaranyat, a paradicsomot , a zöldpaprikát és egy kevés (kb 1,5 dl ) vízzel felengedjük és kb 20 perc alatt készre főzzük. Hozzákeverünk 1ek tejfölt.
  6. Közben a rizst 1 tk sóval ízesített vízben megfőzzük.
  7. A pörköltet elvegyítjük a párolt rizzsel.
  8. Egy kis zománcos tepsit, vagy jénai tálat a maradék zsírral kikenünk, a két fél tököt belehelyezzük, megtöltjük a pörköltes rizzsel, meglocsoljuk az egy nyers tojással elkevert tejföllel és betakarjuk a lapkasajttal.
  9. Előmelegített, forró sütőben (220 -250 C°-on) szép rózsaszínűre sütjük kb 25 perc alatt.
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 54 881
elküldve: 18
receptkönyvben: 326
elkészítve: 14/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: töltött zöldség
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

hússal töltött tök, tök hússal töltve

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anci
Anci Sat, 2011-07-30 22:15

Nagyon finom. Patiszonból és cukkiniből is elkészíthető. Igazi jó kis nyári étel,kár hogy nincs nyár már egy jó ideje /legalábbis itt nálunk/.

Muci
Muci / Muci Thu, 2010-08-05 20:47

Szia Kati !
A rálocsolt tejfölben van elkeverve 1 db nyers tojás, de ha azt szeretnéd, hogy a töltelék keményebb
legyen, ill. jobban összeálljon, nyugodtan keverj bele egy nyers tojást.
Üdv,: Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-24 14:21

mitőlál össze ha nincs benne tojás?

656
közönséges tök 1.3 kg
ecet 2 teáskanál
4 tk
darált sertéshús 30 dkg
sertészsír 5 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
zöldpaprika 0.5 db
paradicsom 0.5 db
paprikakrém 1 teáskanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
tejföl 1 ek
rizs 12 dkg
tejföl 2.5 dl
tojás 1 db
lapkasajt 4 db
sertészsír 1 ek